Nordqvist femma i Kanada
Forum Nyheter - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?

  Fre 28 sep 2012 10:56 Läst 9577 gånger Totalt 99 svar
  Twinkl­etwink­le
  Visa endast
  Fre 28 sep 2012 10:56

  Idag är det 18 år sedan M/S estonia sjönk och tog med sig 852 offer. Minns det fortfarande glasklart hur jag vaknade, satte igång kaffekokaren och fastnade framför tvn medan tårarna brände bakom ögonlocken. Vilken overklighetskänsla det var. Tror jag satt framför tvn hela dagen.

  Vilken katastrof minns du mest?

 • Lör 29 sep 2012 11:55 #81

  Estonia.. Gick i 9:an och var praoelev på ett tryckeri. Tv'n var på i personalrummet och alla flockades kring den när det visades. Jag förstod först inte alls vad som hänt. Det snackades om bogvisir och en färja som hade sjunkit i Östersjön. Det var först flera dar senare som jag förstod vidden av det hela.
  World trade center. Jag var 21 år och jobbade i kassan på Konsum. I ATG hörnan avbröts tv sändningarna och de visade om flygplanen som flög in i skyskraporna. Alla kunder och personal, däribland jag bara stod och titta på det och gapa.

 • Lör 29 sep 2012 11:59 #82

  Kom på en till rätt bortglömd katastrof, olyckan i Alperna när det började brinna i en linbane tunnel! Mins från nyhetsrapporteringen att de hittade sönderbrända lik bara 1-2 meter från utgången, branden började i början av tunnels så alla var tvungen att ta sig till andra sidan men värmen skapade som en "skorsten" i tunneln och det blev jätte jättevarmt även vid öppningen så nästan alla dog :/ Den var också riktigt vidrig att läsa om.
  Denna är det jag menar: wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0011/11/tunnel1.html


 • Lör 29 sep 2012 12:01 #83

  9/11 kommer jag ihåg. Satt på ett flyg till Rhodos då det inträffade (jag och min syster besökte kaptenen och fick se hur planer styrdes, efter den dagen var det slut på sådant!). Visste inget ännu då vi landade, men började snabbt märka att människor betedde sig konstigt. Sen såg vi att alla stirrade på olika tv:n och hittade en med BBC, så att vi också förstod vad som hände...

 • Lör 29 sep 2012 12:06 #84

  Minns dagen när Estonia sjönk väldigt väl. Kände fyra som var ombord, bara en överlevde

 • Lör 29 sep 2012 12:07 #85

  Satt vid telefonen och väntade på svar...

 • Lör 29 sep 2012 13:01 #86

  Estonia minns jag inte så väl, även om jag var 13 år gammal. Minns vissa bilder från TV:n men hade nog svårt att greppa vilken stor katastrof det var.

  11 september minns jag väldigt väl. Jag hade bott en månad i USA då, i Los Angeles, och skulle bo där ytterligare ett år. Var au pair och på morgonen när jag skulle börja såg jag att min värdmamma ännu var i sina myskläder, och hon var alltid i fina kläder innan hon åkte till jobb annars. LA ligger 3 timmar efter New York så när vi vaknade hade man redan insett att det med största sannolikhet var terrorister. Min värdmamma sa att jag borde ringa mina föräldrar och så såg jag det fruktansvärda på tv:n. Det var inte helt enkelt att vara ny i ett land, och inte speciellt gammal heller. Hela dagen gick i slow motion, men vi var inte så rädda då vi var på andra sidan landet. De stängde av delar av LA också, men det berörde oss inte nämnvärt.

  Mordet på Anna Lindh minns jag också väl. Gick på högskolan och alla stannade upp vid tv-apparaterna i korridoren. Väldigt sorgligt.

 • mammis­76
  Visa endast
  Lör 29 sep 2012 16:28 #87

  Tsunamin minns jag som igår då tre av mina vänner var där o bara en kom hem igen , samma dag körde en vän ihjäl sig här i sverige oxå .

  Estonia minns jag oxå bra !

  Har varit lite för mycket katastrofer sista åren tycker jag . Så tragiskt .

 • Lör 29 sep 2012 18:49 #88

  Göteborgsbranden minns jag väl, min bästa vän lyckades få sin stora syster att inte gå dit för att hon skulle skvallra om inte hon fick följa med, mycket möjligt att det räddade hennes liv. Flera från skolan som dog. Fruktansvärt nära och gripande.

