Forum Utlandsförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Flytta till Malta?

  Lör 26 maj 2012 10:25 Läst 17664 gånger Totalt 19 svar
  Lör 26 maj 2012 10:25

  Min sambo är maltes och jag är svensk. Nu ska vi snart ha barn och efter flera års runtflyttande känner vi båda att det är dags att "bli vuxna" och stanna på ett ställe (ett land) under en längre tid. Vi bor i hyreslägenhet och har mest tillfälliga möbler då vi inte velat köpa något bättre då vi inte vet om vi ska vara kvar i landet och så vidare.

  Men med barn vill vi inte ha det så, vi vill bo permanent, köpa hus och ha ett vanligt familjeliv. Frågan är vart, oavsett var vi bor (det är Malta eller Sverige som gäller) kommer den ena av oss vara väldigt långt borta från sin familj och bo i ett land där vi inte kan språket.

  Är det någon som har bott på Malta med småbarn och kan berätta lite om hur det fungerar? Jag har varit där många gånger och min sambo kan naturligtvis berätta mycket hur det är att bo och växa upp där, men eftersom vi inte alls har samma referensramar är det så svårt att tolka hur det egentligen är.

  Dagis, sjukvård, skola, jobbmöjligheter, språksvårigheter och sånt, är det någon som kan berätta något? Och boende, hur är husen egentligen? Jag har varit i många maltesiska hus men mest hos äldre släktingar i gamla, omoderna hus, jag skulle inte påstå att min farmors lägenhet här i Sverige är representativ för hur en ung familj brukar bo.

  Löneläge? Inte i euro utan snarare i levnadsstandard, kan man leva gott på en vanlig lön? Jag förstår naturligtvis att det beror på val av yrke, men jag kommer från hotellbranschen och min sambo är kock om det hjälper. 

  Allt ni kan berätta, så länge det inte något som ni bara har läst någonstans på internet eller upplevt på en veckas semester, vore av intresse!         

 • Tor 31 maj 2012 20:39 #1

  Puff, puff!
  Någon?

 • Ons 6 jun 2012 15:10 #2

  Hej!
  Malta är ett helt underbart land att bo i tycker jag. Det är väldigt barnvänligt (förutom trafiken) och det finns bra skolor och sjukvård osv.
  Arbetslösheten är låg och det finns redan massor av svenskar som bor och jobbar på Malta.
  Det finns t.o.m. en affär som importerar svenskt godis och en del mat (inkl. barnvälling)!
  Lättast är att bo centralt, typ Sliema där alla pratar engelska och på grund av alla internationella spelbolag är det inte speciellt svårt att hitta jobb om man talar engelska och tex. svenska. Sådana bolag betalar också bättre än lokala föetag.
  Jag har bott på Malta i 14 år och har två barn med en maltes. Vår levnadsstandard är hög och jag skulle aldrig tänka mig att flytta härifrån.
  Om du har några andra frågor svarar jag gärna!

 • Ons 6 jun 2012 17:31 #3

  Jag har för några månader sedan flyttat till Malta och min pojkvän, som är maltese. Vi träffades förra året och eftersom han har eget företag så var det lättare för mig att flytta till malta än tvärtom! jag trivs bra och kan mycket väl tänka mig att bo här några år... det jag  oroar mig för är den dagen vi skaffar familj! Då kommer jag med all säkerhet vilja vara nära min familj och det svenska!! Min pojkvän vet dock inte om han klarar av att bo i sverige, dels pga klimatet men också företaget han har byggt upp här på malta! Så sitter i en knivig situation som gör mig väldigt kluven!

  Vi har ju som sagt inga barn men tror det är en relativt bra plats för barn att växa upp på.... dock mycket trafik och lite natur! havet finns ju såklart!:) Skolorna är väldigt annorlunda här, mer strikta och mer inriktade på det akademiska än sociala!

  Löner överlag är ganska låga! vet dock inte inom hotellbranchen!

  Kan du engelska klarar du dig fint! Hur har din pojkvän upplevt Sverige, trivs han? språk?

  Tror säkert ni kommer trivas här men tänk efter en extra gång innan ni flyttar!        

 • Fre 8 jun 2012 22:25 #4

  Åh så roligt med svar, dessutom av perosner som i nuläget bor på Malta!

