• Emeli

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Bara bjuda på smörgåstårta och läsk/saft/kaffe när det är fråga om ett eftermiddagsbröllop med efterföljande dans är för lite. Då har man inte ägnat sina gäster tillräcklig omtanke. Många har rest sen tidig morgon för att hinna till kyrkan i tid. Vägkrogarna i Sverige är inte kända för bra mat så man kan lugnt räkna med att många behöver ordentligt med mat om de ska orka hela kvällen.

    Ska ni inte ens skåla för brudparet i champagne? *tar mig för pannan* Läsk och saft är inte drycker för vuxna på bröllop. Det finns alkoholfria vuxenalternativ för den som önskar.

    I min värld innebär vanligtvis stort kyrkbröllop på eftermiddagen att man har stor fest för många gäster senare på kvällen, med minst trerätters middag, sittning i flera timmar, tal och diverse spex och upptåg, läsande av telegram och liknande, generöst med champagne och vin, konjak till kaffet, bröllopstårta och gratis bar. Därefter dans till levande orkester. Det är dyra tillställningar.

    Det kan tänkas att brudparet inte har råd med så mycket, men då hade det passat bättre att ha ett lite enklare förmiddagsbröllop med färre gäster och därefter bjudit på lunch. Om man vill skära ner på kostnaderna kan man ju enkelt minska på antalet gäster. Vill man inte det kan man tydligt signalera att det är fråga om ett lite enklare bröllop, kanske med vigsel i trädgården eller på en strand. Efteråt bjuder man t.ex. på en buffé med hemlagad mat eller på grillat. Man kan ha lite enklare vin (t.ex. bag in box), billigt bubbel och hembakad tårta. Dans till inspelad musik. Man kan bjuda på middag i hemmet, i hyrt tält eller i enkel hyrd lokal. Det behöver inte bli så dyrt, men man ser till att gästerna får mat i magen. Absolut!

    TS, jag skulle tacka nej. Det är ju inga nära vänner till er. Aldrig i livet att jag hade satt mig och era små barn i bilen och kört 40 mil för att sedan bara få lite smörgåstårta.

  • Emeli
    Anonym skrev 2012-07-15 23:35:07 följande:
    Oj... du var en hård gäst. Varför måste bröllop vara enligt din norm för att du ska gå dit om du är bjuden? Är inte dina/din mans vänner och bekanta värda att firas oavsett HUR de väljer att fira sin dag?
    Nej, jag skulle inte sätta mig med små barn i bilen, köra 40 mil och betala dyrt hotellrum för att gå på perifera vänners bröllop om jag inte tyckte att det var värt det. Och i det här fallet VET ts att det bara kommer att serveras smörgåstårta och läsk (sic!). Det är inte mat, allra minst för barn, men inte heller för vuxna som därefter förväntas dansa och festa fram till 01. I hålan som bröllopet ska hållas i kanske det inte ens finns en hamburgerbar som de kan smita iväg till när hungern blir för svår.

    Smörgåstårta passar inte till ett eftermiddagsbröllop med efterföljande dans. Brudparet bör tänka lite mer på sina gäster.
  • Emeli
    Delia skrev 2012-07-15 23:52:59 följande:
    Emeli: Vad rekommenderar du för alkoholfri dryck?
    Jag skulle erbjuda en torr cider eller ett torrt mousserande alkoholfritt vin som alternativ till champagnen. Mineralvatten, både med och utan bubblor ska finnas tillgängligt genom hela tillställningen. Absolut inga söta drycker typ läsk.

    Jag skulle konsultera någon duktig rådgivare på Systembolaget när det gäller alkoholfritt vin till maten. Alkoholfria viner är inte min starka sida och man vill gärna bjuda på något som passar den mat man ska bjuda på. Jag skulle för säkerhets skull köpa hem några sorter och provsmaka innan jag bestämde mig för att vara säker på att det inte var något "rävgift".
  • Emeli
    Delia skrev 2012-07-16 00:21:44 följande:
    Emeli: Min erfarenhet av alkoholfritt vin är att det inte är alkoholfritt.

