Mustafi klar för Arsenal
Forum Ekonomi - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad kostar det att bo i hus?

  Ons 21 mar 2012 16:40 Läst 12192 gånger Totalt 61 svar
  Ons 21 mar 2012 16:40

  Jag och min man är inte överens. Jag vill bo i lägenhet och han vill bo i hus. Nu vill han inte bo i hus för att det är just ett hus utan för att han är övertygad om att det är billigare än att bo i lägenhet där man får betala avgift till föreningen.

  Men säg att man betalar 5500 i månaden till föreningen. Då ingår:

  Yttre underhåll
  Kabeltv
  Värme
  Vatten
  Fastighetsavgift
  Sopor

  Vad kostar det att bo i hus med vatten, sopor, underhåll, värme etc. Vad kostar det för er?
  Jag tror ju att det går på ett ut det där...

 • Lör 31 mar 2012 19:15 #51

  Och ang. att de hus ni tittat på har 45 000 i driftskotnader per år och det är väldigt höga kostnader. Vi har bergvärme och ligger på 10 000 per år i driftskostnader för en stor villa. 45 000 kr beror antagligen på att man har ett stort hus eller direktverkande el, i värsta fall, både och. I värsta fall har man ett normalstort hus med vattenburet, men som läcker som ett såll och då betalar du 35 000 per år för en massa värme som går rakt ut ur huset

  Att värme går att styra är inte riktigt sant. Du kan inte bara skruva ned värmen i ett rum eftersom ju luften cirkulerar i huset. Då måste du stänga dörren där du ska spara el och du får ett kallt och otrevligt rum där knappast någon vill vistas. Och att skruva ned värmen överlag är inte roligt, inte utan golvvärme iaf. Någon skrev om 18 grader inomhus och det tycker då jag inte är roligt, i synnerhet inte om golven är dragiga. Ofta är det då 16-17 grader på morgonen och det är långt ifrån mysigt.

 • Anonym (LB)
  Visa endast
  Sön 1 apr 2012 15:01 #52
  Virkad skrev 2012-03-22 07:44:36 följande:
  Sry OT.

  Hände oss för ngt år sedan. En fredagskväll... Fanns dock en jour till en rörmockare som vi ringde till. Och han förklarade vad vi skulle göra. Sedan stod vi utan vatten tills på måndagen. :P För oss var det varmvattenberedaren som läckte. Och den gick inte att laga så det fick bytas ut. Slutade på ca 20 000 när allt inkl jobbet var gjort.  (Då var det endast varmvatten beredaren och inget annat i pannan som gått sönder eller fått någon vattenläcka så det förstört något.) Pannan var endast 2 år gammal! Hemförsäkringen täckte dock ca 40 % och den försäkringen på pannan täckte resten.

  Hoppas INTE att du behöver lägga ut de pengarna.
  Anonym skrev 2012-03-31 16:28:19 följande:
  fast en varmvattenberedare är väl inte dyr?
  Anonym skrev 2012-03-31 16:35:22 följande:
  ring 112 och begär rörmockare och säg att du har vattenläcka.
  hade jag gjort.
  Det vatten som läckte ut från beredaren rann rakt ner i golvbrunnen ungefär en halv meter från läckan. Alltså ingen risk för vattenskada i första taget.