 • Lör 29 sep 2012 19:00 #89

  Twin Towers fall. Var hemma hos min kusin då och de hade Tv:n på hela tiden.

 • Lör 29 sep 2012 19:06 #90

  Minns "Estonia" katastrofen mest. Jag var 17 år, var i klädaffären, när hörde nyheter i radio. Jag kunde inte tro, att det hände. För att jag åkte själv med "Estonia" i maj månad första gånger, dvs för ca 4 månader tidigare. Tiden går, men man minns det. Varje gång när åker mellan Sverige och Estland tänker på det katastrof. Jag hade inga bekanta, som hade med i båten. Kommer själv från Estland.

 • Lör 29 sep 2012 22:17 #91

  9/11. Gick i femman eller sexan då och minns att vi slutade tidigt då och när jag kom hem så zappade jag igenom alla möjliga kanaler och insåg att det måste vara stort om till och med kanal 5 visade live-bilder. Såg när andra planet träffade. Minns det väldigt tydligt.

  Minns Estonia sådär, var typ 4 eller nåt.

 • Sön 30 sep 2012 01:03 #92

  Jag minns inte mycket från Estonia förutom att en klasskompis miste sin vän och mamma en arbetskamrat. Jag var nog inte tillräckligt gammal för att förstå vilken tragedi det var.

  9/11 minns jag bättre. Jag kom hem från skolan och tittade på nyheterna med mamma och pappa. Allt kändes som en film. Det var inte på riktigt för mig, det var för hemskt. Hela veckan i skolan såg vi bara på nyheterna och pratade om vad som hänt. Vi skrev dagbok om händelserna och många... nästan alla kände någon som var där eller skulle vart där på den dagen, den platsen.

 • Sön 30 sep 2012 03:00 #93

  Elfte september. Frukosten var inte färdig på grund av att pappa såg på nyheterna. Men jag reagerade inte särskilt på själva nyheten. Jag har fram till jag började knapra antidepressiva varit väldigt likgiltig till min omvärld. Okända människors dödsfall och olycka berörde mig föga.

 • Sön 30 sep 2012 03:12 #94

  Tsunamin har jag starka minnen av.

  Jag var gravid, extra känslig & sängliggandes av foglossning.

  Såg ALLA nyhetssändningar jag kom över

  och bara grät.

  World trade center minns jag givetvis starkt också

  men för mig var det mer overkligt på något sätt.

  Ofattbart.

  Det är en helt annan sak alls visserligen men jag minns Helenmordet

  väldigt, väldigt starkt.

  Jag vet inte vilket år det skedde men jag var inte många år gammal & hennes nuna mötte

  mig på löpsedel. Fick förklarat vad som hänt. Det var en stor chock för mig, mitt första realistiska

  intryck av den stora hemska världen. Mådde dåligt länge och har fortf en speciell olustkkänsla

  av just det mordet.

 • Sön 30 sep 2012 11:21 #95

  Jag minns det mesta av det som nämnts i tråden.

  Palme minns jag, sportlov hemma hos en kompis. Mina föräldrar var ointresserade av politik så han betydde inte mycket för mig. Kompisens föräldrar grät framför radion vid frukosten och vi barn stack ut och lekte i snön.

  Scandinavian star minns jag. Alla barn. Minne en kvinna vars son var med på båten med fru, barn och nyfött barn. De var på väg till henne för att visa upp det nyfödda barnet. Alla fyra dog och jag minns speciellt att det nyfödda barnet begravdes i samma kista som mamman medan storasyskonet fick vila i pappas kista. Så hemskt.

  Estonia minns jag, hamnade framför TV:n på morgonen och blev kvar hela dagen. Det där rullbandet med namn hade jag glömt men när jag läste det nu i tråden fick jag en käftsmäll och känslorna kom tillbaka

  Backabranden minns jag. Jag satt i skolan och läste och grät

  9/11 minns jag. Jag hörde om det första planet, satte på TV:n och såg det andra krascha in i det andra tornet live. Satt hela dagen och tittade, följde allt. Blev inte förvånad alls när tornen rasade och kunde inte förstå varför alla andra blev det.