    Får man inte gilla söta drycker när man är vuxen? Vid vilken ålder bör man sluta dricka läsk?
    Det kan tänkas att det är försumbara mängder alkohol i t.ex. "alkoholfri" cider. Jag vet inte eftersom jag tycker den frågan är totalt ointressant. Man blir inte påverkad av att dricka den. Den går att dricka som gravid och om man ska köra bil och det räcker för mig. Själv tycker jag att det är självklart att man skålar för brudparet i en fin torr champagne eller åtminstone i ett mousserande torrt vitt vin. Det är klart elegantast. Man vill väl att det ska vara festligt när man firar bröllop!

    Läsk och saft innehåller stora mängder socker. Ett stort antal människor i vårt land bör undvika socker av olika skäl, t.ex. diabetes, kärlsjukdomar, övervikt, sviktande tandhälsa osv. Många blir överdrivet speedade av socker. Det är vansinnigt att vänja barn (och vuxna) vid socker och skapa ett sockersug.
  • Emeli
    Anonym (*TS*) skrev 2012-07-16 00:08:28 följande:
    Ja, nu anses man ju bara vara snobbig liksom... Kollade faktiskt upp orten, där finns närmaste mataffär 1 mil ifrån. Restaurang etc finns inte alls.
    Herregud, det funkar ju inte. Stanna hemma! I annat fall får du släpa med dig picknick-korgen. Det kanske är det bästa, men hur kul är det på en skala när ni är bjudna på bröllop med tillhörande fest.
  • Emeli
    La Lola skrev 2012-07-15 12:50:16 följande:
    Oj så sen middag!
    Tycker du att det är sent att äta middag vid 19-tiden? Det är normal middagstid hemma hos oss. Helt OT

    För att gå tillbaka till ts - vigseln kl 14 är troligen klar absolut senast vid 15-tiden, inkl. risgryn, fotografering och gratulationer. Sedan beror det på vilka avstånd som är mellan kyrkan och festlokalen, men vid 16 eller strax därefter kommer smörgåstårtan och läsken serveras. Den kommer ju snabbt bli uppäten. Sen gäller det att gästerna inte blir hungriga eftersom det inte kommer att serveras något mer och det inte finns någon restaurang eller ens en affär i närheten. Min gissning är att de flesta gästerna kommer att droppa av vid 20-tiden om inte brudparet tänker om och serverar något mer. Det är juy synd om dem om deras gäster lämnar deras bröllopsfest tidigt för att de är hungriga.
  • Emeli
    Delia skrev 2012-07-16 15:44:34 följande:
    KimPossible: Ingen mer mat nej men dom kan ju bjuda på annat för det, typ snacks. Eller behöver du ett till lagat mål mat innan du sover om du har ätit vid 17?
    Nuförtiden att det populärt att benämna bröllop Deras Stora Dag. Om nu dagen är så stor och bröllopet ska haussas upp så mycket, varför detta fruktansvärt töntiga upplägg? Man bjuder dit gäster som har 40 mil att åka och tänker inte ens på att bjuda dem på mat. Gäster som kanske har haft svårt att hitta ett anständigt matställe längs vägen så de kan mycket väl vara hungriga redan när de anländer. Gäster som förväntas festa om fram till 01 på natten. Man bjuder en stor mängd barn men har ingen beredskap för att erbjuda dem något att äta som passar bättre. Barn brukar inte gilla smörgåstårta. Sannolikt har man heller inte ordnat med någon barnpassning. Då har man inte varit omtänksam mot sina gäster. Dåligt är bara förnamnet. Jag är hemskt ledsen, men detta är inte OK.
    Smörgåstårta är inte middagsmat. Vitt bröd och majonnäs, till råga på allt nersköljd med LÄSK Kräks .  Fett och snabba kolhydrater, begränsat med näring. Smörgåstårta kan man möjligen bjuda på som en lite lättare lunch i samband med t.ex. barndop eller begravning, en tillställning som inte tar så lång tid.

