• Anonym

    Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?

    Jag och min sambo har två barn i dagsisåldern. Vi har sedan barnen föddes sparat hela deras barnbidrag på varsitt konto med relativt hög ränta. Planen är att de ska få dessa pengar när de fyller 18.

    Sedan årsskiftet har både jag och sambon fått kraftiga löneförhöjningar och vi funderar på att spara en del av denna till barnen så att de förhoppningsvis helt slipper ta studielån. Summan vi funderar på är 2000 kronor per barn och månad utöver barnbidraget som vi placerar i olika värdepapper. Med värdeökning på i snitt 10 % per år över tid så blir det strax under miljonen i dagens pengavärde per barn när de kommer upp i universitetsålder.

    Finns det bara fördelar med detta eller tror ni att det finns risk att vi stjälper mer än vi hjälper?

  • Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?
  • jimpan73

    Lövet2: vet inte vad mina barn skulle spara ihop av för pengar , skolan går före extrajobb i min värld o dom är inte färdiga i skolan innan 19 års ålder , vill dom sen plugga vidare är jag glad för det o det är faktiskt deras pengar jag har sparat åt dom ! Dom vet inte ens om att vi sparar hela bb åt dom o kommer inte få veta !

  • jimpan73

    Vi tänker inte styra va barnen gör med dessa pengar sen , det är upp till dom !
    Jag vet att mina barn kommer göra nå vettigt med dom o inte slösa bort dom !
    Dom är uppväxt på det viset under 18 år då o vet vad det handlar om !

  • principisessan

    fast man kan ju välja att betala ut pengarna när barnet är äldre. Det är rätt stor skillnad på 18 år och 23 år. 
    En kollegas dotter hade fått sparande i sitt namn och mamman berättade väldigt upprört om dessa 10 000 kr som hon nu hade slösat på skor, att leva bättre under sommaren, ha mer pengar på en resa. Och då kan jag ju tycka rent spontant att 10 000 kr inte var så stora pengar, (och vad hade hon väntat sig?)

    Jag sparar till mina barn, mest för att jag själv hade typ existensminimum när jag flyttade hemifrån och hade bara några tusen undanlagt för att kunna köpa möbler. Så jag vill ge ungarna en bättre start.
    Sen får vi väl se hur mycket pengar det blir. Om det hinner bli en hyfsad summa så tänker jag att man kan dela upp den så en del får de vid 18 års ålder (körkort, vara vuxen-pengar) och så resten som de inte ens behöver veta innan att de finns när de är typ 23 kanske. Då har det gått några år och de antagligen stått på egna ben ett tag.
    Då kanske pengarna går till något vettigt, även fast det självklart är en gåva och inte något de får på nåder från mig.  

  • Anonym (liten)
    chokladkaffe skrev 2012-07-07 19:33:52 följande:
    -Jag har några vänner vars föräldrar betalat motsvarande summa som studielånen. Det som hänt i alla de fallen (det handlar om 5st så det är ju itne statistiskt säkerställt på nåt sätt) är att dessa inte gjort färdiga sina studier i tid. Jag hade låtit barnen ta studielånen och som en examenspresent givit dem summan de lånat. Då har de inga lång men har heller inte kunnat glida i tron att allt ändå löser sig.
    Nu är det ju så att ganska få studenter gör färdigt sina studier i tid (vad det nu beror på). Har för mig att jag läst att snittiden för en kandidatexamen är 7 år, och jag vet att på min utbildning (högskoleutbildning med yrkesexamen) är det mellan 15-20% som får examen på utsatt tid.

    Det betyder inte att jag tycker att det är en bra ide att ge pengar istället för studielån.
  • kvs
    lövet2 skrev 2012-07-07 20:17:07 följande:
    Föräldrarna bidrar om barnet beter sig "rätt". Föräldrarna styr alltså barnet långt efter myndighetsdagen. Nej, det är inte självständighet.
    Man är väl lika självständig oavsett om man får pengarna från sina föräldrar eller lånar pengarna från CSN/någon godtycklig bank?
  • jimpan73

    Jag är övertygad om att "lövet2" inte har råd att spara o därför tycker det är fel

  • Anonym

    Jag hade utnyttjat den goda ekonomin till att jobba mindre och investera tid i barnen istället för pengar. I slutändan är tid med föräldrar mycket viktigare än pengar. Och har man råd att lägga undan så mycket pengar har man råd att istället gå ner i arbetstid. Om man vill, alltså.

  • Anonym (liten)

    Jag tycker lövet2 har en jättebra poäng. Dels tror jag det hindrar barnens utveckling och förmåga att ta ansvar om föräldrarna fortsätter styra deras val. Dessutom kan gränserna vara svåra för vad som är "rätt" och "fel" saker att lägga pengar på. En konstutbildning för ett konstnärligt barn, med små utsikter till jobb? En jorden-runt-resa som är personligt utvecklande, men innehåller mycket fest?

    Jag tror det finns ett egenvärde att ha ansvar för en större summa pengar, oavsett om de slösas bort eller inte. Om 18-åringen väljer att lägga dom på öl kommer detta kanske att kännas i efterhand när de vill ta körkort. Det enda negativa är ju om barnet faktiskt knarkar eller super ihjäl sig för föräldrarnas pengar. Det måste kännas jättehemskt. Å andra sidan kanske inte pengarna är problemet i det fallet, även om det kanske ger bestående sår hos föräldrarna.

    Om ni vill så kan ni ju sprida era risker genom att tex både ge en summa vid 18-års ålder och en lite senare vid kanske 25 års ålder samt ha vissa villkorade saker ni sponsrar.

  • Anonym (miljonär)

    Ååååh vad fördomarna fullkomligt haglar enbart för att man vill spara lite extra eller kunna säkra barnens framtid rent ekonomiskt!!

    Är man en sämre förälder då?
    Curlar man sina barn då?
    Blir barnen verkligen sämre människor?
    Ägnar man ingen tid åt barnen enbart för att man sparar mycket/investerar massor åt barnen?

    Jösses!? Skärp till er!! Mina barn kommer sannerligen inte behöva oroa sig för ekonomin i sina liv, det är det MINSTA jag kan göra för dem! De ska inte behöva oroa sig över en så trivial sak som pengar, men de kommer inte att bli bortskämda snorungar för det! Allt är inte svart/vitt.

    Jag umgås med dem otroligt mycket och spenderar nog mer tid med dem än vad normen gör med sina barn. Vi hittar på något tillsammans nästan varenda dag och helgerna åker vi iväg och umgås hela familjen med värme, kärlek och trygghet. Mer än vad många familjer kan säga.

    Är vi sämre för att vi tryggar våra barns framtid? PÅ vilket vis då?

Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?