• Anonym
    Äldre 7 Jul 18:49
    20049 visningar
    180 svar
    180
    20049

    Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?

    Jag och min sambo har två barn i dagsisåldern. Vi har sedan barnen föddes sparat hela deras barnbidrag på varsitt konto med relativt hög ränta. Planen är att de ska få dessa pengar när de fyller 18.

    Sedan årsskiftet har både jag och sambon fått kraftiga löneförhöjningar och vi funderar på att spara en del av denna till barnen så att de förhoppningsvis helt slipper ta studielån. Summan vi funderar på är 2000 kronor per barn och månad utöver barnbidraget som vi placerar i olika värdepapper. Med värdeökning på i snitt 10 % per år över tid så blir det strax under miljonen i dagens pengavärde per barn när de kommer upp i universitetsålder.

    Finns det bara fördelar med detta eller tror ni att det finns risk att vi stjälper mer än vi hjälper?

  • Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?
  • Anonym
    Äldre 8 Jul 08:09

    Ni har ju några år på er att fostra barnen innan de kommer i universitetsåldern!!!!  Vore ju trist om pengarna gick åt till "vaskning" och "traskning" och droger etc

  • Äldre 8 Jul 08:11

    Hade vi haft chansen att spara ens hela barnbidraget hade vi absolut gjort d! Ju mer man kan spara dess bättre då bostad å utbildning blir dyrare å givetvis viktigt att ha. Lära barnen spara kan man iaf göra genom att inte ge dom allt dom önskar direkt dom pekar på nåt. Då kan dom spara till det själva.

  • Äldre 8 Jul 08:15
    Flegmatikern skrev 2012-07-08 08:03:10 följande:
    Det är ju toppen att ni kan spara till barnen. Tror dock att det kan vara lite riskfyllt att ge dom hela summan när de är 18. Men självklar beror det på deras uppfostran och mognadsgrad. En ide som jag tycker är bra är att låta barnen själva ta studielån men med moroten att ni föräldrar betalar hela lånet när/om de klarat utbildningen. Kanske kan detta bidra till studie motivationen. Sen är det ju toppen för dom att starta sina yrkesliv utan stora studieskulder.

    Håller helt med då använder man deras pengar som sparats för att lösa deras studielån å dom har lärt sig att man måste kämpa för att komma någon vart. Livet är inte en räkmacka utan man måste arbeta för att löna sitt leverbröd.
  • Anonym
    Äldre 8 Jul 08:16
    Flegmatikern skrev 2012-07-08 08:03:10 följande:
    Det är ju toppen att ni kan spara till barnen. Tror dock att det kan vara lite riskfyllt att ge dom hela summan när de är 18. Men självklar beror det på deras uppfostran och mognadsgrad.
    En ide som jag tycker är bra är att låta barnen själva ta studielån men med moroten att ni föräldrar betalar hela lånet när/om de klarat utbildningen. Kanske kan detta bidra till studie motivationen. Sen är det ju toppen för dom att starta sina yrkesliv utan stora studieskulder.
    Vi har inte sparat barnbidraget och har vanliga inkomster (lite över medel kanske). Vår äldsta dotter har läst fyra år på universitetet och är klar nu. Hon har inte behövt låna. Nu är det den yngstas tur att studera och det blir samma där. Man behöver inte spara ihop miljonbelopp för att ge sina barn en bra start.
  • Äldre 8 Jul 08:27

    Att ge så mycket som en miljon låter ju verkligen lite väl mycket... Kan man avvara så mycket i månaden som ni skulle nog jag välja att ta ut de pengarna i tid istället och spendera den med barnen.

    Däremot tycker jag absolut att man ska spara till sina barn om man kan! Mina föräldrar hade sparat ihop cirka 150 000 till mig. Jag har rört dessa pengar en gång, när jag köpte bil (som för övrigt kostade 16 500, köpte alltså inget vrålåk bara för att jag kan).

    Jag har ändå bott själv under nästan hela min studietid utan att ha en krona i studielån. Hur då? Jo jag JOBBADE eftersom jag lärt mig att uppskatta pengars värde och sparar hellre pengarna (som nu växt till sig ytterligare) till kontantinsats till ett hus och till att dryga ut föräldrapenningen senare så jag kan vara hemma längre med mina barn. Att få pengar av sina föräldrar innebär inte att man kommer glida igenom livet sen.


    ~ The only thing that matters is the next 90 minutes! ~
  • jimpan­73
    Äldre 8 Jul 08:39

    Vet inte varför alla är inne på miljonbelopp att ge sina barn , sparar man bb sen dom är små är det inte miljonbelopp dom har vid 18 år

  • Anonym
    Äldre 8 Jul 08:40
    jimpan73 skrev 2012-07-08 08:39:05 följande:
    Vet inte varför alla är inne på miljonbelopp att ge sina barn , sparar man bb sen dom är små är det inte miljonbelopp dom har vid 18 år
    Nej men det är väl svar på det TS skriver. 
  • jimpan­73
    Äldre 8 Jul 08:45

    Det blir inte miljoner ändå beroende på räntor o hur gamla barnen är när dom lägger på 2000 till i sparande !
    Kanske med bra räntor att TS kan komma närmare miljonen om dom kan spara 2000 kr + bb !

  • Anonym
    Äldre 8 Jul 08:49
    jimpan73 skrev 2012-07-08 08:45:46 följande:
    Det blir inte miljoner ändå beroende på räntor o hur gamla barnen är när dom lägger på 2000 till i sparande !
    Kanske med bra räntor att TS kan komma närmare miljonen om dom kan spara 2000 kr + bb !
    Nej det är inte lätt att bli förmögen i gamla svedala. Allt kostar, även att spara pengar.
  • Äldre 8 Jul 08:50

    Jag sparar åt mitt barn men barnet kan inte nå pengarna utan föräldrars medgivande innan han är tjugo år , förhoppningsvis är han mogen då :P

    Det kommer inte vara någon hisnande summa men kanske hjälp till kontantinsatsen till en lägenhet eller körkortet. Jag har tyvärr stött på flera fall där barn studerat saker bara för att (mamma och pappa betalar så länge jag pluggar) eller inte förstår pengars värde (Gud vad kul att flytta hemifrån, det är ju enda gången man köper allt nytt och inte behöver ta hänsyn till tidigare möbler, nä nu ska jag och mamma på affären och köpa ett basskafferi, lär väl gå på några tusen men man behöver ju grejorna)

    Jag vill inte att min son blir sådan men jag vill inte att han ska behöva kämpa som jag själv. Jag var sexton då jag flyttade hemifrån med saker från vindar och förråd, mamma lät mig ta lite grejor från kyl och frys men i övrigt var jag själv. Jag grät mycket den tiden. Det är en nyttig läxa och jag förstår pengars värde, men den var för hård i mitt fall... Jag skolkade för att jag inte hade råd med skolbussen, jag hade ett par byxor enbart (då det blev hål hade jag långkalsonger under i samma färg för att dölja, kul i juli). Jag ville inte gå till soc och jag hatade varje gång jag fick be mina föräldrar om pengar. Jag blev en starkare människa men det var inte ett dugg kul. Lagom med utmaningar och kämpande vill jag ge mitt barn.

Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?