• Anonym (Arg!)
    Äldre 9 May 17:15
    113571 visningar
    2053 svar
    2053
    113571

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym
    Äldre 9 May 17:17
    #1

    Om alla tänkte så här så skulle vi ju inte ha någon löneutveckling alls?

  • Anonym (Arg!) Trådstartaren
    Äldre 9 May 17:20
    #2
    Anonym skrev 2012-05-09 17:17:48 följande:
    Om alla tänkte så här så skulle vi ju inte ha någon löneutveckling alls?
    Jo men löneutveckling är väl inte samma sak som att kräva 24,000 i ingångslön?

    Man tar sitt första jobb och sen gör man ett bra jobb och vidareutbildar sig och får mer lön. Så funkar det för de flesta yrkesgrupper!
  • Anonym (Iphon­e)
    Äldre 9 May 17:22
    #3

    1. Sjuksköterskor är inte assistenter. De är inte läkarnas slavar, de agerar efter eget huvud och har omvårdnadsansvaret.

    2. Om man har en låg lön, får man inte kämpa för en högre lön då?

    3. Du har rätt i en sak: Sjuksköterska är inte ett kall-yrke längre. Det är ett yrke som alla andra. Jag anser därför att det är helt rätt att ssk-studenter vägrar ta jobb som de anser erbjuder för låg lön.

    4. Pengarna kan tas ifrån andra områden inom vården, t ex fallskärmar hos högre chefer.

  • Anonym (ssk)
    Äldre 9 May 17:23
    #4

    Jo, sjuksköterskorna har ett medicinskt ansvar och ett omvårdadsansvar över sina patienter. De är inte assistenter.

    "Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?"                           

    1: Tre årig universitets/högskole utbildning.
    2: Kandidatexamen/filosofie examen + sjuksktöerskexamen = två examenia
    3: Har ansvar över liv
    4: Har både medicinsk ansvar och omvårdadsansvar
    5: Ska kunna jobba självständigt.

     Bara några av sakerna som gör att vi är värda högre lön än den lön som ges idag. Att få 22 000kr som sjuksktöerska idag är skamligt. Undersktöerskorna tjänar mer eller mindre samma som sjuksktöerskor, efter som en gymnasieutbildning och inget ansvar alls.      
        

  • Äldre 9 May 17:24
    #5

    Nu tror jag ju då att du bara vill dra igång ännu en debatt om löneläget i olika yrkesgrupper och då är det ju bra att starta med exempelvis sjuksköterskor.

    Varför skulle inte dom och andra inom vårdyrkena vara värda mer?
    Om det nu blir farligt underbemannat när sjuksköterskor och undersköterskor är borta så visar ju det bara på vilket viktigt yrke dom har, och dom borde ha mer i lön, för det är yrkesgrupper som verkligen behövs, oavsett utbildning.

    Många gånger är det sjuksköterskor och undersköterskor som kan tala om för en läkare att patient/brukare/boende är förändrad och behöver hjälp med olika saker, många har ett enormt kunnande  som vården inte skulle klara sig utan.

    Sen tror jag att väldigt många bryr sig om människor och att det därför dom valt sitt yrke, men att fler och fler går ifrån det väldigt gamla synsättet att sjuksköterska/undersköterska är ett kall, utan ser istället att det är ett yrke 

  • Anonym
    Äldre 9 May 17:24
    #6

    Ja men självklart har även ingångslöner löneutveckling. Få ingångslöner har följt inflationen så dåligt som sjuksköterskornas. Kul att se folk som vågar organisera sig och ta kampen, istället för att finna sig i att vara underbetalda, tycker jag.

  • Ebba Caroli­ne
    Äldre 9 May 17:24
    #7
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:20:16 följande:
    Jo men löneutveckling är väl inte samma sak som att kräva 24,000 i ingångslön?

    Man tar sitt första jobb och sen gör man ett bra jobb och vidareutbildar sig och får mer lön. Så funkar det för de flesta yrkesgrupper!

    Att vi sjuksköterskor studenter går ut och kräver en ingångslön på 24 000kr nu är en bra grund för fortsatt löneutveckling. 

    Vidareutbidlning är idag inte lite med högre lön.   
    Blanda INTE ihop min personlighet med min attityd. Min person - det är vem JAG är. Min attityd beror på vem DU är!
  • Anonym
    Äldre 9 May 17:25
    #8

    Det blir ju skattebetalarna som kommer få betala för deras lönehöjning.

    Jag förstår att de vill ha högre lön, men 24 000 i ingångslön är MYCKET! De tycker att det arbetet de gör är så viktigt och det är därför de förtjänar det, men deras yrke är inget kall. Det är ett jobb som alla andra, och därmed förtjänar de inte mer i lön än vad några andra yrkesgrupper med samma utbildningsnivå gör.

  • Anonym
    Äldre 9 May 17:26
    #9
    Ebba Caroline skrev 2012-05-09 17:24:52 följande:
    Att vi sjuksköterskor studenter går ut och kräver en ingångslön på 24 000kr nu är en bra grund för fortsatt löneutveckling. 

    Vidareutbidlning är idag inte lite med högre lön.   
    Det är en bra grund för inflation eftersom det finns gott om andra yrkesgrupper som har längre utbildning och förtjänar mer lön än ssk.
  • Ebba Caroli­ne
    Äldre 9 May 17:27
    #10
    Anonym skrev 2012-05-09 17:26:55 följande:
    Det är en bra grund för inflation eftersom det finns gott om andra yrkesgrupper som har längre utbildning och förtjänar mer lön än ssk.

    Tja, de yrkesgrupper får väl ta tag och få ndrade löner lika mycket som ssk-studenterna har börjat med nu.
    Blanda INTE ihop min personlighet med min attityd. Min person - det är vem JAG är. Min attityd beror på vem DU är!
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!