  På torsdagen ringde jag mina två bröder. den ene bor en timme bort med bil, den andre i Skåne 60 mil bort. Han är elektriker. De svar jag fick från honom om vad jag skulle göra var ungefär att ring vår andra brorsa. Så det gjorde jag. Och sonen fotograferade hur det såg ut när jag väl kommit på hur och var man öppnade den helt anonyma beredaren. Då såg jag också att det läckte från rören, eller rättare sagt att vatten sökte sig ner med rörens hjälp, och att det var ett öppet hål i den lilla plasttanken där strömsladden var ansluten. Det var som om en plugg eller något liknande hade ramlat bort ur det lilla hålet. Brorsan är bra. Han instruerade mig per telefon och med hjälp av fotona hur jag skulle göra. Först drog jag ur de tre säkringar som förser beredaren med el för uppvärmningen. Sedan skulle jag vrida ett avlångt vred neråt för att stänga av vatten försörjningen till beredaren. Det var inte helt lätt eftersom det var ett rör i vägen. "Det brukar alltid gå att böja vredet och röret lite eftersom de är mjuka och då kan du komma förbi det hindrande röret och ta ner vredet" sa brorsan. Han är insatt i hur en varmvattenberedare både fungerar och ser ut ochjag lärde mig massor bara genom att sätta mig in i hur allt fungerar, drivs och ser ut. Aldrig tidigare har jag konfronterats med en varmvattenberedare och aldrig tidigare har jag öppnat och undersökt den jag själv har. Har inte ens vetat var jag skulle ändra värmen på vattnet.

  När vredet var vridet neråt, vilket fungerade med lite teknisk försiktighet och med lite böjande precis som min bror sade, slutade vattnet helt att rinna, Direkt!

  Sedan var det dags att undersöka om det fanns möjlighet att få ut något på hemförsäkringen. Det visade sig att om beredaren är 13-15 år gammal, kan man trots åldern få ut 20%. Min beredare är mellan 16 och 17 år gammal. Kanske ett par år äldre.
  Trots att jag inte har något att hämta när det gäller försäkringen, fick jag mycket bra hjälp, tips om bra installatör som många av försäkringsbolagen anlitar för sina skadeärenden och andra bra riktlinjer att gå efter.
  Jag har också gjort research när det gäller energibesparande åtgärder som har med varmvatten att göra. Vid årsskiftet försvann de bidrag man kunde söka för energibesparande åtgärder. Nu finns bara ROT-avdraget kvar och det är ju allmänt känt att sedan det infördes har företagen så gott som dubblerat sina installationskostnader. De tjänar massor på ett bidrag som vi kunder måste betala lika mycket för att utnyttja som innan det fanns ROT-avdrag.

  Den varmvattenberedare jag nu har är på mellan 200-300 liter. Helt vansinnigt ur energisynpunkt. Så mycket behöver jag inte! Den beredare jag kommer att låta installera blir 80-120 liter stor. Inte större. Och det fungerar utmärkt med en begagnad som inte har mer en högre ålder än 6-7 år. Men då ska den var kraftigt nedsatt i pris. Den ska vara i rostfritt eller i koppar och absolut inte emaljerad, vilket är det material man använder då vattnet är aggressivt. Här är det mjukt-mellanhårt.
  En ny 300 liters beredare kostar någonstans mellan 10-12 tusen. Om det är ett känt och seriöst märke med bra prestanda.
  Ska man ha solvärmarpaket med solfångare till, går det hela löst på runt 35 tusen.
  Vore säkert bra om man hade behov av en så stor beredare och om man hade råd.
  Men . . .
  Jag behöver inte så stor, det blir billigare både att köpa och värma upp en liten beredare och hittar jag en bra begagnad beredare på ca 100 liter så blir det den. En ny 100-liters går på 7-9 tusen.
  Sedan ska den installeras och det går på kanske 2-3 tusen.
  En bättre begagnad 100-liters lär kosta 1000-2000 kronor. Det kan jag leva med.

  Så visst kostar det.

  Och att ringa 112 för att det rinner lite från en maskin är inte något man gör. Är övertygad om att de skulle skratta åt den som tror att de gör utryckning för en sådan sak.
  Jag gör vad jag kan för att själv åtgärda det mest angelägna. Det kostade mig ett par timmar i telefon. Jag lärde mig massor och vet nu precis vad som är kännetecknande för en bra varmvattenberedare.

