• Anonym (.....­...)
    Äldre 6 Apr 20:28
    17523 visningar
    51 svar
    51
    17523

    Hur mycket högre lön kan man få som behörig lärare?

    Storstäderna har inte alltid bättre lön.. Jag har jobbat i 6 år snart, i Malmö, och har 23000 kr i lön

  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:00
    #28

    Så sjukt att ni utan behörighet han ha lika mycket eller mer än oss som pluggat flera år!

  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:22
    #30
    sextiotalist skrev 2012-04-07 09:13:32 följande:
    Nu är jag tack och lov ingen lärare. Men min vän anses vara så bra lärare att rektorn inte vill bli av med henne. Hon är en duktig lärare, med full kunskapsbehörighet i de ämnen hon undervisar i, hon har även en längre utbildning än en lärare och skulle kunna få mycket bättre betalda arbeten utanför skolvärlden. Ett samtal så skulle hon ha ett arbete som ger henne minst 10 000 mer. 

    Då är det väl en annan sak kanske, även om jag anser att.man ska ha lärarexamen för att jobba som lärare. Är glad över att det kravet kommer nu, så kanske det lösgör nya tjänster för oss som vill röra på sig också.
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:33
    #32
    sextiotalist skrev 2012-04-07 09:30:49 följande:
    Och skolan kommer förlora bra och dukiga lärare, som aktivt valt att stanna i skolan, trots att de skulle kunna få bra arbeten på andra ställen. Min vän tar hand om klasser som inte behöriga lärare har fixat, tuffa svåra klasser. Jag är uppvuxen i en delvis lärarsläkt, där vi har lärare i flera generationer bakåt och även blivande lärare i släkten. Ingen anser att detta krav är speciellt bra.   

    Vill man jobba som lärare får man i så fall vidareutbilda sig.. Jag skulle inte vilja träffa en läkare eller barnmorska som inte är utbildad. Varför anses det ok i skolans värld?
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:46
    #34

    I


    sextiotalist skrev 2012-04-07 09:39:16 följande:
    För mig är ämneskompetensen viktigast om man är högre upp. Nu skrev jag att min vän är utbildad inom de ämnen som hon undervisar i, en betydligt högre kompetens än den man kan få på lärarhögskolan. Dvs hon har full ämnesekompetens. Vidareutbildning har hon fått via de kurser som lärarna skickas till.  Det är en viss skillnad på läkare och lärare för mig. Man kan bli bra lärare på många sätt. Den lärarutbildningen som är idag är pinsam dålig, hade läkarutbildningen varit lika usel, då hade jag inte vågat gå till en läkare. Jag arbetar inom en branch, som bygger mycket på säkerhet, fördelen är där är kompetensen det som är viktigt. I min branch så finns det de som har endast gymnasieutbildning, som har högre lön än en civilingenjör, pga kompetensen.          

    Hur kan du veta att.utbildningen är så dålig om du själv inte gått där? Dessutom gick jag på musikhögskolan och inte lärarhögskolan. Till musikhögskolan,är det tuffa inträdeskrav.. Tyvärr får musikhögskolan bara utbilda musiklärare för högstadiet och gymnasiet nu. Själv är jag behörig i hela grundskolan i 3 ämnen i har gymnasiebehörighet i ett ämne.
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:50
    #36
    Anonym (Obehörig lärare) skrev 2012-04-07 09:46:15 följande:
    Det är ju skillnad på att vara obehörig och att vara obehörig. Man kan vara obehörig genom att man inte har någon lärarutbildning över huvudtaget (förekommer kanske vanligtvis i praktiska ämnen). Eller så kan man vara obehörig genom att vara examinerad lärare, fast i fel ämnen (räknas iofs inte så obehörig på pappret skulle jag tro). Eller så kan man vara obehörig genom att sakna några få poäng. Jag har också pluggat i flera år, 5 år, men saknar 5 poäng (gamla systemet, motsvarar alltså 7.5 p idag). Så jag är ju fortfarande utbildad lärare. Dock inte helt behörig. Jag har haft en anställning tidigare, där jag hade mer i lön än en kollega som var behörig.  

    Varför tar du.inte dina sista poäng om du nu vill jobba som lärare?
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 09:53
    #38
    sextiotalist skrev 2012-04-07 09:50:26 följande:
    Som jag skrev innan, har mycket lärare både i släkten och bland vänner, så även om jag inte gått där själv, så känner jag de som har gått där, de som arbetat med de som kommer därifrån. Sedan så har jag mött relativt nykläckta lärare som inte ens behärskar att skriva det svenska språket. Min tonåring som har haft (behöriga) lärare som har lärt ut helt vansinnigt felaktiga saker.  

    Lätt att dra alla utbildningar över en kam.. Som sagt, jag gick på musikhögskolan och det var riktigt tufft.. Att inte lära sig hur.man behärskar svenska språket säger du.. Ja, tragiskt, men något man borde lärt sig innan man börjar på högskolan..
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 10:23
    #41
    Anonym (Obehörig lärare) skrev 2012-04-07 10:19:15 följande:
    För att jag inte har haft ork att ta tag i det helt enkelt. Ren lathet helt enkelt. Men jag ska fixa det nu är det tänkt.
    Du vet att du troligen kommer få ett år tillsammans med mentor då också? Tror det blir så för alla som inte tagit ut sin examen före 1/7 2011, även om man jobbat tidigare.
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 10:58
    #43
    Anonym (Obehörig lärare) skrev 2012-04-07 10:34:21 följande:
    Jag är inte så insatt i den saken. Känns ju onekligen som något riktigt onödigt (och resursslöseri) med tanke på att jag har jobbat i 7 år som lärare.

    Som sagt jag är osäker. Du kommer även få betala 1500 kr för ditt lärarleg eftersom du inte fått ut din examen innan 1/7 2011.
  • Anonym (.....­...)
    Äldre 7 Apr 12:20
    #48
    Anonym (Obehörig lärare) skrev 2012-04-07 12:17:43 följande:
    Jag kollade på skolverkets hemsida, och de har övergångsregler som gäller för de som är i min situation. Det innebär att man anses ha genomgått introduktionsåret om man har arbetat som lärare minst ett läsår. 

    Ja, men de 1500:- gäller ju för alla så det är ju skitsamma. Man får väl förhandla sig till 1500:- mer i lön så är edt betalt på en gång...Skrattande  
    Njae, det gäller inte för alla.. Jag tog min examen i juni 2006 och har läst till några ämnen efteråt och jag behöver inte betala något för att få min legitimation..
Svar på tråden Hur mycket högre lön kan man få som behörig lärare?