    Om man har begränsat med pengar skulle en buffé vara betydligt mycket mer lämplig, Den skulle kunna bestå av pajer, grillat, sallader, olika sorters sill, olika sorters bröd, ostar, kanske något kallskuret, gärna något varmt, potatis tillagad på olika sätt, eftersätter, frukt osv. God mat, mycket mat och mat i rättan tid, som man säger i Skåne. Alla kan hitta något de gillar och äta tills de är mätta. Lite senare bröllopstårta och kaffe. Nattamat till de som stannar länge. Alla klarar bara inte att dricka söta drycker som saft och läsk. Alternativ med lite mer "vuxen" smak hade varit på sin plats. Jag kan i någon mån förstå beslutet att hålla kalaset helt alkoholfritt även om jag tycker det är trist på "Deras Stora Dag". Jag tycker det är synd eftersom det alltid blir festligare med champagne och gott vin i glasen, men kan respektera att man resonerar olika i olika kretsar. Det är ju också en kostnadsfråga. Det jag vill ha sagt är att man bör visa sina gäster omtanke även om man som brudpar är huvudpersoner och det går att ordna med mättande riktig mat även om man har begränsat med pengar.
  • Emeli
    Delia skrev 2012-07-16 19:08:52 följande:
    Men snälla Emeli, förstår du verkligen inte att det där är dina åsikter och att dina åsikter inte har någon betydelse när andra planerar bröllop? Uppenbarligen tycker bröllopsparet att smörgåstårta och läsk är det bästa och godaste för deras bröllop och då väljer dom att ha det. Är man otacksam och funderar på om ens besök går ihop ekonomiskt kan man stanna hemma.
    Förstår då inte DU, snälla Delia, att TS bad om våra åsikter, och att jag har delat med mig av mina. Något säger mig att ts har ungefär samma åsikter som jag. Helt säker är jag att hon sökte stöd för sina åsikter eftersom hon var tveksam till hela upplägget men att hennes man gärna ville att de skulle gå.

    Planeringen säger ju en hel del om de som bjuder . De, och flera med dem, har uppenbarligen inte förstått att om man bjuder till en bröllopsfest är man inte bara huvudpersoner, man är även ett värdpar som har gäster (jag antar att det är brudparet som bjuder). Och som värdar bör man anstränga sig för att få sina gäster att trivas. Detta brudpars upplägg visar att de tyvärr inte riktigt har den förmågan. Förhoppningsvis lär de sig så småningom.

    Precis som jag skrev till ts tidigare råder jag henne att tacka nej till bröllopet för sin och barnens del. Om jag uppfattade det rätt var det ytterligare en kollega till brudgummen som var bjuden tillsammans med sin fru och att hon inte heller brann för att gå på detta bröllop. Det bästa är väl att männen åker upp tillsammans om de vill hedra sin kollega och vän, packar en kylväska  och stillar sin hunger på parkeringen. Bedrövligt, men men .... de lär ju klara det. Barnen ska inte behöva utsättas för detta i alla fall, och det finns ingen anledning för fruarna att anstränga sig och åka dit.
  • Emeli
    Anonym skrev 2012-07-16 19:51:04 följande:
    Läser du verkligen så illa och erkänner det öppet? Modigt.

    TS bad om åsikter om hur värt det är att åka, INTE ÅSIKTER OM HUR BRUDPARET SKÖTER SIG SOM VÄRDPAR!

    Du har grymt missuppfattat vad ett bröllop går ut på helt klart!
    Jaaa, du, Anonym, vi har nog olika referensramar, du och jag. Av bröllop och av annat.