  Nu skopar jag mig i badkaret med vatten som värmts på spisen och i vattenkokaren. Det går sex till åtta liter varmt vatten och ungefär lika mycket kallt till en "dusch". En och en halv hink ã 10 liter tempererat vatten. Och då har jag långt hår som måste tvättas tre gånger.
  Så här levde man förr, och jag gjorde det när jag var barn på somrarna i torpet.
  Om man tänker på hur vi slösar med både vatten och el i dagens samhälle, framstår alternativen som vi levde efter på mormors tid inte alltför avlägsna. Det fungerar alldeles utmärkt att ösa sig och man sparar otroligt mycket vatten och energi. Det lär märkas på både vatten och elkostnaderna framöver.
  För kallvatten har jag. Och det är verkligen kallt nu. Det var det aldrig förr, inte ens när man spolat någon minut för att det skulle bli kallt. Samma sak gällde varmvattnet. Innan beredaren kapsejsade krävdes en himla lång och slösande spolning innan det blev tillräckligt varmt i kranen.

  Jag har en ursnäll släkting som vet hur knapert jag har det. Hon har lovat bekosta en ny beredare.
 • Anonym (LB)
  Visa endast
  Sön 1 apr 2012 15:25 #53
  Indianica skrev 2012-03-31 19:15:55 följande:
  Och ang. att de hus ni tittat på har 45 000 i driftskotnader per år och det är väldigt höga kostnader. Vi har bergvärme och ligger på 10 000 per år i driftskostnader för en stor villa. 45 000 kr beror antagligen på att man har ett stort hus eller direktverkande el, i värsta fall, både och. I värsta fall har man ett normalstort hus med vattenburet, men som läcker som ett såll och då betalar du 35 000 per år för en massa värme som går rakt ut ur huset

  Att värme går att styra är inte riktigt sant. Du kan inte bara skruva ned värmen i ett rum eftersom ju luften cirkulerar i huset. Då måste du stänga dörren där du ska spara el och du får ett kallt och otrevligt rum där knappast någon vill vistas. Och att skruva ned värmen överlag är inte roligt, inte utan golvvärme iaf. Någon skrev om 18 grader inomhus och det tycker då jag inte är roligt, i synnerhet inte om golven är dragiga. Ofta är det då 16-17 grader på morgonen och det är långt ifrån mysigt.
  Förra vintern, den kallaste och dyraste i mitt liv hittills, hade vi som kallast 15-16 grader på morgonen. Naturligtvis huttrade man lite och sockor och rejäla tofflor var ett måste.
  Efter att ha dragit på elementen till max, fick jag upp värmen till 19-20 grader efter ett par-tre timmar. Min elräkning låg på nästan 5000 för januari 2011. Jag fick nästan hjärtstopp när fakturan kom.

  Under denna vinter har det varit betydligt mycket lättare att hålla värmen inne. När man vaknar är det mellan 17 och 19 grader och jag har oftast bara behövt vrida på ett element för att få upp värmen till 20 och ibland till 21 grader. Elementet i badrummet står på under hela den kalla säsongen, men sedan kör jag bara med ett eller två element som jag flyttar runt.

  Man vänjer sig vid att ha det lite kallare. En ylletröja, ett par tofflor, duntofflor i sängen, en filt över duntäcket, en pläd i soffan. Det fungerar utmärkt!
  För att sova gott rekommenderas en rumstemperatur på 16-17 grader. Det stämmer så väl!

  När man söker bostadsbidrag är schablonbeloppet för driften av en villa ungefär 50000 kronor. Mina värmekostnader inklusive elen är lite högre än schablonen, men det tar jag igen på den övriga driften. Jag och mitt hus hamnar på totalt 43 000. Så visst stämmer det.
  Men då ingår inte hemförsäkring eller underhåll.

  Som någon skrev: fastighetsavgiften är ju inget man kvittar ut eller betalar förrän man deklarerar. Det är då man ser den och den dras mot allting annat. Det är nog därför man inte tänker på att räkna med den. Jag får alltid skatt tillbaks, så avgiften är inget jag tänker på utom då jag deklarerar.
 • Sön 1 apr 2012 21:03 #54
  Anonym (LB) skrev 2012-04-01 15:01:23 följande:
  Det vatten som läckte ut från beredaren rann rakt ner i golvbrunnen ungefär en halv meter från läckan. Alltså ingen risk för vattenskada i första taget.

