• katt02
    Äldre 6 Jun 17:31
    21702 visningar
    20 svar
    20
    21702

    Flytta till Malta?

    Jag har för några månader sedan flyttat till Malta och min pojkvän, som är maltese. Vi träffades förra året och eftersom han har eget företag så var det lättare för mig att flytta till malta än tvärtom! jag trivs bra och kan mycket väl tänka mig att bo här några år... det jag  oroar mig för är den dagen vi skaffar familj! Då kommer jag med all säkerhet vilja vara nära min familj och det svenska!! Min pojkvän vet dock inte om han klarar av att bo i sverige, dels pga klimatet men också företaget han har byggt upp här på malta! Så sitter i en knivig situation som gör mig väldigt kluven!

    Vi har ju som sagt inga barn men tror det är en relativt bra plats för barn att växa upp på.... dock mycket trafik och lite natur! havet finns ju såklart!:) Skolorna är väldigt annorlunda här, mer strikta och mer inriktade på det akademiska än sociala!

    Löner överlag är ganska låga! vet dock inte inom hotellbranchen!

    Kan du engelska klarar du dig fint! Hur har din pojkvän upplevt Sverige, trivs han? språk?

    Tror säkert ni kommer trivas här men tänk efter en extra gång innan ni flyttar!        

  • katt02
    Äldre 10 Jun 10:57
    #5

    Det är dyrt att köpa lgh eller hus här.... och om man jämför med sverige så får man myyycket mera yta såklart! men det är ju precis upp till vad man är ute efter!! vet inte hur priserna skiljer sig från område till område.

    Det finns många olika slags skolor, allt från privata till kommunala! att jobba som småbarnsförälder är inga problem, det väljer man själv hur man vill göra!

    Vi bor i Ghrghur, en liten by nära Naxxar!

    Hur känner du för o lämna Sverige då? är du uppväxt i Stockholm?
    Jag trivs bra nu men min dröm är att komma tillbaka till Sverige en dag! saknar det som sjuttan just nu men det kanske bara är en period! ....att vara långt ifrån familj o vänner o det svenska är inte lätt!!!    

  • katt02
    Äldre 15 Jun 16:39
    #9

    Ghrghur är en jättemysig by med många äldre hus och gator! det ligger nära promenadstråk där inga bilar kan köra vilket jag verkligen uppskattar! ligger ändå ganska centralt med ca 10 min till sliema! jag är heller ingen storstadsmänniska men ön känns för mig lite som att bo i en stad  pga av trafiken som är väääldigt intensiv  men också alla människor! Vi är bortskämda med yta i Sverige oavsett var man bor!!:)

    Jag saknar naturen... speciellt skogen som för mig var väldigt avkopplande! men här finns ju havet istället och det är underbart!!   
     
    Angående matkulturen så är den absolut inte den bästa men man väljer ju själv vad man stoppar i munnen så se det inte som några problem. Det finns många bra restauranger som serverar mycket god mat!:)  

    Har inga egna erfarenheter av att söka lgh men tror inte att det ska vara så svårt att hitta ngt!

    Hur ser din pojkvän på klimatet i sverige? flyttar ni för att ni ska skaffa barn eller har ni funderat på det länge?  

  • katt02
    Äldre 24 Jun 11:41
    #11

    Jag jobbar som assistent i en skola! det är relativt lätt att få jobb här men lönen är inte mycket att hurra för... det är billigare att leva här än i sverige men lönerna är myyycket lägre!

    Vet många butiker/restauranger som söker folk! jobbar du däremot i ett bettingcompany tjänar du mycket mera!

    Vad jag vet så börjar barnen skolan vid 5 års ålder men man kan placera dem i kindergarten (liknande förskoleklass) redan vid tre. Finns även många child care centre som liknar svenska förskolan där man kan placera dem redan efter 6 månader!

    Just nu är det en heatwave ca 35 g här vilket gör att det är supervarmt! Antingen håller man sig inne eller badar på dagarna när klimatet är såhär! jag har själv inte varit här en hel sommar men juli augusti är som nu eller varmare!

    Jag tror inte att min sambo klarar av att bo i sverige en längre tid! han älskar tysnaden och naturen för ngr veckor men skulle nog bli tokig på det efter en längre tid! precis som jag blir tokig på all trafik o inga ytor på malta! Vi är väldigt olika men kompletterar varandra väldigt bra.... han är typisk sydeuropeisk och jag typisk svensk i sättet!:) Vi har det jättebra tillsammans men tror och känner på mig att jag kommer vilja vara närmare min familj när vi själva skaffar familj... detta kommer inte ske på ett bra tag men måste ändå gå igenom tanken så vi inte hamnar i en knivig situation! Hur känner du med din familj? vill du inte ha dem "nära" när du blir mamma? det beror ju helt på vilken relation du har med dem såklart...

  • katt02
    Äldre 25 Jun 16:22
    #13

    Ja, jobb tror jag löser sig för dig sålänge du itne är allt för kräsen!

    Jo det var ett vågat val.... hade iof bott här ca 5 månader innan och sett hur allt "fungerade". Men som sagt det var lättare för mig att flytta än honom och jag är en preson som behöver testa på saker istället för att tacka nej och sedan fundera på hur det hade kunnat bli!

     Trots att jag "bott" här det går det inte att föreställa sig hu en riktig vardag kommer att se ut förrens man har kommit in i en och även inse/förstå att detta kanske kommer vara mitt hem för alltid! Det är nog just de känslorna jag brottas med för tillfället....

    Värmen kan man nog vänja sig vid mer eller mindre..... försöker tänka tillbaka på kylan i sverige och jämföra de extrema skillnaderna....men skillnaden är att i sverige kan man skydda sig med kläder, vara inomhus i värmen eller aktivera sig så som sport mm. Värmen kan man inte riktigt komma ifrån... även om du klär av dig är det varmt, havet är inte ens svalkande på sommaren, och ac:n inomhus är så långt ifrån frisk luft man kan komma! men visst är det underbart oxå... speciellt de varma sena kvällarna!    

    Har gått och blivit väldigt patriotisk oxå... vilket du säkert oxå kommer uppleva! Jag känner mig megastolt över sverige och dess system... även fast jag vet att det finns massa negativa saker med det oxå! Knasigt men sant!;)
    Jag saknar allt från att handla på ica maxi som har stoooort utbud till att parkera på Ikeas stooora parkeringsplatser! låter helt sjukt men du kommer att förstå när/om ni flyttar hit! 
       
    Mina föräldrar kan också komma och hälsa på ca 2 gånger per år men det är nog inte det som är mitt problem... det är den svenska vardagen jag saknar och det lätta "sociala" umgänget man faktiskt har med familjen! Dessutom kan jag nog som lärare spendera ca 2 månader i sverige på sommaren.... men det blir ju som semester vilket innebär att jag alltid kommer vara på "resande fot" eller alltid kännas som om jag har två hem!

    Att ta hand om sin familj är en del av den maltesiska kulturen om jag har förstått rätt! det är vanligt att man mer eller mindre lever flera generationer tillsammans och har en väldigt nära relation...      

       

       

      

Svar på tråden Flytta till Malta?