• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • CMM
    Anonym (*TS*) skrev 2012-07-15 00:01:48 följande:
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. 
    Bingo!
  • CMM

    Jag skiter väl fan i vad man får för mat, det är inte det det handlar om. Hur långt jag är beredd att åka och hur mycket jag är beredd att lägga ut handlar givetvis helt och hållet om hur nära jag står brudparet, inte om vad som serveras.

    Med ett lysande undantag: kuvertavgifter. Aldrig i helvete. Inte ens om det var min egen bror som gifte sig. 

  • Sirendes

    CMM: håller med helt och hållet.

    Tom Araya: Det är alltid en avvägning om man vill åka eller inte, det är ju självklart. Jag har inte heller gått på alla bröllop jag blivit bjuden på! Men jag blir glad och tacksam över inbjudan och skulle inte klaga på hur någon annan väljer att lägga upp det. Räcker väl att vänligt tacka nej och inte tänka mer på det sedan!

  • EnAnonumius
    CMM skrev 2012-07-16 10:08:19 följande:
    Jag skiter väl fan i vad man får för mat, det är inte det det handlar om. Hur långt jag är beredd att åka och hur mycket jag är beredd att lägga ut handlar givetvis helt och hållet om hur nära jag står brudparet, inte om vad som serveras.

    Med ett lysande undantag: kuvertavgifter. Aldrig i helvete. Inte ens om det var min egen bror som gifte sig. 
    Jag förstår inte heller denna sed med "kuvertavgift". 
    För det kan ju bli mat som serveras som man inte gillar alls och då skall man betala för det. För det är ju trotsa allt brudparet sm skall bestämma vad som serveras.
    Ö.h.t konceptet att betala för komma på ett bröllop tycker jag är lite fel.

    Då tycker ju jag det är vettigare med "knytkalas" på bröllopsinbjudan, då kan man ju ta med sig egen mat som man tycke rom.
    Jag är kvinna, älskar att tänker logiskt och rationellt. Den intelligenta vet att ju mer man lär sig ju mindre kan man.
  • Zchimla
    lille Birger skrev 2012-07-16 10:26:41 följande:
    Ät er proppmätta innan ni åker! Drömmer
    Inte så, men det är ju 40 mil.. så det låter ju som en bra idé oavsett
  • Dracarys

    Det är jättetråkigt tycker jag att folk nobbar ekonomifester för att bröllopet inte ger dem tillräckligt mycket som är värt att åka dit för! Nej, alla har varken lust eller pengar till att servera 3-rätters i fin lokal. Smörgåstårta i kvarterslokal låter minst lika roligt. Jag har en gång rest 50 mil för att gå på bröllop där det inte serverades mer än salta pinnar, smågodis och cider. Middagen var enbart för familjen, övriga förväntades lösa maten själva. På det sättet kunde brudparet få hela sin kyrka och alla gamla vänner med på festen utan att det behövde kosta dem multum.

    Jag tycker att man åker på bröllopet för att man vill träffa och umgås med folk. Presenten dimensionerar man enligt sunt förnuft och sin egen ekonomi. Det är ju jättetråkigt om ett par med begränsad ekonomi bara får sunkiga presenter för 30 spänn! Jag förstår inte hur man kan se det som att presenten måste stå i ekonomisk relation till värdet på måltiden man serveras.

    Vännerna som bara serverade salta pinnar fick två biljetter till Kolmården av mig, värde ca 600 kronor då, plus att jag ställde upp med husrum. Inkl biljetter till Uppsala där de gifte sig så kostade deras bröllop mig ca 1000 kronor - men det var ändå en fantastisk upplevelse trots att det bara serverades salta pinnar. Jag hade jätteroligt och efter festen så gick jag ut med några av de andra gästerna och partade på stan.

    Jag tycker att det låter snålt att rata ett bröllop bara för att maten inte är tillräckligt fin.

  • Anonym (mp)
    Rockmom skrev 2012-07-16 01:41:46 följande:
    Ja, här kommer en till hungrig "snobb"! ;)
    I min värld ser man till att gäster aldrig går varken hungriga, törstiga eller med andra behov.
    Mina gäster ska känna sig tillfredsställda!!
    Det vet jag inte vem som gör kl 23.00 på denna fest om ni äter en smörgåstårta med massa fett o snabba kolhydrater på eftermiddagen.
    Nej, snålt kan jag tycka!! Kalla mig snobb då om ni vill men JAG hade sett till att ösa på om jag hade bjudit in folk landet runt och haft så lång fest som in på natten!

    Tack o go'natt på er alla, snål som generös, "snobb" eller inte!

    TS: Förstår dig o skulle absolut själv lagt in en fundering kring om det var "värt" det med tanke på att det inte var era nära vänner. 
    Tillfredsställda -  härligt!   Fixar du toyboys till kvinnliga  singelgäster oxå?
  • Faber

    "Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14..."

    Är du ett fetto?


    *Politiskt korrekt sidfot*
  • slemtorsk i din bralla
    Faber skrev 2012-07-16 11:36:44 följande:
    "Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14..."

    Är du ett fetto?
    jag är ett fetto... och står mig alldeles utmärkt på smörgåstårta som serveras vid 15-16 (vigseln är ju åtminstone en timma plus transfer till festlokal och lite mingel)

    Jag förstår verkligen inte tjafset om att man ska gå hungrig. OM man inte gillar smörgåstårta är ju en sak- har varit på bröllop där maten inte varit god och man blir lite småhungrig men att smörgåstårta inte skulle räcka utan det ska kompletteras med massa nattamat.. jag fattar inte hur mycket folk äter?!?!?!?!?!

    Dessutom så stod det ju att det serverades kaffe och då brukar det ju vara någon kaka eller kanske till och med (troligtvis) bröllopstårta...
Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??