  På torsdagen ringde jag mina två bröder. den ene bor en timme bort med bil, den andre i Skåne 60 mil bort. Han är elektriker. De svar jag fick från honom om vad jag skulle göra var ungefär att ring vår andra brorsa. Så det gjorde jag. Och sonen fotograferade hur det såg ut när jag väl kommit på hur och var man öppnade den helt anonyma beredaren. Då såg jag också att det läckte från rören, eller rättare sagt att vatten sökte sig ner med rörens hjälp, och att det var ett öppet hål i den lilla plasttanken där strömsladden var ansluten. Det var som om en plugg eller något liknande hade ramlat bort ur det lilla hålet. Brorsan är bra. Han instruerade mig per telefon och med hjälp av fotona hur jag skulle göra. Först drog jag ur de tre säkringar som förser beredaren med el för uppvärmningen. Sedan skulle jag vrida ett avlångt vred neråt för att stänga av vatten försörjningen till beredaren. Det var inte helt lätt eftersom det var ett rör i vägen. "Det brukar alltid gå att böja vredet och röret lite eftersom de är mjuka och då kan du komma förbi det hindrande röret och ta ner vredet" sa brorsan. Han är insatt i hur en varmvattenberedare både fungerar och ser ut ochjag lärde mig massor bara genom att sätta mig in i hur allt fungerar, drivs och ser ut. Aldrig tidigare har jag konfronterats med en varmvattenberedare och aldrig tidigare har jag öppnat och undersökt den jag själv har. Har inte ens vetat var jag skulle ändra värmen på vattnet.

  När vredet var vridet neråt, vilket fungerade med lite teknisk försiktighet och med lite böjande precis som min bror sade, slutade vattnet helt att rinna, Direkt!

  Sedan var det dags att undersöka om det fanns möjlighet att få ut något på hemförsäkringen. Det visade sig att om beredaren är 13-15 år gammal, kan man trots åldern få ut 20%. Min beredare är mellan 16 och 17 år gammal. Kanske ett par år äldre.
  Trots att jag inte har något att hämta när det gäller försäkringen, fick jag mycket bra hjälp, tips om bra installatör som många av försäkringsbolagen anlitar för sina skadeärenden och andra bra riktlinjer att gå efter.
  Jag har också gjort research när det gäller energibesparande åtgärder som har med varmvatten att göra. Vid årsskiftet försvann de bidrag man kunde söka för energibesparande åtgärder. Nu finns bara ROT-avdraget kvar och det är ju allmänt känt att sedan det infördes har företagen så gott som dubblerat sina installationskostnader. De tjänar massor på ett bidrag som vi kunder måste betala lika mycket för att utnyttja som innan det fanns ROT-avdrag.

  Den varmvattenberedare jag nu har är på mellan 200-300 liter. Helt vansinnigt ur energisynpunkt. Så mycket behöver jag inte! Den beredare jag kommer att låta installera blir 80-120 liter stor. Inte större. Och det fungerar utmärkt med en begagnad som inte har mer en högre ålder än 6-7 år. Men då ska den var kraftigt nedsatt i pris. Den ska vara i rostfritt eller i koppar och absolut inte emaljerad, vilket är det material man använder då vattnet är aggressivt. Här är det mjukt-mellanhårt.
  En ny 300 liters beredare kostar någonstans mellan 10-12 tusen. Om det är ett känt och seriöst märke med bra prestanda.
  Ska man ha solvärmarpaket med solfångare till, går det hela löst på runt 35 tusen.
  Vore säkert bra om man hade behov av en så stor beredare och om man hade råd.
  Men . . .
  Jag behöver inte så stor, det blir billigare både att köpa och värma upp en liten beredare och hittar jag en bra begagnad beredare på ca 100 liter så blir det den. En ny 100-liters går på 7-9 tusen.
  Sedan ska den installeras och det går på kanske 2-3 tusen.
  En bättre begagnad 100-liters lär kosta 1000-2000 kronor. Det kan jag leva med.

