• Äldre 10 Jun 11:52
    21707 visningar
    20 svar
    20
    21707

    Flytta till Malta?

    Jag bodde på Malta i två år och skulle aldrig kunna tänka mig att flytta tillbaka. Nu var jag iofs inte där med en maltesisk sambo, utan en svensk, vi umgicks mest med folk från norden och det var helt klart för oss båda att det endast var tillfälligt. De jag känner som levt ihop med malteser har trivts bättre då de mer har skapat sig ett liv där.

    Positiva saker med Malta är så klart vädret! Man mår helt enkelt bättre när det är soligt och fint, och du har mer lust och ork att hitta på saker med andra än du har hemma i ett mörkt och kallt Sverige. Det finns väldigt många trevliga restauranger som har både god mat och bra service. I Sliema och St Julian talar de flesta mycket bra engelska, ute på landsbygden kan det vara lite svårare. Det finns fantastiskt fina hus och lägenheter.

    Negativa saker är att det är en liten ö, utbudet av det mesta är mycket mindre än man är van vid, vilket man blir trött på i längden. Maten överlag är inget vidare, de är inte särskilt hälsomedvetna, vad jag kunde längta efter ett stort, fint Ica maxi! Servicen över lag är ofta dålig på restauranger, i butiker och från företag. Självklart inte alltid, överallt, men ofta. Ofta som saker inte fungerar, och när du väl lyckas få tag på någon som är ansvarig så är de inte så intresserade av att fixa det. Det kunde göra mig galen! Vi brukade skämta (även de malteser vi kände) och säga "Mellah, well basicly what we can do is... nothing!" när vi försökte få ett problem fixat. Hissarna på jobbet kunde vara sönder i veckor, kul när svetten rinner redan när du kommer dit och måste gå upp för alla trappor. Värmen är härlig när man är ledig, men på överfulla bussar (bussarna och busschaufförerna är en historia för sig) på väg till jobbet är den inte lika rolig. Man kunde få vänta nära nog en timme ibland när det var rusningstrafik då bussar som var fulla åkte förbi utan att stanna. Bil är bra att ha, men inne i Sliema och St Julian kan det vara hopplöst att hitta parkering. Ohh jag höll på att glömma, kylan på vintrarna! Husen har för det mesta ingen isolering, så fukten och kylan kryper in i märg och ben!

    Usch nu känner jag att det blir väldigt negativt. Men jag var väldigt trött på Malta när jag flyttade därifrån. Jag trivdes bra där i nått år eller så, och som semester skulle jag absolut rekommendera det. Men i det långa loppet är det för många saker som jag bara inte skulle stå ut med. MEN, jag vet många som bott där länge och som trivs jättebra.

    Jag är socionom, men det tog ett år från att jag kontaktade the Social Work Board innan jag fick besked att de skulle utreda om jag kunde arbeta som socionom där. När jag försökte skynda på det fick jag bara svaret att det helt enkelt inte fanns någon SWB för tillfället. Jag vet inte vilken bransch du jobbar i, men kolla noggrant upp först vilka möjligheter det finns för dig att jobba inom det. Vi jobbade inom spelbranschen och tjänade väldigt bra, men för lokala jobb har jag förstått att lönerna är riktigt dåliga. Spelbranschen är faktiskt en grymt kul bransch att jobba i, och du tjänar bra. Maltesiska arbetsplatser uppfattar jag som mer hierarkiska, "I need to check with my manager" för de enklaste frågor. Boende är dyrast i St Julian och Sliema, mycket billigare ute på landsbygden. Priserna är inte så mkt beroende på storlek, utan standard och läge. Jag skulle aldrig bott permanent utan central heating (pga vintrarna, de är knäckande) vilket är mycket ovanligt. Taxi finns billigt och bra, om du undviker de vita taxibilarna och wembley (som visserligen är billiga men har åkt med en och annan full taxichaufför). Malta är mycket mer konservativt än Sverige, men att jobba har jag inte uppfattat ska vara något problem som mamma.

    Mycket av det jag skriver här skulle malteser själva hålla med om, våran landlord tex pratade jämt om hur lata malteser är och hur omständigt allting är :S Jag skulle väl inte säga att det beror på lathet, utan mer ett missnöje bland anställda då de har lågt betalda jobb med minimalt inflytande, gör väl inte sitt för entusiasmen. Haha shit vad långt, men min sambo lyfter då och då frågan om att flytta tillbaka då det hade varit väldigt bra för hans karriär, därför har jag alla skäl till att inte bo där klart för mig :) Han trivdes bra nog där för att tänka sig att flytta dit igen, men han är mer en person som kan rycka på axlarna när saker inte fungerar, samt att det gynnade hans karriär medan jag inte kunde jobba inom min bransch alls.

    Om jag var du så skulle jag ge det en chans, men på prov till en början. Det är först när man bott utomlands ett tag som man inser hur mycket man saknar familj och vänner och allt som är svenskt :) Lycka till!!

  • Äldre 10 Jun 11:57
    #7

    Förresten angående boende så kan jag som referens säga att vi bodde i en stor trerumslägenhet utmed the Strand i Sliema, med fantastisk havsutsikt, för 1200 EUR / månad. Jättefin var den, men säkringen till elen gick ständigt och det var fruktansvärt dåligt vattentryck (ta ett bad var inte att tänka på). Vi hade dock inga problem med mögel vilket flera kompisar hade i lägenheter som var både dyra och fina på ytan.

  • Äldre 25 Jun 21:17
    #14

    För boende så kontakta remax så kör en av deras förmedlare runt dig och kollar på lägenheter eller hus. Vet inte om ni varit där på vintern någon gång, men tänk verkligen på det när ni ska köpa hus att stenhusen som ser så charmiga ut på sommaren blir sviiiinkalla på vintern!

    För jobb så kan du tex kontakta pentasia som är en av de större arb.förmedlarna och bestäm ett möte nästa gång du är där. De har mkt jobb inom spelbranschen men även lokala jobb.

    Inom spelbranschen kan du få ett jobb inom support eller payments inom en vecka, många börjar där och jobbar sig snabbt uppåt. Skulle gissa att lönen är dubbelt eller tredubbelt så hög som jobb inom hotellbranschen, (kommer inte ihåg vad pentasia sa att de lönerna låg på). Väldigt social bransch.

    Vet inte om du upptäckt det än, men Candynavia (som ligger mellan Balutta bay och Spinola bay vill jag minnas) säljer svenska grejer, som smågodis, glögg till jul, kaviar osv. Gjorde det lite lättare att vara ifrån Sverige :)

  • Äldre 25 Jun 21:18
    #15

    Det går bra att maila både remax och pentasia, kan vara enklare än att ringa då maltesisk engelska inte alltid är den lättaste att förstå över telefon.

Svar på tråden Flytta till Malta?