• Äldre 16 Sep 09:48
    47748 visningar
    174 svar
    174
    47748

    Vad kostar det att åka ambulans ?

    Någon som vet ?
    Varken jag eller sambon har körkort så vi har fått "sjuktaxi" beviljad, MEN förra gången så åkte jag in på tok för tidigt, fick en sovdos (som inte funka btw:) och kändes därför som jag var på förlossningen en hel evighet.

    DET misstaget tänker jag inte göra nu, tänker stanna hemma så länge som möjligt, men har en liiiiten känsla av att de kanske blir lite väl länge, envis som man är. Så börjar krystvärkarna eller nått sånt och jag blir tvungen att ringa ambulans. :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-16 13:36
    hm.. måste förtydliga mig här då vissa verkar tro att jag smider onda planer på att sno skattebetalarnas pengar och åka ambulans in med flit för att tjäna nån extra krona.
    Så är INTE fallet alltså, utan hoppas att jag kommer kunna åka in i min sjuktaxi som för tillfället ÄR planerat. (Får jag krystvärkar så kommer jag dock INTE göra detta, utan ringer till ambulansen.)

  • Svar på tråden Vad kostar det att åka ambulans ?
  • Äldre 16 Sep 19:55
    #60
    Stina31 skrev 2012-09-16 19:47:31 följande:
    Jag åkte ambulans in till förlossningen i uppsala och det kostade inget. För mig blev det precis som några här i tråden skrivit att det inte sker. Vattnet gick och jag fick krystvärkar direkt, det enda som hände innan var att jag fick liiite ont i magen en gång. Jag vet att det är väldigt sällsynt men att skriva att det inte händer är fel.
    Glömde visst bort att du har gått igenom en förlossning redan. Då är det inte så troligt att det går så fort om första inte gjorde det. Du är ju medveten om alla alternativ för att ta dig till förlossningen. Stanna hemma så länge det känns bra så kommer det säkert gå bra.

     
  • Scream­2
    Äldre 16 Sep 19:56
    #61
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-16 14:20:26 följande:
    ja det är jag övertygad om att de kan göra det... De har nekat folk som haft andnöd och sedan dött för att ambulansen inte kommit. Det är ju inte ett livshotande tillstånd att föda barn och sen beror det ju på hur  man bor.

    I mitt fall står inskrivet i min journal att jag ska få ambulans pga omständigheterna.. men bor man i stan eller nära andra kommunikationer så ja de kan neka.

    Sen som någon skrev.... förlsossningen startar ju inte med en bang och sen kommer bebisen på 5 minuter direkt.. (ja det har väl iofs hänt men är extremt sällsynt) det är ju först ett "öppningsskede" där värkarna kommer med ganska ojämna mellanrum.

    Man ska ju enligt vårdguiden (och de flesta böcker och appar som jag har läst iaf) kontakta förlossningen när värkarbetet pågått några timmar, värkarna ska vara 3-5 min emellan om man inte är omföderska för då kan det gå fortare och då ska man höra av sig när det är 5-6 min mellan...

    Då får man ju rådgöra med DEM också.. det är ju inte så att man ringer taxi/ambulans när man ligger med krystvärkar..
    Fast SOS operatören/sjuksköterskan kan juinte läsa din journal...
  • Scream­2
    Äldre 16 Sep 20:00
    #62

    Kostnaden för ambulans skiljer sig i Sverige. Det har INGENTING att göra med om man får behandling eller inte.

    I många fall kostar en ambulans lika mkt som en sjuktaxi, GALET enl mig. En ambulanstransport ska ske när det finns behov av att åka ambulans, tänk på att en förlossning kan generera i TVÅ ambulanser! Det är trots allt TVÅ patienter om det går fel.  Och har man behov av ambulans då är det också motiverat att betala den kostanden. Väljer man att ringa ambulans fast man eg inte har behov (ex överdriver sina symtom, som förekommer mer än ofta) så kanske man tänker till en gång till... 

  • Äldre 16 Sep 20:23
    #63

    Ringer du sjukvårdsupplysningen så kan dom bevilja och beställa en sjukresa med taxi om dom avgör att det inte är extremt akut men att du inte kan ta dig in själv, då betalar du iaf här 80 kr för det, är det akut och du måste ha en ambulans kostar det 250 kr.
    Sen skiljer det säkert mellan landstingen.

  • Äldre 16 Sep 20:25
    #64

    Sen kanske man ska fundera på vad det verkligen kostar i förhållande till egenavgiften man betalar.

  • Äldre 16 Sep 20:38
    #65
    Scream2 skrev 2012-09-16 19:56:40 följande:
    Fast SOS operatören/sjuksköterskan kan juinte läsa din journal...

    Nej..men jag ringer ju förlossningen och dem beställer ambulans åt mig isf.
  • Scream­2
    Äldre 16 Sep 20:41
    #66
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-09-16 20:38:51 följande:

    Nej..men jag ringer ju förlossningen och dem beställer ambulans åt mig isf.

    Enligt de rutiner jag känner till så är det patienten eller anhörig som ska beställa ambulansen!
    Men förstod jag dig rätt...skulle du få ambulans oavsett, bara för att det var långt? 
  • sirisd­otter
    Äldre 16 Sep 21:23
    #67
    FlitigaLis skrev 2012-09-16 10:36:18 följande:
    Tror det är olika på olika ställen i landet men en sjuktransport är alltid en sjuktransport och kostar lika oavsett fordon.

    Visst,   varje landsting/region  har sin egen budget och sina egna taxor  betr.  ambulanstransport,   läkarbesök på vårdcentral osv osv.
  • Äldre 16 Sep 21:26
    #68

    150kr betalade vi när dottern behövde åka ambulans


    *Agnes 2007-05-14 * Gustav 2009-08-19*
  • Äldre 16 Sep 21:28
    #69
    Scream2 skrev 2012-09-16 20:41:19 följande:
    Enligt de rutiner jag känner till så är det patienten eller anhörig som ska beställa ambulansen! Men förstod jag dig rätt...skulle du få ambulans oavsett, bara för att det var långt? 

    Japp om inte min man är hemma. Men de rutiner jag känner till så beställer förlossningsläkaren om,h*n anser att det behövs när man kontaktar förlossningen..även när man ringer tex akuten kan de skicka ambulans. När min mamma dog var det inte vi som ringde ambulans när hon blev hastigt sjuk. Vi ringde akuten för rådgivning och de skickade ambulans...så det är nog lite olika rutiner och åtgärder beroende på situation och så klart landsting. Ambulans kör ju inte bara akuta resor utan även sjuktransport ..
Svar på tråden Vad kostar det att åka ambulans ?