Inlägg från: sirisdotter |Visa alla inlägg
  • sirisdotter

    Vad kostar det att åka ambulans ?

    FlitigaLis skrev 2012-09-16 10:36:18 följande:
    Tror det är olika på olika ställen i landet men en sjuktransport är alltid en sjuktransport och kostar lika oavsett fordon.

    Visst,   varje landsting/region  har sin egen budget och sina egna taxor  betr.  ambulanstransport,   läkarbesök på vårdcentral osv osv.
  • sirisdotter

    Ts  -  vad har körkort med  resan till förlossningen att göra?    Dottern har körkort -  innebär det att hon förväntas hyra bil när bf  närmar sig??   Hennes make har inte körkort.  

    Alltså;  anser ditt landsting att höggravid kvinna som råkar ha körkort ska köra till förlossningen?   Som  jag minns de vill de inte skriva in någon på förlossningen  förrän det är ganska tätt mellan  sammandragningarna?

  • sirisdotter
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-16 21:48:11 följande:

    Och jag kan garantera att de gör det. För ngt år sedan prickades en förlossningsläkare för att han inte ringt ambulans efter att en kvinna ringt förlossningen och rådgjort...barnet dog på väg till sjukhuset och läkaren hade brustit i sitt ansvar då det ingår i läkarens uppgift att skicka ambulans till patient om situationen kräver det... Har även själv ringt förlossningen åt en nära släkting då hon fick värkar, barnmorskan rådgjorde med läkare som skickade ambulans...så jag har upplevt det på nära håll, jag har läst om den varnade läkaren då jag har en bekant som arbetar på det sjukhuset och känner väl till situationen.... Hur föreslår du att jag tar mig till förlossningen? Taxi tar över en timma hit, om det är efter 19 så finns närmaste taxibil 7 mil bort då båda närmaste bolagen stänger då...för så är det på landet...min man jobbar 10 mil bort, har jour i bland och pga vägen är avstängd tar det nästan 2 timmar hem för honom....jag kan ju inte cykla de 4 milen till sjukhuset? Så då får du bli förbannad om du vill...min man ska ju inte behöva vara ledig i 2-4 veckor bara för att du inte ska bli arg....blir du det när ambulansen kör sjuktransport med folk som ska till läkare oxå....för det förekommer.. Antar att du kör ambulans....då är du inte i position att tycka...blir du skickad att hämta mig så blir du det för att någon har ansett att jag ska bli hämtad med ambulans.... Vet du att man har rätt till poliseskort om man är på väg till förlossningen oxå....antar att även det gör dig arg....se upp så inte blodtrycket går upp för mycket bara...och jag hoppas givetvis att jag slipper ambulans, men måste jag så måste jag och då blir det så. Hoppas jag slipper dig då Sen läste jag en undersökning som sa att de ambulanssjukvårdare var mest rädda för var just födande kvinnor pga blödningarna och att de var för oerfarna av förlossningar...så jag förstår att du är upprörd. Att föda barn är inget sjukdomstilllstånd...och nej man ska inte utnyttja den som en service, men i vissa fall när läkare el annan vårdpersonal bedömt att behov föreligger så som i mitt fall....så är det så. Sen vill jag hellre åka in med min man så klart
    Var glad att du inte har körkort -  de som har körkort måste köra till förlossningen,  enligt Ts....
  • sirisdotter
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-16 21:54:39 följande:

    Bäst att jag talar tyst om att jag har åkgräsklippare då
  • sirisdotter
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 22:06:39 följande:

    Har inte hängt med på diskussionen sen i em, vad har du fått det ifrån ?

    Läste första meningen i din trådstart   "Eftersom varken jag eller min karl har körkort ...."   skrev du ungefär.   Det tolkar jag som att de som har körkort inte får sjukresa,  eller?
  • sirisdotter
    älskarminfamilj skrev 2012-09-16 22:29:07 följande:

    Nej det vet jag faktiskt ingenting om. Jag hade inte körkort för 6 år sedan när jag födde sist och inte nu heller. Om de som har körkort får åka sjukresa med taxi tänker jag inte yttre mig om för jag har ingenting och säga om det. Varken bra eller dåligt.
    Jag tror inte alls att landstinget begär utdrag ur körkortsregistret innan de beviljar "sjuktaxi"   (dottern fick också åka taxi som sjukresa).
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-16 22:50:15 följande:

    Men...då skulle ju ALLA åka ambulans, för säkerhets skull?

