• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • Betty Ballbreaker

    Jag förstår om du inte vill åka. Jag hade aldrig åkt 40 mil för det där. Människor man knappt känner och en "fest" à la skol-disco. Samtidigt vill man ju ställa upp på sin partner. Kan han inte samåka med nån annan från jobbet, så får han sällskap och du kan vara hemma?

  • Gurkan

    Hellre smörgåstårta än gäddpate, hellre läsk än kranvatten. Jodå, jag har varit serverad både pate och kranvatten som enda alkoholfria alternativ. Jag går inte på bröllop för att äta utan för att se mina vänner gifta sig och vara med och dela deras stora dag.

  • Anonym (Min tanke)

    Min tanke är att de nog inte har råd med ett lyxigare bröllop då bröllop kostar mkt men att de självklart vill gifta sig ändå. För ser mn till alla andra delar utöver maten så kan det lugnt kunnat dra iväg ordentligt. Dessutom är smörgåstårta långt ifrån billigt. Att de valt bort alkohol är för mig inte särskilt konstigt. Den dagen vi gifter oss kommer vi inte servera alkohol av flera skäl. För det första så anser varken jag eller min sambo att det är ok att dricka alkohol inför barn, ingen av oss är särskilt förtjusta i alkohol, vi har båda dessutom tråkiga minnen av föräldrar som druckit alkohol ofta under våra uppväxter, samt att det finns ett par tre stycken i släkten som man skulle kunna kalla för alkoholister. Självklart bör detta par bjuda på nåt mer under kvällens gång om festen ska pågå till 01, men troligtvis kommer ju inte många orka stanna till så sent. Tycker inte din man att det är lite långt att resa för ett bröllop? Och att det kostar lite för mkt? Annars kanske ni kan göra vistelsen lite roligare genom att spendera en heldag i staden även dagen därpå och göra nåt roligt bara ni två. Då kanske pengarna inte känns lika bortkastade. Själv skulle jag inte ha åkt 40 mil tur och retur. Ok om det hade varit en av mina bästa vänner eller nån nära i familjen, men inte för nån jag inte känner eller som bara är en arbetskamrat. Hade bröllopet varit i samma stad eller något närmare så hade jag gått, har inga problem med vad det serveras. Men till 01 hade jag inte stannat utan dragit hem på kvällen.

  • listo

    1. Bröllop kan se ut precis HUR som helst, från varmkorvsmiddag i trädgården till femrätters på ett slott, utan alkohol eller med så mycket alkohol att samtliga hamnar i fyllecell. Vet inte alla detta?

    2. TS, om maten är det enda som får dig att åka 40 mil för ett bröllop så tycker jag att du ska avstå. Man går väl på bröllop för att man vill delta och fira sina vänners stora dag? Det är inte DIN fest, det är deras...

    3. Vill du inte åka så åk inte! Jag kan inte tänka mig nåt tråkigare än att vara brudpar och ha gäster som uppenbart vill vara någon annanstans. Gör något vettigare med din tid istället, för din och deras skull.

  • Anonym (Linda)

    Det skulle vara intressant att veta hur många av er som tycker att bröllopet låter snålt och tråkigt som skulle ha skrivit och förfasat er om tråden istället handlat om ett bröllop med kuvertavgift?

    Här handlar det om ett par som faktiskt gjort som de flesta brukar hävda att man "ska" i trådar om bröllop; de har rättat mun efter matsäcken och bjudit på en nivå som de har råd med och så duger inte det heller! Det ska f*n vara brudpar när man läser i trådar här.

    TS, kan du inte acceptera brudparets planer för vad de faktiskt vill bjuda dig och din familj på, stanna hemma! Brudparet får en trevligare dag om de slipper tråkiga, otacksamma gäster.

    Och vad gäller bröllopspresent, finns ni verkligen som ställer presentkostnad i relation till förväntad bröllopsfestskostnad? "Åh, bröllop på slott- då blir det en dyrare gåva".

    Shit, där kan man verkligen snacka om snikenhet! Jag ger bröllopspresent mer utifrån relation till brudparet, min mini-nivå är typ 500 kr och till nära vänner/släktingar ger jag mer.

  • Lilia

    Åker ni på bröllop för att äta? Jag är väl lite naiv och trodde det var för att fira paret som gifter sig. Hur kul eller trevligt har väl inte att göra med vad ni äter heller. (Såvidare maten inte är dålig då.) Alla kanske inte vill spendera tio tusentals kronor på ett bröllop heller utan föredrar att ha det lite enklare. Att man inte skulle bli mätt förstår jag inte heller. Jag har ätit de smörgåstårtor jag har ätit har varit väldigt mättande.

  • Elli47

    Min enda tanke är att TS verkar bortskämd, omogen och jävligt dum. Brudparet bjuder väl vad de vill! Jag tycker det är okänsligt och dumt att krångla om maten. Brudparet kanske varken vill eller har råd eller lust att bjuda på oxfilé! Jag har varit på bröllop där det serverats köttsoppa och det har varit hur bra som helst! Och att man inte vill köpa en present för 500 om man inte blir bjuden på bättre mat än smörgåstårta? Ja herregud, väx upp människa!

  • CAL

    Avstå ts, det är bäst. Så slipper paret förstöra sin dag pga ett otacksamt par som de knappt känner

  • Nano07

    Smörgåstårta står man väl sig på? Iaf de min svärmor gör, finns inget godare eller mer mättande!

    Och antagligen vill paret kunna bjuda fler och istl dra ner på kostnaderna på maten. Ts, du måste absolut inte åka. Tacka nej om det är så pass långt, alla varken vill eller kan ha "riktiga" bröllop (om det nu måste vara fin middag med alkohol för att räknas som det...)

  • Anonym

    Hur kan man tycka att 40 mil är för långt och göra så stor sak av det? Ska det vara ett nyktert bröllop så kan ni lätt åka t&r, om ni väljer att åka hem lite tidigare. Är inte mannens närvaro viktig när det handlar om hans arbetskamrat/vän?

Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??