  Jag blir så förvånad över att arbetslösheten är låg, jag har bara hört negativa saker! Att det är svårt att få jobb och att allting kostar så mycket och så vidare. Från malteser, min sambos familj och vänner. Men jag har också förstått att malteserna är ett ganska gnälligt folk, precis som vi svenskar på många sätt fast vi gnäller över olika saker :)

  Sambon vill helst bo vid sin familj (Paola, Tarxien, Fgura), vilket jag inte vill för jag gillar inte området, eller uppe i norr, typ Mellieha. Är det avsevärt mycket dyrare att bo uppe i norr, förutom huspriser?

  Att skolorna är mer akademiska och strikta gillar jag, det är en av nackdelarna jag ser med Sverige. Men är alla skolor katolska, alltså drivna av nunnor? eller finns det mindre religiösa skolor också?

  När man har småbarn, förväntas man vara hemma som mamma eller är det helt ok enligt sociala regler att jobba deltid och ha barnen på dagis? 
    
  Spelbolag kan jag nog inte tänka mig att arbeta inom som karriär, men jag håller som bäst på att kolla upp vilka språkkrav min yrkesbana har. Tyvärr utan resultat ännu, men jag kanske passar på att gå och fråga några företag nästa gång vi är där. 
   
  Haha, jag kanske frågar jättedumma frågor, men från min sambo får jag nästan bara svar som passar hans barndom, han har ingen koll på nånting tror jag! Och frågar jag hans mamma om saker brukar hon svara på någon helt annat fråga, vi har lite kommunikationsproblem... :)

  Sambon trivs i Sverige men saknar sin familj och har lite dåligt samvete för att han inte bor på Malta och "tar hand" om dem. De tjatar tydligen ganska mycket på att han måste flytta dit snart (och då vet de inte ens om att vi ska ha barn, jag tror inte det blir mindre nu). Svenska kan han inte prata men förstår en del, han har bott här i snart 3 år.

  Var bor ni? Bra område? Eget hus eller hyrt? Vilka branscher jobbar ni inom? Jag är nyfiken! 
       

 • Sön 10 jun 2012 10:57 #5

  Det är dyrt att köpa lgh eller hus här.... och om man jämför med sverige så får man myyycket mera yta såklart! men det är ju precis upp till vad man är ute efter!! vet inte hur priserna skiljer sig från område till område.

  Det finns många olika slags skolor, allt från privata till kommunala! att jobba som småbarnsförälder är inga problem, det väljer man själv hur man vill göra!

  Vi bor i Ghrghur, en liten by nära Naxxar!

  Hur känner du för o lämna Sverige då? är du uppväxt i Stockholm?
  Jag trivs bra nu men min dröm är att komma tillbaka till Sverige en dag! saknar det som sjuttan just nu men det kanske bara är en period! ....att vara långt ifrån familj o vänner o det svenska är inte lätt!!!    

 • Sön 10 jun 2012 11:52 #6

  Jag bodde på Malta i två år och skulle aldrig kunna tänka mig att flytta tillbaka. Nu var jag iofs inte där med en maltesisk sambo, utan en svensk, vi umgicks mest med folk från norden och det var helt klart för oss båda att det endast var tillfälligt. De jag känner som levt ihop med malteser har trivts bättre då de mer har skapat sig ett liv där.

  Positiva saker med Malta är så klart vädret! Man mår helt enkelt bättre när det är soligt och fint, och du har mer lust och ork att hitta på saker med andra än du har hemma i ett mörkt och kallt Sverige. Det finns väldigt många trevliga restauranger som har både god mat och bra service. I Sliema och St Julian talar de flesta mycket bra engelska, ute på landsbygden kan det vara lite svårare. Det finns fantastiskt fina hus och lägenheter.

