• Ermene­gildo
    Äldre 13 Apr 10:22
    80256 visningar
    125 svar
    125
    80256

    Jätteorolig!!! Backade på en annan bil, anmäld för smitning.

    Om det du beskriver är sant ska du INTE godta strafföreläggande. Om det var en väldigt liten skada och det därigenom är trovärdigt att du inte såg någon skada uppstå, har du inte haft uppsåt till brott. Du har inte insett att det förekommit någon "trafikolycka" och då är det inget smitningsbrott. Polisen ska du inte lyssna på, de har ingen koll på juridiken. Däremot bör du ringa åklagaren och förklara situationen. Åklagare lägger gärna ner åtal om de kan. Om åklagaren ändå väcker åtal, kan du fundera på hur du ska göra, mycket beroende på hur stor skadan var. Om det var en stor skada kommer ingen tro dig om du säger att du inte såg något. om det var en liten skada kan det mycket väl hända att tingsrätten frikänner, konstigare saker har hänt. Jag skulle vara mer orolig för brottsregistret än för själva böterna.

  • Ermene­gildo
    Äldre 13 Apr 10:26
    #35

    Aha, ser nu att du inte ens gick ur bilen. Det är inte så bra. Det hade varit bättre om du kunde hävda att du med viss noggrannhet försäkrade dig om det inte fanns någon skada, men skadan var så liten att du ändå inte såg den. Då har du ett case. Annars har du nog gjort dig skyldig till smitning.

  • Ermene­gildo
    Äldre 13 Apr 10:29
    #38
    Anonym (orolig) skrev 2012-04-13 10:27:47 följande:
    Ja jag fick namn och nummer till en tjej som jag ska ringa på tisdag, hon ska  titta om mitt ärende kommit in, så ska jag få tala med den aktuella åklagaren. Är jätteorolig för att stå med i brottsregistret;(
    Nå, det är ändå inte hela världen. Det stryks efter några år om du inte backar på fler bilar eller annat :) Rättsväsendet behandlar i allmänhet Svenssons hyggligt så du behöver inte vara orolig för själva processen.
  • Ermene­gildo
    Äldre 13 Apr 22:24
    Anonym (orolig) skrev 2012-04-13 20:22:58 följande:
    Allt detta står i polisförhöret. Jag förstår att jag gjort fel, de har jag skrivit säkert tio gånger idag.Jag mår redan jätte dåligt över de som hänt. Så jag tycker de räcker nu.
    Ja, det räcker absolut. FL-drevet går igång som om du hade våldtagit någon. Glöm alla fredagsrabiata typer.
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 14:15
    Anonym ((med körkort)) skrev 2012-04-14 00:55:11 följande:
    Det var det dummaste jag hört.
    Bara för att man inte ser någon skada på den påkörda bilen och att du inte hade något uppsåt så är det inte någon trafikolycka/brott.
    Var har du hittat detta??

    Skadan har överhuvud taget inte med detta att göra. Det handlar om att hon har avvikit från en olycksplats =
    smitning.  

    Har du kört på ett annat fordon är det så klart en olycka och en sådan åker man inte ifrån. Gör man det har man smitit från en olycksplats. Glasklart.    
    Uttala dig inte om saker du inte begriper. Från en lagkommentar: "För att fälla till ansvar för brottet krävs att uppsåt förelegat, såväl i förhållande till att en trafikolycka inträffat, som till undandragandet från behövlig medverkan till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bort föranleda (ex. ta kontakt med ägaren till den skadade egendomen och lämna sitt namn och sin adress etc.)."
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 14:34
    Anonym skrev 2012-04-14 14:30:35 följande:
    Du behöver inte ha orsakat en trafikolycka för att göra dig skyldig till smitning, eller obehörigt avvikande från trafikolycksplats som är den korrekta juridiska termen. Det räcker med att du haft del i uppkomsten av olyckan, det vill säga att du på ett eller annat sätt som trafikant haft del i händelseförloppet.

    SMITNING Typfall Påföljd Normalpåföljd/kommentar Nedkörd vägskylt Varning - 2 månader Varning vid bagatellfall Parkeringsskada Varning - 4 månader 2 månader Trafikolycka 2-4 månader 4 månader Allvarligare smitningsbrott 4-6 månader 6 månader
    Ja, men det är ju en helt annan fråga. Vet du vad uppsåt innebär? Tydligen inte.

    Det är bara tröttsamt med folk som ska kommentera saker de inte förstår. Och det hjälper definitivt inte TS. Kjelle 2 och jag har redan utrett vad som gäller juridiskt. Moralen i det hela är en annan sak, den kan ni diskutera i kafferummet. 
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 14:40
    Anonym skrev 2012-04-14 14:36:52 följande:
    Bötfälld bör ts bli för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Sen, om ts kommer att dömas i övrigt beror nog på hennes ombud.
    Ytterligare en idiotkommentar. Man bilr bara bötfälld om man fastställs skyldig - genom dom eller godtagt strafföreläggande. Det är för övrigt extremt ovanligt att någon anlitar ombud för den här typen av trafikförseelser.
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 15:04
    Anonym skrev 2012-04-14 14:58:16 följande:
    Det är snarare ovanligt att man avstår från ombud när man blir åtalad.
    Det är fantastiskt på internet, vem som helst kan uttala sig om vad som helst som man inte har någon utbildning eller erfarenhet av överhuvudtaget... Jag tror jag ska gå och skriva lite om kärnfysik och hjärnkirurgi...

    Det finns inget "avstå" i de här fallen. Om du tänker på offentlig försvarare så förordnas inte de för förseelser. Den som åtalas för en trafikförseelse måste alltså själv bekosta ombud, om man vill ha det. Det är väldigt sällsynt att någon gör det.
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 16:16
    Anonym skrev 2012-04-14 15:34:22 följande:
    Du har ingen aning om vilken erfarenhet och utbildning jag har. Jag har ingen aning om din kunskap.

    Självklart finns "avstå" försvarare, om detta nu skulle bedömas vara ett bötesbrott, precis som det gör i t.ex familjrättsliga sammanhang. Man bekostar ombudet själv och få kommer till domstolen utan.

    Men, fängelse finns i straffskalan och då har man rätt till offentlig försvarare.
    Eftersom du skriver fel i varenda inlägg du gör vet jag att du inte har utbildning. Och en erfaren småtjuv kan de här reglerna bättre än du. Nej, fängelse i straffskalan räcker inte för rätt till offentlig försvarare. Det krävs minimipåföljd om 6 mån fängelse. Nästa gång du tänker skriva något, kan du inte åtminstone googla först...
  • Ermene­gildo
    Äldre 14 Apr 16:42

    Ja, DET citatet är rätt. Men i praktiken innebär det att offentlig försvarare endast utses då minimipåföljd är 6 mån, om det inte föreligger väldigt speciella omständigheter.

    Men inget av det här hjälper TS, det bara visar att du inte kan straff- och processrätt. 

Svar på tråden Jätteorolig!!! Backade på en annan bil, anmäld för smitning.