• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • Anonym (Linda)
    Tonårsmamman1 skrev 2012-07-15 09:52:56 följande:
    Vem är du, en bröllopspolis?



    Nä, med den attityden är det nog bara nån med pinnen så långt uppstoppad i *** att den gått upp och gjort skador i huvudet...
  • feelings

    Ts!

    Den som gapar efter mycket är sådana som jag kallar åona ...

    Vad som bjuds på ett bröllop är helt upp till brudparet...

    När min dotter döptes valde jag att döpa henne i min hemstad.. 30 mil härifrån...

    Jag kände en enorm tyngd ... över att mätta mina gäster ... så jag hade potatisgratäng,diverse slicade köttbitar och sallad och bröd .. samt kaffe o kaka till desert .. OCH ändå var jag hungrig på kvällen ...

    Och de som kom på min dotters dop hade kört bil drygt 4 timmar innan de ens kom till kyrkan,.. o innan de fick mat i sig hade det gått minst 6 timmar  .... O sen skulle de köra hem på köpet på kvällen....

    Och ingen har sagt att man behöver stanna på ett bröllop så länge, speciellt inte om man har barn med sig .. för vuxna brukar uppskatta efterfesten lite mer än vad barn gör .. de blir trötta och griniga ... efter ett tag..

    Känner du sånt missnöje över vad som bjuds så jag övervägt att inte åka dit.

    För på dig låter det som att du endast åker dit för maten skull och det är fel...

    Även om bara kaffe o kaka erbjuds efteråt så är det själva bröllosdelen som skall firas .. inte vad som kommer efter....

    Finns de som endast har sina närmsta familj vara med efter själva bröllopet ....


    Jag tror att vi väntar en flicka till ... Rätt bestämd på den punkten!
  • Anonym (kristina)

    Men de måste väl bjuda på NÅGOT efter smörgåstårtan om de räknar med dans till 01??? Hur 17 ska man orka det annars? Känns som om de missat att de flesta behöver äta middag/kvällsmat....

    Du kanske kan fråga lite fint om det finns möjlighet att köpa/beställa mat till 8-tiden eller om det finns en korvkiosk i närheten ....?

    Knepiga människor finns det gott om .

  • kiki

    Låt inte maten styra om ni ska åka eller inte. Att dom inte serverar alkohol på festen kanske är för att dom själva inte dricker? Tänk på att det är DERAS dag, inte matens dag ;)

  • Anonym

    Ett bröllop är mycket kostsamt och de har antagligen gjort en prioritering mellan kostnad per person och antal personer. Att bjuda arbetskamrater tyder på att de prioriterat antalet. Känns väldigt oartigt att gnälla på maten om man nu är bjuden med hela familjen. Tänk på att de är en stor dag i deras liv och ni faktiskt är bjudna för att delta (inte för att matas).

    Verkar vara bra information och genom tänkt. Så ni borde inte ha problem att fylla ut ev matluckor själva. Klart man som förälder ser till att man har mat till sitt barn om den som bjuds inte passar. Och man måste inte stanna till sista man.

    Tanken med presenten är ju inte att vara en betalning för festen. Ge något som ni tycker passar paret med deras intressen och situation de är i. Vill man inte skylta med pris så ge något som är svårt att värdera tex lokalt hantverk eller konst.

    Att inte dricka alkohol är väl högst normalt när man man har barn med. De flesta bröllop jag har varit på har varit alkohol fria. I vissa fall har personer med tidigare missbruksproblem varit med och paret har då inte velat sätta dem i en svår situation.

    Försök se bröllopet som parets dag! Försök bidra med något för att göra ert deltagande minnesvärd. Att gnälla på maten är inte bra.

  • krompa

    Jag älskar goda smörgåstårtor, och är de gjorda rätt så står man sig länge på dem  =)

  • Emma102
    Anna Paulita skrev 2012-07-15 10:22:58 följande:
    Om paret har valt att lägga bröllopet 40 mil bort är det ju visst deras fel. Det står tidigare i tråden att bruden kommer ifrån orten de gifter sig på. Man kan anta att en stor del av gästerna kommer från området där TS och hennes man bor då TS man och brudgummen är kollegor. Och bjuder man folk som behöver resa 40 mil bjuder man på mer mat än snörgåstårta. Jag fick en utskällning här på FL över att jag en gång inte bjöd gäster på middag och bara fika när de hade åkt 45 minuter. Hade en hel tråd emot mig. Men det är som vanligt, vad TS än skrivet så måste ju 75% av FL skriva emot.

    Haha 40 min har jag haft till många vänner. Dom skulle alltså bjuda på mat varje gång jag hälsade på dom. Ojojoj. Vad är mer mat än smörgåstårta? Jag kan nämligen inte tänka mig mycket som mättar mer. Det måste alltså handla om en smakfråga vad som är en okej måltid? Nej det hade nog varit snällare att inte bjuda ts alls istället för att förolämpa att bara bjuda på smörgåstårta.
  • sextiotalist
    Anonym (såhärärdet) skrev 2012-07-15 09:49:13 följande:

    Smörgåstårta och kaffe/läsk hör till dop, begravningar tex. Inte till ett bröllop! Jag anser att har man inte råd att bjuda på nåt bättre (ja, jag tycker smörgåstårta inte är riktig mat), så kan man vänta med att gifta sig tills man har råd att bjuda på nåt bättre. Jag skulle inte heller åkt 40 mil för ett bröllop där det bara serveras smörgåstårta på en hel dag. Jag och min man och våra barn skulle hungra ihjäl! Smörgåstårta är nåt vi kan äta som kvällsmat tex.

     Ett bröllop ska vara en stor fest med fin och mycket mat, och dricka och stor härlig fest, och där alla får äta så mycket man vill. Det här bröllopet känns som en mindre fest med snålt med mat. Köp för guds skull inte present för 500 om ni åker. 40 mil i bensin pengar fram och tillbaka är mycket och om ni dfessutom får gå hungriga därifrån... eftersom det är din arbetskamrat så behöver ni inte åka.


    Och vem bestämmer det?

    Jag har varit på bröllop med tre-rättersmiddag och det konceptet, jag har varit på bröllop med enbart smörgåstårta, jag har vairt på bröllop, där de serverade enkel buffé (hemlagade pajer etc). Alla har varit lika trevliga och ingen som gnällt.

       
  • Frontline
    Emma102 skrev 2012-07-15 10:40:54 följande:
    Haha 40 min har jag haft till många vänner. Dom skulle alltså bjuda på mat varje gång jag hälsade på dom. Ojojoj. Vad är mer mat än smörgåstårta? Jag kan nämligen inte tänka mig mycket som mättar mer. Det måste alltså handla om en smakfråga vad som är en okej måltid? Nej det hade nog varit snällare att inte bjuda ts alls istället för att förolämpa att bara bjuda på smörgåstårta.
    Hur fort åker du om du kommer 40 mil på 40 minuter?
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Anna Paulita

    Det är ju en smakfråga, för mig är snörgåstårta dop eller studentmat.

Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??