• Äldre 28 Mar 22:55
    5967 visningar
    25 svar
    25
    5967

    7-åring beter sig som en tonåring.....

    Har problem med en av mina tvillingar. Han är heldisträ. Jag får tjata och tjata. Jag säger en sak och 2 sekunder senare har han glömt. Jag säger igen men det händer ingenting. Igår försökte han packa väskan att ta med till mormor och sova över, bara underkläder och pyjamas men det tog 40 minuter!

    Han har dessutom attityd som är väldigt irriterande. Jag bad honom att hjälpa till med att plocka ur besticken i diskmaskinen ikväll och efter det gick han in till brorsan och sa "måste hon vara så jävla dum hela tiden"! Jag blir helt paff. Om han säger såhär nu, hur ska det inte bli sen? Smått orolig.

    Men mest är jag irriterad på att höra min röst tjata hela tiden. Morgonen är värst. Då kan jag säga klä på dig 10ggr, gå, ät upp mackan 10 ggr, borsta tänderna 10 ggr, packa läxan 10 ggr, klä på dig ytterkläder 10 ggr....... Är trött på att höra mig själv tjata.

    Nån som har nåt tips? Just morgonen funderar jag på att inte tjata o sen får han bli sen till skolan men det känns inte heller rätt eftersom han bara är 7 år.         

  • Svar på tråden 7-åring beter sig som en tonåring.....
  • Äldre 29 Mar 13:09
    #5

    Jag pratar ofta med honom om att han måste lyssna och han håller med. Att han måste göra saker i rätt ordning på morgonen, inte sätta sig o leka, läsa eller apa sig framför spegeln, finns inte utrymme för det då.
    Vi pratar också ofta om att barnen måste hjälpa till hemma då jag är själv och det blir för mycket för mig att göra allt själv. Dom är på det klara med att det inte är rättvist om dom stökar till och att jag ska städa. Ändå kommer det kommentarer som den igår. Jag blev lite chockad då han själv hatar svordomar och har byggt en spargris i lego som jag får lägga pengar i när jag svär.

    Lilla my - kanske kan vara sen 6-årstrots men han är före i allting så det är tveksamt. När han gick 6-års sa fröknarna att han var mer som en 8-åring. Men jag ska googla det!

    MrsKnappa - jag hörde honom inte säga det utan brorsan kom till mig o berättade. Vi satt ner och han erkände till slut. Jag drog väl det "vanliga" förmaningstalet som jag brukar när någon sagt/gjort nåt dumt. Sen sa jag till honom att han skulle komma o skära grönsaker. Helst inte sa han. Då sa jag att om du inte skär grönsaker så behöver du inte äta middag heller. Han struntade i att skära grönsaker så det blev ingen middag! Drastiskt kanske men jag börjar bli desperat. Jag kan inte be honom om hjälp utan måste beordra honom, tycker det är så trist. Hans bror kan jag be om hjälp och han gör det.

    Tror vi får sitta ner ikväll och göra en "att-göra-lista" som han får bocka av på eller nåt.
    Vad tror ni om följande att göra: plocka ur besticklådan i diskmaskinen, duka, skära grönsaker och dammsuga i köket ibland. Är det lagom för en 7-åring?

  • Äldre 29 Mar 13:10
    #6

    Men är det någon som vet vad man gör med en unge som är så disträ?

    Jag vill inte tjata mer om självklara saker som görs varje dag (såsom klä på dig, ät upp osv.).

  • Äldre 1 Apr 23:13
    #12

    Vi packade faktiskt väskan ikväll - han gjorde det själv med min vägledning, det tog 25 minuter! Så länge så vi inte ens hann med sagan!

    Annica71 - vet inte om jag kan göra nån tävling för barnen. Dom är tvillingar och allt är redan så mycket tävling så det är i mesta laget redan. Men jag förstår hur du menar. Kanske kan lista ut någon alternativ väg.
     
    Coyote -   om jag inte tjatar så säger han att jag inte sagt nåt. Dom går inte själv till skolan men funderar på om dom ska få börja göra det - bara för att komma för sent några ggr. Tänkte att det kanske blir bättre då?

  • Äldre 2 Apr 20:36
    #15

    elinaehn - visst är det så. Man känner sig misslyckad o elak för man bara tjatar tjatar och tjatar. Men gör man inte det så händer det ju ingenting!

    Jag skulle vilja ha mer tid för att äta frukost, klä på sig, äta middag, borsta tänder osv osv, men dygnet har inte tillräckligt med timmar för att barnen ska kunna gå "i det blå" hela tiden.

    Tänker ibland på vad en gammal jobbarkompis 5-åring sa till henne när han halkade efter och hon som vanligt stressade på honom på väg till dagis; -"men mamma - det är ju du som har bråttom".

    Säkert skulle det inte kännas lika tjatigt o jobbigt om allting fick ta sin tid - men den tiden finns ju inte. 

  • Äldre 2 Apr 21:58
    #19

    Fläta - jag håller med dig när du säger att jag kanske ska underlätta hans liv. Men jag vill inte ta bort extrasysslorna för dom fungerar bra. Jag fick i och för sig gå och hämta honom idag när han skulle duka middagsbordet men det gör han utan klagomål, och relativt snabbt. Men jag kanske helt enkelt ska hjälpa honom på med kläderna på morgonen, att ta hans hand och leda honom ut i badrummet för att borsta tänderna osv.
    Det är ju som du säger, JUST NU är han disträ. Förhoppningsvis håller det inte i sig hela livet.
    Det är lite svårt att förstå att det är en period som går över då hans tvillingbror inte alls är likadan och verkar sakna denna jobbiga fas, känns mer som om han bara struntar i vad jag säger, liksom.

Svar på tråden 7-åring beter sig som en tonåring.....