    Det är inget fel på min läsförståelse. "... men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll" skriver ts i sin trådstart. Det är ju just på grund av detta upplägg hon drar sig för att åka dit. Lite högre upp skriver hon ju att hon från början blev glad över inbjudan "vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest!". TS hade utan tvekan förväntat sig något mer. Det framgår också att ts på direkt fråga har fått veta att det inte kommer att bjudas på något annat, inte ens till barnen. TS reagerar på detta, och jag kan inte annat än hålla med henne, vilket bör ha framgått av mina tidigare inlägg.
  • Emeli

    Barn brukar vilja kunna se vad de äter. Det är iaf min erfarenhet. Med en kladdig bit smörgåstårta kan det bli svårt. Ost är det många barn som gillar om den inte är alltför lagrad. Då är det värre med majonnäs, kallrökt lax, skaldjur och vissa grönsaker. En del barn gillar inte rostbiff om den är alltför röd. Många, såväl barn som vuxna, äter helst inte griskött osv. 

    Hamburgare, köttbullar eller varför inte en tacobuffé tror jag passar de flesta barn och upplevts som festligare och godare än att få mikrad medhavd mat. Hamburgare är mycket bättre mat än smörgåstårta, framför allt om man skippar brödet. Jag förstår inte brudens resonemang i den frågan.

    Jag tycker det verkar vara helt malplacerat med smoking i den enkla lokalen och med den enkla maten. Lite fräckt att kräva det av sina gäster faktiskt. Då har de tänkt sig att ni elegant klädda ska mingla runt och balansera smörgåstårtan stående antar jag?  Det gäller att ni inte spiller på de dyra kläderna ... Nej, ju mer jag får veta desto mindre sugen skule i alla fall jag blivit att gå.

  • Emeli

    Förhoppningsvis är de engagerade i att de ska gifta sig. något annat vore hemskt. Men arrangemanget runt omkring är så fruktansvärt valhänt ordnat, och det reagerar jag på. Det verkar vara så ogenomtänkt. Visst ska det vara fokus på brudparet, men jag är övertygad om att brudparet vill ha glada, positiva och nöjda (mätta!) gäster omkring sig som gärna stannar kvar så länge det går och festar och firar deras bröllop. Då måste man se till att det blir bra för gästerna också och det kräver också engagemang. Stort engagemang och omtanke.

  • Emeli

    Samma tankar har jag. Hur många mikrovågsugnar finns det egenetligen? Om alla 30 barn ska har uppvärmd mat och det finns 1 mikro kommer det ju att ta över en timme innan alla har fått sin mat. Hur giniga kommer inte de sista barnen att vara då?

    Smörgåstårta med tilltugg eller motsvaranade passar till ett enklare bröllop tidigare på dagen med mottagning efteråt. 

    De kostar minst 1000:- att hyra en smoking med alla tillbehör. Till det ska man skaffa en fin klänning i dyrt tyg, passande skor, fina kläder till barnen osv. Det kostar helt enkelt för mycket i förhållande till vad det smakar.

  • Emeli
    Anonym skrev 2012-07-19 18:23:04 följande:

    När man får en bröllopsinbjudan har man två val - att tacka ja eller nej.
    Givetvis står det var och en fritt att lägga in vilka aspekter man vill som avgör om man vill gå eller inte men  jag kan för mitt liv inte förstå hur man tänker när man sen börjar ifrågasätta och kritisera upplägget av det hela - herre jösses det är väl brudparets fest


    Det är klart att brudparet gör som de vill. Det står också i TS.

    TS startade tråden eftersom hon kände sig tveksam till upplägget och ville höra andras åsikter. Är det så konstigt?
  • Emeli

    Om man känner sig säker på hur man vill göra tackar man ja eller nej och så är det inget mer med det, I sådana lägen behöver man inte starta någon tråd om det. Men ts kände sig vankelmodig och behövde få ta del av andras synpunkter. Hon behövde ett bollplank helt enkelt, och det läget är det inte det minsta konstigt att man startar en tråd på fl. Varför stör det dig så ofantligt att ts ville diskutera detta? Inget tvingar dig att delta i diskussionen. 

  • Emeli

    Jag deltar för att agera bollplank åt ts. För egen del skulle jag som sagt ha tackat nej.

Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??