  Tsunamin minns jag alltför väl. Jag hade precis kommit hem från Kao Lak och flera av de vi lärt känna där dog. Jag var dessutom gravid och det blev en fruktansvärt känslomässig resa

  Utöya minns jag. Jag var på jobbet och surfade in på DN:s sida. Jag och kollegan läse om bombattentatet och jag ringde min man. Han berättade om att det var en galning som sköt på en ö och jag minns att jag sa "Det kan ju inte ha något samband i alla fall. Eller?" 

  Sedan minns jag folkmorden i Rwanda, det var fruktansvärt. Ett annat tidigt minne är från en naturkatastrof i sydamerika eller Indien med en sk mudslide. Minns speciellt en liten flicka som överlevde genom att stå på sin döda mosters kropp i 2-3 dagar med bara ansiktet ovanför vattnet/leran.

  Och så Haiti. Fy fan vilken tragedi. Det folket som redan var så hårt prövat :(

  Alla fruktansvärda jorbävningar under årens lopp; Skalvet i Kina 2008. Skalvet i Japan 2011 med den efterföljande tsunamin. 

  Det finns mer såklart. Detta är vad jag kommer på här och nu. 

 • Fre 12 okt 2012 12:30 #96
  Plutteli skrev 2012-09-29 11:59:47 följande:
  Kom på en till rätt bortglömd katastrof, olyckan i Alperna när det började brinna i en linbane tunnel! Mins från nyhetsrapporteringen att de hittade sönderbrända lik bara 1-2 meter från utgången, branden började i början av tunnels så alla var tvungen att ta sig till andra sidan men värmen skapade som en "skorsten" i tunneln och det blev jätte jättevarmt även vid öppningen så nästan alla dog :/ Den var också riktigt vidrig att läsa om.
  Denna är det jag menar: wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0011/11/tunnel1.h...
  Kaprun-tunneln.

  Den har jag faktiskt varit med om att utreda/utvärdera i efterhand. Brutal sak. Vagnarna var delvis av aluminium och det har väl all sett på kemilektionen vad som händer när aluminium börjar brinna?

  Så det BORDE vara en katastrof som jag kommer ihåg väl, men ingen annan katastrof når givetvis upp till samma nivå som ...

  ... Tjernobyl.

  Hockey-VM -86. Masken Carlson gjorde två mål på 9 sekunder mot finnarna (sista assisten från Robert Nordmark, direkt efter tekningen i mittzon) och säkrade ett svenskt silver. 

  Samtidigt, i bakgrunden av firande, började det läcka ut uppgifter om en industri-olycka i Sovjet och personalen vid Forsmark markerade för kontaminering – läckte det radioaktivitet från Forsmark?

  Och därefter var det bara total-galet alltihop.

 • Fre 12 okt 2012 12:40 #97

  Ja just det! Vad gjorde jag?

  Jo, jag cyklade hem från träningen genom det där berömda Tjernobyl-regnet.

  AV Estonia är mitt starkaste minne att jag undade "Va f*n säger hon?" när Mona Sahlin satt på en press-konferens och lovade att man skulle lyfta upp hela båten.

  Självklart är Estonia för stor för att kunna bärgas, men det hade hon inte koll på. 

 • Fre 12 okt 2012 12:59 #98

  Jag minns många av de katastrofer som redan talats om, men den som sitter riktigt starkt kvar i minnet är när U-båten Kursk förliste i norra ishavet.

  Min dåvarande pojkvän var U-båtsmatros och vid tillfället ute på övning på hemlig ort. Jag kommer aldrig glömma paniken jag kände när nyheterna började rapportera att en U-båt förlist i norra ishavet, lättnaden när jag fick veta att den var rysk och ångesten jag kände när man berättade att vissa besättningsmän fortfarande levde, hoppet när man började prata om att skicka en svensk URF till undsättning och ilskan över att ingenting hända snabbt nog.

   


  Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
 • Mån 15 okt 2012 11:31 #99

  Och så Heyselstadion.

  Europacupfinalen 1985 mellan Liverpool och Juventus.

  Liverpoolfans tar sig genom ett stängsel och anfaller Juventusfans före matchen. I paniken kläms och trampas 39 människor ihjäl på läktaren.

  Det ofattbara är att matchen ändå tillåts spelas - två timmar försenad efter att man transporterat bort liken från läktaren!

  Efteråt stängde FA själv av alla engelska lag från europaspel under fem säsonger. 

  På vägen till skolan och den kommande skolressan hörde jag om händelsen på radio. Jag vet exakt var bilen befann sig när jag hörde om det.   

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!