• Äldre 31 Mar 15:14
    21180 visningar
    61 svar
    61
    21180

    Vad kostar det att bo i hus?

    Min erfarenhet är att det helt beror på husets skick.

    Månadskostnaden för oss är den samma som den var i lägenheten, runt 7000/månad, men vi betalade i vårt förra hus som var ett orenoverat 1970-talshus runt 10 000 kr /månad i akuta renoveringar, det var alltså inga rent estetiska saker som att måla om eller tapetsera för att det var så fult, utan helt enkelt värmepannor, skorstenar, vitvaror, takläckage och annat livsnödvändigt som kraschade och som vi tvingades att byta ut. Detta elände levde vi med under ca 5 år.

    Nu har vi bott i ett helrenoverat hus i drygt ett år och än så länge har inte en pinal gått sönder, så otroligt skönt!!! Jag kommer aldrig mer att köpa ett renoveringsobjekt, det är bara kul om man är riktigt händig och stresstålig med ekonomin! Jag håller inte med om att man inte ska bo i hus om man ogillar att renovera och så, men man ska absolut bygga nytt eller köpa färdigrenoverat och då kostar det oftast lite mer. Vi betalar i dagsläget 10 000/mån för allt (sopor och rubbet alltså).

    Däremot är det ju så att vissa genom att hus ökar i värde i princip i slutändan har bott gratis i sitt hus, men det vet man ju inte på förhand och idag är värdeökningarna sällan så extrema som de var förr. Mina svärisar byggde t ex hus på 80-talet, det är betalat för länge sedan (kostade 300 000 att bygga) och idag är det värderat till fyra miljoner...men idag är ju risken snarare att huset sjunker i värde på kort sikt.

  • Äldre 31 Mar 17:34
    #48
    Anonym skrev 2012-03-31 16:28:19 följande:
    fast en varmvattenberedare är väl inte dyr?
    Kostar ca 15-20 000 kr beroende på storlek och hur lång tid den tar för hantverkarna att installera.

    Bör bytas omgående för att vattenskada i huset ska undvikas.
  • Äldre 31 Mar 19:06
    #50
    Anonym skrev 2012-03-31 17:43:37 följande:
    ja och det är väl inte dyrt? i jämförelse med exempelvis åka på att byta tak som kostar alt mellan 80-100.000kr.
    20.000 kr har man ju på sparkontot som absolut mini minimum om man har hus.
    Jag har inte sagt att det är dyrt, det är upp till var och en att själva bedöma. Men det är ju absolut en typ av stor kostnad man slipper om man bor i lägenhet. När man lånar pengar till hus är ju minimikravet att man ska ha kvar runt 20 000 på sparkontot (om man är en familj) efter att husets omkostnader är betalda, så en sådan summa är för de flesta ingen omöjlighet, även om man får dra in på t ex matkostnader om man lever väldigt knapert och då drabbas av denna typ av kostnad. Bor man i ett äldre hus, ska man absolut budgetera ca 5-10 000 per månad till fortlöpande "måste"-renoveringar.
  • Äldre 31 Mar 19:15
    #51

    Och ang. att de hus ni tittat på har 45 000 i driftskotnader per år och det är väldigt höga kostnader. Vi har bergvärme och ligger på 10 000 per år i driftskostnader för en stor villa. 45 000 kr beror antagligen på att man har ett stort hus eller direktverkande el, i värsta fall, både och. I värsta fall har man ett normalstort hus med vattenburet, men som läcker som ett såll och då betalar du 35 000 per år för en massa värme som går rakt ut ur huset

    Att värme går att styra är inte riktigt sant. Du kan inte bara skruva ned värmen i ett rum eftersom ju luften cirkulerar i huset. Då måste du stänga dörren där du ska spara el och du får ett kallt och otrevligt rum där knappast någon vill vistas. Och att skruva ned värmen överlag är inte roligt, inte utan golvvärme iaf. Någon skrev om 18 grader inomhus och det tycker då jag inte är roligt, i synnerhet inte om golven är dragiga. Ofta är det då 16-17 grader på morgonen och det är långt ifrån mysigt.

  • Äldre 1 Apr 21:31
    #58
    Anonym (LB) skrev 2012-04-01 15:25:18 följande:
    Förra vintern, den kallaste och dyraste i mitt liv hittills, hade vi som kallast 15-16 grader på morgonen. Naturligtvis huttrade man lite och sockor och rejäla tofflor var ett måste.
    Efter att ha dragit på elementen till max, fick jag upp värmen till 19-20 grader efter ett par-tre timmar. Min elräkning låg på nästan 5000 för januari 2011. Jag fick nästan hjärtstopp när fakturan kom.

    Under denna vinter har det varit betydligt mycket lättare att hålla värmen inne. När man vaknar är det mellan 17 och 19 grader och jag har oftast bara behövt vrida på ett element för att få upp värmen till 20 och ibland till 21 grader. Elementet i badrummet står på under hela den kalla säsongen, men sedan kör jag bara med ett eller två element som jag flyttar runt.

    Man vänjer sig vid att ha det lite kallare. En ylletröja, ett par tofflor, duntofflor i sängen, en filt över duntäcket, en pläd i soffan. Det fungerar utmärkt!
    För att sova gott rekommenderas en rumstemperatur på 16-17 grader. Det stämmer så väl!

    När man söker bostadsbidrag är schablonbeloppet för driften av en villa ungefär 50000 kronor. Mina värmekostnader inklusive elen är lite högre än schablonen, men det tar jag igen på den övriga driften. Jag och mitt hus hamnar på totalt 43 000. Så visst stämmer det.
    Men då ingår inte hemförsäkring eller underhåll.

    Som någon skrev: fastighetsavgiften är ju inget man kvittar ut eller betalar förrän man deklarerar. Det är då man ser den och den dras mot allting annat. Det är nog därför man inte tänker på att räkna med den. Jag får alltid skatt tillbaks, så avgiften är inget jag tänker på utom då jag deklarerar.
    Jag bor långt i norr och vi räknade ut att de sista vintrarna vi bodde i det gamla huset, så snittade vi 8000 i månaden på el. Men på sommaren var den i princip gratis. När vi flyttade stod huset tomt i en månad och vi skruvade på 5 graders inomhusvärme så inga rör skulle frysa, tacken för det var en elräkning på nästan 5000 kronor (jo, du läste rätt!).

    Kan ärligt talat säga att jag är inte en person som står ut med kyla där jag bor. Jag hatar att pälsa på mig inomhus och att betala dyra elräkningar.
    Man får ju fundera över hur man vill bo och vad det får kosta. Vi har nu ett väldigt behagligt inomhusklimat med golvvärme i hela huset och bergvärme. Naturligtvis innebar det att utgångspriset också blev lite högre än vanligtvis, men så länge räntorn är låga är det inte så kännbart (men det är de ju inte för evigt).

    I princip kan man ju bo väldigt billigt i hus, men jag vill påstå att då får man generellt väldigt låg standard. Det blir ju lite "Raskens" över det hela, ungefär som hon som nu lever utan varmvattenberedare. Och är man en tålig person kan det funka, är man inte en tålig person, kommer man längta ihjäl sig efter sin lägenhet
Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?