  Negativa saker är att det är en liten ö, utbudet av det mesta är mycket mindre än man är van vid, vilket man blir trött på i längden. Maten överlag är inget vidare, de är inte särskilt hälsomedvetna, vad jag kunde längta efter ett stort, fint Ica maxi! Servicen över lag är ofta dålig på restauranger, i butiker och från företag. Självklart inte alltid, överallt, men ofta. Ofta som saker inte fungerar, och när du väl lyckas få tag på någon som är ansvarig så är de inte så intresserade av att fixa det. Det kunde göra mig galen! Vi brukade skämta (även de malteser vi kände) och säga "Mellah, well basicly what we can do is... nothing!" när vi försökte få ett problem fixat. Hissarna på jobbet kunde vara sönder i veckor, kul när svetten rinner redan när du kommer dit och måste gå upp för alla trappor. Värmen är härlig när man är ledig, men på överfulla bussar (bussarna och busschaufförerna är en historia för sig) på väg till jobbet är den inte lika rolig. Man kunde få vänta nära nog en timme ibland när det var rusningstrafik då bussar som var fulla åkte förbi utan att stanna. Bil är bra att ha, men inne i Sliema och St Julian kan det vara hopplöst att hitta parkering. Ohh jag höll på att glömma, kylan på vintrarna! Husen har för det mesta ingen isolering, så fukten och kylan kryper in i märg och ben!

  Usch nu känner jag att det blir väldigt negativt. Men jag var väldigt trött på Malta när jag flyttade därifrån. Jag trivdes bra där i nått år eller så, och som semester skulle jag absolut rekommendera det. Men i det långa loppet är det för många saker som jag bara inte skulle stå ut med. MEN, jag vet många som bott där länge och som trivs jättebra.

  Jag är socionom, men det tog ett år från att jag kontaktade the Social Work Board innan jag fick besked att de skulle utreda om jag kunde arbeta som socionom där. När jag försökte skynda på det fick jag bara svaret att det helt enkelt inte fanns någon SWB för tillfället. Jag vet inte vilken bransch du jobbar i, men kolla noggrant upp först vilka möjligheter det finns för dig att jobba inom det. Vi jobbade inom spelbranschen och tjänade väldigt bra, men för lokala jobb har jag förstått att lönerna är riktigt dåliga. Spelbranschen är faktiskt en grymt kul bransch att jobba i, och du tjänar bra. Maltesiska arbetsplatser uppfattar jag som mer hierarkiska, "I need to check with my manager" för de enklaste frågor. Boende är dyrast i St Julian och Sliema, mycket billigare ute på landsbygden. Priserna är inte så mkt beroende på storlek, utan standard och läge. Jag skulle aldrig bott permanent utan central heating (pga vintrarna, de är knäckande) vilket är mycket ovanligt. Taxi finns billigt och bra, om du undviker de vita taxibilarna och wembley (som visserligen är billiga men har åkt med en och annan full taxichaufför). Malta är mycket mer konservativt än Sverige, men att jobba har jag inte uppfattat ska vara något problem som mamma.

  Mycket av det jag skriver här skulle malteser själva hålla med om, våran landlord tex pratade jämt om hur lata malteser är och hur omständigt allting är :S Jag skulle väl inte säga att det beror på lathet, utan mer ett missnöje bland anställda då de har lågt betalda jobb med minimalt inflytande, gör väl inte sitt för entusiasmen. Haha shit vad långt, men min sambo lyfter då och då frågan om att flytta tillbaka då det hade varit väldigt bra för hans karriär, därför har jag alla skäl till att inte bo där klart för mig :) Han trivdes bra nog där för att tänka sig att flytta dit igen, men han är mer en person som kan rycka på axlarna när saker inte fungerar, samt att det gynnade hans karriär medan jag inte kunde jobba inom min bransch alls.

  Om jag var du så skulle jag ge det en chans, men på prov till en början. Det är först när man bott utomlands ett tag som man inser hur mycket man saknar familj och vänner och allt som är svenskt :) Lycka till!!

 • Sön 10 jun 2012 11:57 #7

  Förresten angående boende så kan jag som referens säga att vi bodde i en stor trerumslägenhet utmed the Strand i Sliema, med fantastisk havsutsikt, för 1200 EUR / månad. Jättefin var den, men säkringen till elen gick ständigt och det var fruktansvärt dåligt vattentryck (ta ett bad var inte att tänka på). Vi hade dock inga problem med mögel vilket flera kompisar hade i lägenheter som var både dyra och fina på ytan.

 • Sön 10 jun 2012 17:00 #8

  Haha, väldigt mycket av vad du beskriver, jwrh, känner jag igen väldigt tydligt från Irland... Inget händer och saker och ting kan ta veckor, månader och år att ordna.