  Så visst kostar det.

  Och att ringa 112 för att det rinner lite från en maskin är inte något man gör. Är övertygad om att de skulle skratta åt den som tror att de gör utryckning för en sådan sak.
  Jag gör vad jag kan för att själv åtgärda det mest angelägna. Det kostade mig ett par timmar i telefon. Jag lärde mig massor och vet nu precis vad som är kännetecknande för en bra varmvattenberedare.

  Nu skopar jag mig i badkaret med vatten som värmts på spisen och i vattenkokaren. Det går sex till åtta liter varmt vatten och ungefär lika mycket kallt till en "dusch". En och en halv hink ã 10 liter tempererat vatten. Och då har jag långt hår som måste tvättas tre gånger.
  Så här levde man förr, och jag gjorde det när jag var barn på somrarna i torpet.
  Om man tänker på hur vi slösar med både vatten och el i dagens samhälle, framstår alternativen som vi levde efter på mormors tid inte alltför avlägsna. Det fungerar alldeles utmärkt att ösa sig och man sparar otroligt mycket vatten och energi. Det lär märkas på både vatten och elkostnaderna framöver.
  För kallvatten har jag. Och det är verkligen kallt nu. Det var det aldrig förr, inte ens när man spolat någon minut för att det skulle bli kallt. Samma sak gällde varmvattnet. Innan beredaren kapsejsade krävdes en himla lång och slösande spolning innan det blev tillräckligt varmt i kranen.

  Jag har en ursnäll släkting som vet hur knapert jag har det. Hon har lovat bekosta en ny beredare.
  ser att du är själv....ja då behöver du inte så stor....

  Här följer några grova riktlinjer för beräkning av vattenförbrukningen.


  Observera att volymerna nedan avser varmvatten vid 40 °C.


  – Normal dusch 3–4 minuter: 40 liter


  – Bad i standardbadkar: 140 liter


  – Handdisk: 15 liter


  Du kan också få fram den totala dagliga förbrukningen genom att


  beräkna hushållets vattenbehov. Behovet beror naturligtvis av hur


  många personer som ingår i hushållet, men normal förbrukning kan


  beräknas enligt nedan.


  – Familj bestående av två vuxna och ett barn: 400–500 liter


  – Familj bestående av två vuxna och två barn: 500–650 liter


  källa: nibe.se
 • Sön 1 apr 2012 21:05 #55

  alltså är det bättre att ha för stor än för liten,för är den för liten går det åt mer el för att värma vattnet som hela tiden måste fyllas på i en liten beredare...

 • Anonym (LB)
  Visa endast
  Sön 1 apr 2012 21:24 #56
  Anonym skrev 2012-04-01 21:03:11 följande:
  ser att du är själv....ja då behöver du inte så stor....

  Här följer några grova riktlinjer för beräkning av vattenförbrukningen.


  Observera att volymerna nedan avser varmvatten vid 40 °C.


  – Normal dusch 3–4 minuter: 40 liter


  – Bad i standardbadkar: 140 liter


  – Handdisk: 15 liter


  Du kan också få fram den totala dagliga förbrukningen genom att


  beräkna hushållets vattenbehov. Behovet beror naturligtvis av hur


  många personer som ingår i hushållet, men normal förbrukning kan


  beräknas enligt nedan.


