Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Vad kostar det att bo i hus?

    vad det kostar att bo i hus beror ju också på var i landet man bor - ju högre inköpspris ju högre månadskostnad förstås eftersom du måste betala ränta och amortering på lånet.

    Vårat huslån är på 380.000 kr (norrland, privatköpt utan mäklare) 

    Amortering o lån, försäkring, sopor/vatten, hushållsel, pellets (eldar med pellets) , boxer/bredband, tv, telefon - då har vi en kostnad på ca 6.000 kr (tomten är vår egen och inga andra avgifter tillkommer)

    däremot räknar vi in ett månatlig underhåll på huset eftersom man alltid måste göra saker på huset och slår vi ut den kostnaden varje månad så får vi plussa på ca 1500 kr .

    och som sagt, vissa månader kostar huset mer eftersom både elen och pelletskostnaden stiger om det är riktigt kallt ute.  En riktigt kall vintermånad kan vi behöva bekosta över 3000 kr i pellets utöver vanlig hushållsel som ju också stiger givetvis då vi även har luftvärmepump.        


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Anonym skrev 2012-03-21 21:40:32 följande:
    Jag pratar alltså om bostadrätt nu, inte hyreslägenhet

    Inköpspriset har man ju oavsett om man köper hus eller lägenhet. Det jag är ute efter är om driften på huset är ungefär samma som avgiften till föreningen.

    Så när ni svarar, baka inte in ränta och amortering i kostnaden för den går ju utanför avgiften

    hmmm funderar lite...

    I ett hus bestämmer man ju själv hur hög driften ska bli.  Jag kan sänka kostnaderna rejält genom att tänka igenom elförbrukningen och tvätta o köra diskmaskin så sällan som möjligt tex , jag kan välja att ha en lägre innetemperatur och duscha/bada mer genomtänkt - då får jag lägre pelletskostnad.  

    Försäkringar på huset är ju helt upp till mig om jag vill ha det över huvud taget eller om jag bara väljer en hemförsäkring via facket eller om jag vill ha en dyrare villaförsäkring som täcker det mesta   

    jag kan välja att bara ha grundutbudet i tv:n och betala bara tv-licensen 

    vattenförbrukningen regleras endast av dom som bor i huset

     osv osv -

    jag behöver alltså inte ta hänsyn till vad en förening beslutar på ett årsmöte angående kostnader o förbrukning. Jag styr allt själv och väljer alltså själv hur hög eller låg kostnaden blir för huset.         

     
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?