    Knappast de som har gångavstånd;   om man bor på Kungsholmen nära  S:t  Göran  exempelvis,  och planerat att föda där  (om man fortfarande har förlossningsavdelning där vet jag inte).
  • sirisdotter
    FabulousMom skrev 2012-09-16 23:08:58 följande:
    Jag fick gå in till förlossningen när jag hade öppningsvärkar i v. 24. Jag bodde ju ganska nära iofs (20 min), men det var mitt i natten och jag var ensam hemma.. På tal om hur de bedömer vem som får ambulans alltså.

    Tänkte mer på kvinnor som själva väljer att promenera.    Väninnan på Kungsholmen var singel,   d v s ensam hemma för det mesta.   För henne var det självklart att promenera från Kronobergsgatan.   Väl framme på förlossningen  föreslås  man väl ofta att promenera i korridorerna.
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 08:17:54 följande:

    Du kan ju snubbla om du går....ramla och landa på magen...
    Tja,   allt kan hända.   Skulle  det vara farligt?    Jympade på vanlig Friskis& Svettisjympa hela graviditeten   (speciell  jympa för gravida fanns inte då)    -   lite svårt var det förstås med övningarna när man ska  ligga på mage! 

    Risken kan vara större att få  ett slag i magen av sitt ex....

    För min väninna som promenerade på Kungsholmen gick det bra!   (liksom för mig som drogs ut på långpromenad i skog,  över stock och sten,   av läkarväninna,   när jag gått 14 dagar över tiden).
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 08:47:04 följande:

    Jag är ingen förespråkare av att folk ska åka ambulans, jag var mest ironisk som svar på ett annat inlägg från början...för allt kan ju hända...

    Förstår!
  • sirisdotter
    sötare skrev 2012-09-17 08:56:45 följande:
    Jag åkte ambulans båda mina förlossningar. Första gången mötte de oss på vägen. Jag tvingade min sambo att stanna bilen för att jag hade så ont å kunde inte sitta stilla. Tackar gudarna att de skickade en ambulans för ambulanspersonalen hjälpte mig att andas så att jag stod ut med med värkarna.
    Andra gången fick vi verkligen tjata oss till att de skulle komma med ambulans och det är jag verkligen glad för att vi gjorde för vi hann knappt komma innanför förlossningssalen förrens lilleman tittade ut.
    Ibland så kan det vara värt att ringa ambulans för ambulanspersonalen kan hjälpa kvinnan att hantera värkarna å stressen som en pappa kanske inte kan.
    Lycka till när det är dagas för det lilla pyret att titta ut :) 
    Hade du inte fått lära dig att andas  (profylax-)   under föräldrautbildningen?    Eller du kanske blev  så överrumplad av sammandragningarna att varken du eller din medpassagerare fick ordning på andningen?
  • sirisdotter
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-17 15:38:04 följande:
    fast FÖRSÖKA få taxi... är ju helt uteslutet om det är helg eller vardag efter 19 för då har inte taxistationerna öppet här ute.. de har öppet 7-19 vardagar

