• anija

    testperiod för mjölk

    Hej!
    Vi var till läkare med vår dotter som rekommenderade att vi skulle ha en testperiod med att utesluta mjölk i 2 veckor för att sedan provocera med det igen. Det min sambo aldrig förstod var om det skulle uteslutas helt, eller om det går att använda låglaktosprodukter...

    Hur brukar man göra under en testperiod?

  • Svar på tråden testperiod för mjölk
  • Allergiexperten

    Hej! Du skriver inte hur gammal ert barn är men jag förmodar att  hon är liten och då menar man att alla produkter som innehåller mjölkprotein ska uteslutas. Undvik alltså mjölk, välling, smör, ost, glass, filmjölk, yoghurt, creme fraiche, med mera. Om välling används ska den vara mjölkproteinfri.
      Mjölkproteinallergi växer oftast bort och kan ge symtom som eksem, magbesvär, kräkningar med mera. Man brukar ta bort mjölkproteinet under 2-4 veckor, beroende på vilka symtom barnet har, och därefter sätta tillbaka mjölkproteinet igen för att se om symtomen kommer tillbaka.
     
    Laktosintolerans växer inte bort och förekommer väldigt sällan före 5-6 års ålder. Det är ett normaltillstånd och då kan man använda laktosfria mjölkprodukter. Symtomen brukar vara uppsvälld mage, gaser, diarré och magvärk.
    vänliga hälsningar Anitha 

  • anija

    Tack för svar. Vår dotter är snart 4 år. HOn har mest problem med ont i magen och nu även varvat lös och hård avföring. Vi har nu kört helt mjölkfritt i 3 dagar. PRoblemen är fortfarande lika. Hur lång tid brukar det ta innan det ger med sig om det är mjölken som är felet?

  • Allergiexperten

    I denna ålder bör man testa mjölkfrihet i ca 2 veckor för att se om det blir någon förändring. Ta kontakt med läkaren igen om hon inte blir bra under denna period.
    mvh Anitha 

Svar på tråden testperiod för mjölk