• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • Anonym

    Efter att ha sett x antal trådar om bröllop tycker jag du ska vara tacksam TS att ni ens får ta med barnen.
    Det är inte självklart för alla brudpar. Men å andra sidan hade du då sluppit sitta här och gnälla och kunnat vara hemma och äta din trerättersmiddag medan din man åkte dit och roade sig och åt smörgåstårta =)

    Och då hade vi fått ytterligare en tråd om just det ämnet.

  • sextiotalist
    Anna Paulita skrev 2012-07-15 10:46:15 följande:
    Det är ju en smakfråga, för mig är snörgåstårta dop eller studentmat.
    Det är helt OK att DU inte vill bjuda på smörgåstårta om DU gifter dig. Men vet du, det bästa med Sverige att det int är DU som styr vad folk har på sin bröllopsmeny.

    Det bästa är att folk kan gå till Borgmästaren och ha bröllopslunche på McDonalds eller framför Sibyllakiosken, de kan också välja att hyra värstingslottet och bröllopsfest i dagarna tre.

    De kan välja mellan att inte ha några gäster alls, till att bjuda in flera hundra.

    Vissa val ger koncekvenser (betalt för bröllopet, en kuvertavgift som gör att folk inte ha råd att gå, extrema klädkoder, beställningslista på presenter etc). Men likväl, de äger rätten att bestämma exakt hur de vill ha sitt bröllop.      
  • CoolJen

    Jag tycker ni ska gå så vi får veta hur bröllopet var sen

    Jag har svårt att tro att nån gäst stannar till kl 01. För om vigseln är kl 14, så borde smörgåstårtan serveras senast 16.30...efter det ska man alltså sitta och dricka läsk till kl 01(ja och dansa förstås) hmm nej, folk droppar nog av runt 18-19 på kvällen.

  • Kattdamen

    Men låt maken åka ensam, så kan du och barnen göra något roligt!


    En kopp te, tack.
  • Emma102
    Frontline skrev 2012-07-15 10:45:28 följande:
    Hur fort åker du om du kommer 40 mil på 40 minuter?
    Livet är underbart när underlivet är bart :)

    Läs kommentaren jag svarade på. Åker inte 40 mil på 40 min.
  • Frontline
    Emma102 skrev 2012-07-15 10:55:03 följande:
    Läs kommentaren jag svarade på. Åker inte 40 mil på 40 min.
    Ok jag läste och missade att läsa det du svarade på
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • nozpa

    Hade jag tänkt åka ifrån början så hade nog inte maten hindrat mig. Är väl bara att kila iväg o ta en pizza runt 20 om man är hungrig? Storbeställning till festlokalen kanske? :D

    Jag hade verkligen uppskattat att få smörgåstårta på ett bröllop. Mums! De flesta bröllop jag varit på har både förrätt och huvudrätt varit sådär... Så jag hade blivit mättare på smörgåstårta. Ni får ju förmodligen bröllopstårta och en massa annat gott fika också. Kanske blir det korv framåt 21-22?

    Är bröllopet helt alkoholfritt, eller får gästerna ta med egen dryck?    

  • Ojsan

    Det är ingen som tvingar dig att gå på bröllopet. Det är brudparets dag och tycker de att smörgåstårta är passande mat (som man faktiskt står sig på länge) så är det upp till de att bestämma vad som är lämpligt att serveras och inte en tråd på FL.

  • Anonym
    Anna Paulita skrev 2012-07-15 10:22:58 följande:
    Om paret har valt att lägga bröllopet 40 mil bort är det ju visst deras fel. Det står tidigare i tråden att bruden kommer ifrån orten de gifter sig på.

    Man kan anta att en stor del av gästerna kommer från området där TS och hennes man bor då TS man och brudgummen är kollegor. Och bjuder man folk som behöver resa 40 mil bjuder man på mer mat än snörgåstårta.

    Jag fick en utskällning här på FL över att jag en gång inte bjöd gäster på middag och bara fika när de hade åkt 45 minuter. Hade en hel tråd emot mig. Men det är som vanligt, vad TS än skrivet så måste ju 75% av FL skriva emot.
    40 mil är inget avstånd. Vi åker 80 mil t&r för att komma till IKEA över dagen, så för att närvara på en väns/kollegas bröllop kan man väl göra den lilla ansträngningen som det krävs? Man äter väl lunch på vägen? Självklart kommer det att finnas snacks och kanske nattamat som varmkorv eller liknande. De är knappast socialt inkompetenta bara för att de bjuder på smörgåstårta istället för 3-rätters.
  • Anna Paulita

    Det är uppenbarligen en smaksak. För oss är 40 mil enkel resa långt. Och det är det kanske för TS också. Det finns inte direkt någon regel kring om det är mycket eller ej utan är något som varje enskild individ avgör.

Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??