  Att lämna Sverige är helt okej på de flesta vis. Jag kommer att sakna det svenska vädret (gillar inte värme), naturen och årstiderna, men annars är det ganska lugnt. Jag bodde 3 år på Irland och saknade just de tre sakerna, och det lär bli värre på Malta då de har ännu mindre natur och årstider. Stockholm har jag aldrig bott i, jag är ingen storstadsmänniska och skulle inte vilja göra det heller.

  Hur är Ghghur att bo i, katt02?  

  Att maten är dålig hade jag inte gissat. Jag vet att de äter alldeles för mycket brittisk mat, men de andra sidorna av matkulturen verkar bra. Men jag har som sagt inte spenderat mer än ett par månader på Malta totalt.

  Sliema, St Julians och de områderna är nog uteslutna för där vill inte min sambo bo. För internationellt och för dyrt, tycker han. Vi får väl se vem som får styra i framtiden... Är det svårt att få tag på en hyreslägenhet? Det vore ju bra att ha någonstans att bo innan vi kan köpa hus, jag vill inte bo hos svärmor längre period än vad som är absolut nödvändigt. 

  Hur är det att jobba i spelbranschen då? Jag har uppfattat det som att de flesta jobben där är support, stämmer det eller är det mycekt annat som finns också? Jag kommer från hotellbranschen och skulle helst vilja fortsätta där, så det är ingen bransch där man behöver få sin utbildning validerad officiellt, men där är det språkkunskaperna jag är orolig över. Kan tänka mig att framförallt itali8enska är viktigt där, kanske viktigare än maltesiska. 

  Jag vill veta lite om allt tror jag, jag är så nyfiken på hur livet där skulle vara! Flyttar vi blir det nog permanent så det är viktigt att det blir rätt. Sen är jag nervös för hur det ska bli om vi flyttar med sambons familj och deras krav och sånt (Hans föräldrar vill att vi tar över deras hus när de blir äldre men där tvärvägrar jag! Det kommer inte att bli populärt...) men där tror jag inte ni kan hjälpa till tyvärr... :)     

 • Fre 15 jun 2012 16:39 #9

  Ghrghur är en jättemysig by med många äldre hus och gator! det ligger nära promenadstråk där inga bilar kan köra vilket jag verkligen uppskattar! ligger ändå ganska centralt med ca 10 min till sliema! jag är heller ingen storstadsmänniska men ön känns för mig lite som att bo i en stad  pga av trafiken som är väääldigt intensiv  men också alla människor! Vi är bortskämda med yta i Sverige oavsett var man bor!!:)

  Jag saknar naturen... speciellt skogen som för mig var väldigt avkopplande! men här finns ju havet istället och det är underbart!!   
   
  Angående matkulturen så är den absolut inte den bästa men man väljer ju själv vad man stoppar i munnen så se det inte som några problem. Det finns många bra restauranger som serverar mycket god mat!:)  

  Har inga egna erfarenheter av att söka lgh men tror inte att det ska vara så svårt att hitta ngt!

  Hur ser din pojkvän på klimatet i sverige? flyttar ni för att ni ska skaffa barn eller har ni funderat på det länge?  

 • Lör 16 jun 2012 10:52 #10

  Ghrghur låter mysigt, att det överhuvudtaget finns promenadstråk låter som ett väldigt plus. Jag har mest sett turistområdena och de otroligt tättbebyggda områderna söder om Valletta, så det är ett Malta jag inte känner till. Jag får säga åt sambon att vi får åka ut och titta lite på landet nästa gång vi är där.

  Vad jobbar du med? Var det lätt att få jobb trots ekonomisk kris och allt?

  Min sambo gillar klimatet i Sverige med undantag för att det är för varmt och soligt på somrarna Förvånad. Han gillar inte alls som och värme faktiskt, vi är ganska lika på den punkten.