    ANg andning fick jag beröm för min andning när jag födde sist TROTS att jag jobbade emot värkarna (fast det berodde nog mer på att jag fick snedtändning av lustgasen) och jag använde mig av meditativ andning som jag lärt mig när jag gick på yoga några år tidigare, samma andning använder jag mig av när jag är hos tandläkare, när jag ska ta sprutor och sånt som jag tycker är obehagligt. Vet inte om det ens påminner om den andning man "ska" använda vid förlossning men det funkade bra och jag fick som sagt beröm för att jag "andades bra"..jag hade ju ingen smärtlindring förutom just lustgasen och jag tyckte faktiskt det var rätt överkomligt...sen att det hände andra grejer kring förlossningen som gjorde det hela skitjobbigt och väldigt negativt men det hade inget med själva smärtan att göra....
    Sen upplevde jag iaf då att många var kvar på BB på tok för länge trots att de faktiskt VILLE hem och pga att bb var fullt så kunde man ju inte flytta upp från förlossningen och dit. Jag låg kvar på förlossningen 12 timmar i väntan på rum och samtidigt var det kö utanför mer eller mindre. Kändes inget vidare. Väl uppe på bb ville jag åka hem ganska fort men fick vara kvar i 8 dagar eftersom amningen inte kom igång, att börja med ersättning  och "ge upp" var inte godkänt av barnmorskorna och jag vågade inte tjafsa emot...Denna gången ska jag hem så fort som möjligt, amningen är viktig men inte värt att stressa ihjäl sig för.
    NUUU gled vi in på andra ämnen men det hör ju ändå samman på något vis.




    Visst är det kul att få beröm för andningen!   Och  visst är det härligt att kunna ta till den i andra situationer!   Har dock upplevt att det är provocerande för FL-are   att nämna att andningen fungerat.   Och visst,  jag har också läst att något undersökning kommit fram till att den inte gör någon skillnad....   ("Hon andades fram barnet!"  fick jag höra -  kursen ingick i föräldrautbildningen på den tiden).
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 22:10:51 följande:
    Men det är ganska skönt, att få skriva ärligt och rakt på sak

    35% av alla ambulanstransporter bedöms inte ha något behov av medicinsk vård eller övervakning. Jag VET att patienter överdriver, men självklart inte i alla fall. SOS sköterskan sitter i en jäkla sits nu för tiden, för vem av dom är sugen på att hamna i rättlsliga prövningar? Mediedrevet är ju enormt och det bidrar ju även till att folk överdriver, tror jag. Eller har upplevt. Folk erkänner ju själva att vi hade ju kunnat kört själva, men nu hade ju frun druckit ett glas vin...men rättfärdigar det att ringa ambulans? Och vad sa dom eg till SOS? FÖr även om man har haft ont i magen 5 timmar så är det ju inget som säger att man måste åka ambulans? När man utan problem går ut till bilen?

    Vem ger rådet att alltid ringa ambulans? Och hur mkt känning? Så länge man får i pat nåt så fixar man sånt hemma.    
    Minns att du hade en egen tråd om ambulansanvändning.  Sedan dess ramlande granntanten,  född 1924,  och bröt en fot i bostaden.  Hennes  "friska"   ben är utsatt för en misslyckad knäoperation,  så hon gick redan innan med rollator ute (och väldigt osäkert),   åkte färdtjänst och hade krycka inne.   Det var kryckan hon snubblade på när hon rusade upp för att svara i telefonen. 

    Hon ringde 112 och blev nedburen från sin lägenhet tre trappor upp i  någon sorts sittande bår  -  och transporterad till sjukhus i ambulans  (efter att brandkår rest stegar  för att ta sig in i lägenheten fönstervägen).    Var det fel att hon åkte ambulans -  eller kunde ambulanssjuksköterskor åtgärda den brutna foten under färd?.
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 22:26:22 följande:
    Det det var ju så dumt så det inte ens är värt att bemöta Återkom när du känner för att vara seriös!
    Är det något jag lärt mig av dig är att ambulans ska enbart användas av patienter som behöver medicinsk vård UNDER FÄRD.    Har jag missuppfattat dig?
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 22:32:07 följande:

    Och hur menar du nu?
    Damens fot kanske var i behov av reponering alt SMÄRTLINDRING? Fixering? Du vet, medicinsk vård!  
    Okej,  bra att veta -  det behöver alltså inte vara typ en kraftig hjärtinfarkt för att  ambulans är rimligt?
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-09-17 22:48:11 följande:

    En bruten fot kan vara väldigt akut, om man inte har perifiera pulsar, det dödar inte där och då men med fel handläggning kan det vara ödestigert. Dessutom gör det rejält ont och kan kräva en hel del morfin. Har man då 10 mil till sjukhus är väl ambulans ganska rimligt.....eller?
    En mil kanske räcker då?
Svar på tråden Vad kostar det att åka ambulans ?