  – Familj bestående av två vuxna och ett barn: 400–500 liter


  – Familj bestående av två vuxna och två barn: 500–650 liter


  källa: nibe.se
  Jag är själv varannan vecka. annars är vi två.
  När vi var tre gick det 9 kbm per månad. Det innebär ca 300 liter om dagen. Så vi låg lågt redan innan det pajade.
 • Sön 1 apr 2012 21:26 #57
  Indianica skrev 2012-03-31 19:15:55 följande:
  Och ang. att de hus ni tittat på har 45 000 i driftskotnader per år och det är väldigt höga kostnader. Vi har bergvärme och ligger på 10 000 per år i driftskostnader för en stor villa. 45 000 kr beror antagligen på att man har ett stort hus eller direktverkande el, i värsta fall, både och. I värsta fall har man ett normalstort hus med vattenburet, men som läcker som ett såll och då betalar du 35 000 per år för en massa värme som går rakt ut ur huset

  Att värme går att styra är inte riktigt sant. Du kan inte bara skruva ned värmen i ett rum eftersom ju luften cirkulerar i huset. Då måste du stänga dörren där du ska spara el och du får ett kallt och otrevligt rum där knappast någon vill vistas. Och att skruva ned värmen överlag är inte roligt, inte utan golvvärme iaf. Någon skrev om 18 grader inomhus och det tycker då jag inte är roligt, i synnerhet inte om golven är dragiga. Ofta är det då 16-17 grader på morgonen och det är långt ifrån mysigt.
  jag skulle säga att 45.000kr är ganska normala driftskostnader om man slår ut det över året= 3.750kr/mån i snitt.

  bara en pall pellets kostar 8-10.000kr och det behövs 1-3st/år om man har det...
 • Sön 1 apr 2012 21:31 #58
  Anonym (LB) skrev 2012-04-01 15:25:18 följande:
  Förra vintern, den kallaste och dyraste i mitt liv hittills, hade vi som kallast 15-16 grader på morgonen. Naturligtvis huttrade man lite och sockor och rejäla tofflor var ett måste.
  Efter att ha dragit på elementen till max, fick jag upp värmen till 19-20 grader efter ett par-tre timmar. Min elräkning låg på nästan 5000 för januari 2011. Jag fick nästan hjärtstopp när fakturan kom.

  Under denna vinter har det varit betydligt mycket lättare att hålla värmen inne. När man vaknar är det mellan 17 och 19 grader och jag har oftast bara behövt vrida på ett element för att få upp värmen till 20 och ibland till 21 grader. Elementet i badrummet står på under hela den kalla säsongen, men sedan kör jag bara med ett eller två element som jag flyttar runt.

  Man vänjer sig vid att ha det lite kallare. En ylletröja, ett par tofflor, duntofflor i sängen, en filt över duntäcket, en pläd i soffan. Det fungerar utmärkt!
  För att sova gott rekommenderas en rumstemperatur på 16-17 grader. Det stämmer så väl!

  När man söker bostadsbidrag är schablonbeloppet för driften av en villa ungefär 50000 kronor. Mina värmekostnader inklusive elen är lite högre än schablonen, men det tar jag igen på den övriga driften. Jag och mitt hus hamnar på totalt 43 000. Så visst stämmer det.
  Men då ingår inte hemförsäkring eller underhåll.

  Som någon skrev: fastighetsavgiften är ju inget man kvittar ut eller betalar förrän man deklarerar. Det är då man ser den och den dras mot allting annat. Det är nog därför man inte tänker på att räkna med den. Jag får alltid skatt tillbaks, så avgiften är inget jag tänker på utom då jag deklarerar.
  Jag bor långt i norr och vi räknade ut att de sista vintrarna vi bodde i det gamla huset, så snittade vi 8000 i månaden på el. Men på sommaren var den i princip gratis. När vi flyttade stod huset tomt i en månad och vi skruvade på 5 graders inomhusvärme så inga rör skulle frysa, tacken för det var en elräkning på nästan 5000 kronor (jo, du läste rätt!).

  Kan ärligt talat säga att jag är inte en person som står ut med kyla där jag bor. Jag hatar att pälsa på mig inomhus och att betala dyra elräkningar.
  Man får ju fundera över hur man vill bo och vad det får kosta. Vi har nu ett väldigt behagligt inomhusklimat med golvvärme i hela huset och bergvärme. Naturligtvis innebar det att utgångspriset också blev lite högre än vanligtvis, men så länge räntorn är låga är det inte så kännbart (men det är de ju inte för evigt).

  I princip kan man ju bo väldigt billigt i hus, men jag vill påstå att då får man generellt väldigt låg standard. Det blir ju lite "Raskens" över det hela, ungefär som hon som nu lever utan varmvattenberedare. Och är man en tålig person kan det funka, är man inte en tålig person, kommer man längta ihjäl sig efter sin lägenhet
 • Anonym (LB)
  Visa endast
  Sön 1 apr 2012 21:33 #59
  Anonym skrev 2012-04-01 21:05:06 följande:
  alltså är det bättre att ha för stor än för liten,för är den för liten går det åt mer el för att värma vattnet som hela tiden måste fyllas på i en liten beredare...
  Nej, det är tvärtom enligt de energiexperter jag talat med. En liten beredare värms betydligt snabbare än en stor. Huruvida vattnet hålls varmt eller inte beror på isoleringen runt kärnan av rostfritt, koppar eller emalj. Isoleringen ska vara av polyurethanskum och 40-50 mm tjock om det är en bra beredare.

  Om jag inte hade duschat bortemot en halvtimme utan snarare 10 minuter, hade jag inte behövt mer än kanske 60 liter. Det hade säkerligen räckt även för två. Om man planerar sitt duschande och inte duschar direkt efter varandra. Min barn är inga långduschare.
 • Anonym (LB)
  Visa endast
  Sön 1 apr 2012 21:45 #60
  Indianica skrev 2012-04-01 21:31:42 följande:
  Jag bor långt i norr och vi räknade ut att de sista vintrarna vi bodde i det gamla huset, så snittade vi 8000 i månaden på el. Men på sommaren var den i princip gratis. När vi flyttade stod huset tomt i en månad och vi skruvade på 5 graders inomhusvärme så inga rör skulle frysa, tacken för det var en elräkning på nästan 5000 kronor (jo, du läste rätt!).

  Kan ärligt talat säga att jag är inte en person som står ut med kyla där jag bor. Jag hatar att pälsa på mig inomhus och att betala dyra elräkningar.
  Man får ju fundera över hur man vill bo och vad det får kosta. Vi har nu ett väldigt behagligt inomhusklimat med golvvärme i hela huset och bergvärme. Naturligtvis innebar det att utgångspriset också blev lite högre än vanligtvis, men så länge räntorn är låga är det inte så kännbart (men det är de ju inte för evigt).

  I princip kan man ju bo väldigt billigt i hus, men jag vill påstå att då får man generellt väldigt låg standard. Det blir ju lite "Raskens" över det hela, ungefär som hon som nu lever utan varmvattenberedare. Och är man en tålig person kan det funka, är man inte en tålig person, kommer man längta ihjäl sig efter sin lägenhet
  Det är jag som inte har varmvatten för tillfället. Mig stör det inte alls. Jag har vuxit upp med bara kallt vatten i vårt semesterhus där vi tillbringade både somrar och även en tid mitt i vintern. Det var kaminer, vedspis, bakugn i väggen, vatten som pumpades upp och om det inte hade frusit i rören kom det ända fram till köket. Annars fick man gå ut och pumpa ur brunnen.

  Under en längre period bodde jag i lägenhet, ungefär 15 år totalt. Sista lägenheten på bottenplan hade uteplats. Den andra hade balkong.
  Annars har jag alltid bott i hus. Lägenhet är inte vad jag föredrar.
  Jag vill kunna odla, hänga tvätten ute, snickra och greja.
  Mitt hus är också en del av min pensionsförsäkring.
  Även om du tycker det är "Raskensvarning" att leva enkelt.
  Jag trivs.
 • Anonym (flerb­arnsma­mma)
  Visa endast
  Tis 10 apr 2012 21:55 #61

  Vi bor i hur i Norra dalarna ca 250 kvm

  Lån 3000/mån
  Försäkring 800/mån
  Vatten & sopor 1300 /mån
  el (mars Vinter) 4400/mån
  Tv kanaler viasat ca 500/mån+tv licens 173 /mån

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!