  Han har alltid sagt att han inte vill flytta till Malta men nu har han ändrat sig lite. Jag tror inte att det har varit riktigt sant att han inte velat flytta dit, men att han tänkt att det är inte så viktigt och att han inte tror att det skulle kunna fungera ändå. Nu sen vi bestämde oss för att skaffa barn började vi prata om det, jag är mer öppen för det än jag varit tidigare. Men vi har fortfarande inte bestämt något, det handlar om var det är bäst för barnen att växa upp och vi har så olika uppfattningar om varandras länder att vi inte riktigt vet var som är bäst. Vi måste bestämma oss definitivt innan det är dags för skolgång och flytta ett tag innan dess. Men bebisen är inte äns ute än så det är några år kvar. Han tror att man börjar skolan vid 4 på Malta, det där måste jag kolla upp med hans mamam för han har ingen koll, haha... Så om absolut senast 3 år måste vi ha ett slutgiltigt beslut. Oj, vilket långt utlägg det blev om det...

  Kan din sambo tänka sig att flytta till Sverige i framtiden om ni får barn?

 • Sön 24 jun 2012 11:41 #11

  Jag jobbar som assistent i en skola! det är relativt lätt att få jobb här men lönen är inte mycket att hurra för... det är billigare att leva här än i sverige men lönerna är myyycket lägre!

  Vet många butiker/restauranger som söker folk! jobbar du däremot i ett bettingcompany tjänar du mycket mera!

  Vad jag vet så börjar barnen skolan vid 5 års ålder men man kan placera dem i kindergarten (liknande förskoleklass) redan vid tre. Finns även många child care centre som liknar svenska förskolan där man kan placera dem redan efter 6 månader!

  Just nu är det en heatwave ca 35 g här vilket gör att det är supervarmt! Antingen håller man sig inne eller badar på dagarna när klimatet är såhär! jag har själv inte varit här en hel sommar men juli augusti är som nu eller varmare!

  Jag tror inte att min sambo klarar av att bo i sverige en längre tid! han älskar tysnaden och naturen för ngr veckor men skulle nog bli tokig på det efter en längre tid! precis som jag blir tokig på all trafik o inga ytor på malta! Vi är väldigt olika men kompletterar varandra väldigt bra.... han är typisk sydeuropeisk och jag typisk svensk i sättet!:) Vi har det jättebra tillsammans men tror och känner på mig att jag kommer vilja vara närmare min familj när vi själva skaffar familj... detta kommer inte ske på ett bra tag men måste ändå gå igenom tanken så vi inte hamnar i en knivig situation! Hur känner du med din familj? vill du inte ha dem "nära" när du blir mamma? det beror ju helt på vilken relation du har med dem såklart...

 • Mån 25 jun 2012 14:40 #12

  Haha, du känner till landet mycket bättre än min sambo gör tror jag trots att han bodde där i nästan 20 år... Det är bra med lite riktig information, annars brukar jag få fråga hans mamma om saker och då får jag oftast svar på något helt annat istället...

  Skönt att jobb inte måste vara ett problem då, jag ska försöka kolla upp lite språkkrav inom mitt område när vi åker dit i sommar.

  Jag har varit där en del på sommaren med över 40 grader och så, hemskt men man vänjer sig väl lite antar jag? Hur länge har du bott där? Modigt att flytta dit bara sådär, men vad annars gör man när man bor så långt ifrån varandra?

  Jag tror det är mer okej för mig att bo långt ifrån min familj än det är för min sambo att bo långt ifrån sin. Min mamma skulle komma över och hälsa på mycket oftare för det är ingen lång resa, medans det är en väldigt stor resa för hans familj och de stannar toklänge när de väl kommer. Han har också stort behov av att ta hand om sin familj, något jag inte förstår mig på alls i och med att det inte är något fel på dem. Men vi lutar fram och tillbaka, vart vi ska bo. Hans föräldrar pratar ibland om att flytta till Sverige, men realistiskt har jag svårt att tro på att det skulle fungera.

 • Mån 25 jun 2012 16:22 #13

  Ja, jobb tror jag löser sig för dig sålänge du itne är allt för kräsen!

  Jo det var ett vågat val.... hade iof bott här ca 5 månader innan och sett hur allt "fungerade". Men som sagt det var lättare för mig att flytta än honom och jag är en preson som behöver testa på saker istället för att tacka nej och sedan fundera på hur det hade kunnat bli!

   Trots att jag "bott" här det går det inte att föreställa sig hu en riktig vardag kommer att se ut förrens man har kommit in i en och även inse/förstå att detta kanske kommer vara mitt hem för alltid! Det är nog just de känslorna jag brottas med för tillfället....

  Värmen kan man nog vänja sig vid mer eller mindre..... försöker tänka tillbaka på kylan i sverige och jämföra de extrema skillnaderna....men skillnaden är att i sverige kan man skydda sig med kläder, vara inomhus i värmen eller aktivera sig så som sport mm. Värmen kan man inte riktigt komma ifrån... även om du klär av dig är det varmt, havet är inte ens svalkande på sommaren, och ac:n inomhus är så långt ifrån frisk luft man kan komma! men visst är det underbart oxå... speciellt de varma sena kvällarna!    

  Har gått och blivit väldigt patriotisk oxå... vilket du säkert oxå kommer uppleva! Jag känner mig megastolt över sverige och dess system... även fast jag vet att det finns massa negativa saker med det oxå! Knasigt men sant!;)
  Jag saknar allt från att handla på ica maxi som har stoooort utbud till att parkera på Ikeas stooora parkeringsplatser! låter helt sjukt men du kommer att förstå när/om ni flyttar hit! 
     
  Mina föräldrar kan också komma och hälsa på ca 2 gånger per år men det är nog inte det som är mitt problem... det är den svenska vardagen jag saknar och det lätta "sociala" umgänget man faktiskt har med familjen! Dessutom kan jag nog som lärare spendera ca 2 månader i sverige på sommaren.... men det blir ju som semester vilket innebär att jag alltid kommer vara på "resande fot" eller alltid kännas som om jag har två hem!

  Att ta hand om sin familj är en del av den maltesiska kulturen om jag har förstått rätt! det är vanligt att man mer eller mindre lever flera generationer tillsammans och har en väldigt nära relation...      

     

     

    

 • Mån 25 jun 2012 21:17 #14

  För boende så kontakta remax så kör en av deras förmedlare runt dig och kollar på lägenheter eller hus. Vet inte om ni varit där på vintern någon gång, men tänk verkligen på det när ni ska köpa hus att stenhusen som ser så charmiga ut på sommaren blir sviiiinkalla på vintern!

  För jobb så kan du tex kontakta pentasia som är en av de större arb.förmedlarna och bestäm ett möte nästa gång du är där. De har mkt jobb inom spelbranschen men även lokala jobb.

  Inom spelbranschen kan du få ett jobb inom support eller payments inom en vecka, många börjar där och jobbar sig snabbt uppåt. Skulle gissa att lönen är dubbelt eller tredubbelt så hög som jobb inom hotellbranschen, (kommer inte ihåg vad pentasia sa att de lönerna låg på). Väldigt social bransch.

  Vet inte om du upptäckt det än, men Candynavia (som ligger mellan Balutta bay och Spinola bay vill jag minnas) säljer svenska grejer, som smågodis, glögg till jul, kaviar osv. Gjorde det lite lättare att vara ifrån Sverige :)

 • Mån 25 jun 2012 21:18 #15

  Det går bra att maila både remax och pentasia, kan vara enklare än att ringa då maltesisk engelska inte alltid är den lättaste att förstå över telefon.

 • Tis 26 jun 2012 00:14 #16

  Åh vad ni är snälla som berättar en massa saker för mig, det känns mer och mer verkligt att kunna flytta när man vet lite mer!


  Mycket känner jag igen från tidigare boende, jag bodde ca 3 år på Irland och känner igen det där med både patriotismen och att plötsligt se många fler nackdelar med Sverige. Och till Malta är det enklare att ta sig från min hemstad än det var dit jag bodde på Irland så det är en fördel. 

  Vi får se vart vi hamnar, allt beror på var det är bäst för barnen att växa upp. Vi har många gånger sagt att det perfekta landet vore en kombination av Malta och Sverige i nästan varenda bemärkelse. Folkets inställning till olika saker, landets storlek, mängden lagar och regler (och folks benägenhet att följa dem)... 

 • Tor 6 sep 2012 11:03 #17

  Hej,
  Lite nyfiken på hur det gick för er? Har ni beslutat er för var ni vill bo?

 • Tis 15 aug 2017 17:35 #18

  Om någon annan skulle undra hur det är att flytta till Malta kan jag svara på era frågor. :)


   


  http://nouw.com/ise


   


   

 • Tor 19 jul 2018 20:07 #19

  Jag vet inte om du redan har hittat en lägenhet på malta, men jag hittade min lägenhet via boendemalta.se

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll