Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?

    Plutteli skrev 2012-09-29 11:59:47 följande:
    Kom på en till rätt bortglömd katastrof, olyckan i Alperna när det började brinna i en linbane tunnel! Mins från nyhetsrapporteringen att de hittade sönderbrända lik bara 1-2 meter från utgången, branden började i början av tunnels så alla var tvungen att ta sig till andra sidan men värmen skapade som en "skorsten" i tunneln och det blev jätte jättevarmt även vid öppningen så nästan alla dog :/ Den var också riktigt vidrig att läsa om.
    Denna är det jag menar: wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0011/11/tunnel1.h...
    Kaprun-tunneln.

    Den har jag faktiskt varit med om att utreda/utvärdera i efterhand. Brutal sak. Vagnarna var delvis av aluminium och det har väl all sett på kemilektionen vad som händer när aluminium börjar brinna?

    Så det BORDE vara en katastrof som jag kommer ihåg väl, men ingen annan katastrof når givetvis upp till samma nivå som ...

    ... Tjernobyl.

    Hockey-VM -86. Masken Carlson gjorde två mål på 9 sekunder mot finnarna (sista assisten från Robert Nordmark, direkt efter tekningen i mittzon) och säkrade ett svenskt silver. 

    Samtidigt, i bakgrunden av firande, började det läcka ut uppgifter om en industri-olycka i Sovjet och personalen vid Forsmark markerade för kontaminering – läckte det radioaktivitet från Forsmark?

    Och därefter var det bara total-galet alltihop.

  • Flash Gordon

    Ja just det! Vad gjorde jag?

    Jo, jag cyklade hem från träningen genom det där berömda Tjernobyl-regnet.

    AV Estonia är mitt starkaste minne att jag undade "Va f*n säger hon?" när Mona Sahlin satt på en press-konferens och lovade att man skulle lyfta upp hela båten.

    Självklart är Estonia för stor för att kunna bärgas, men det hade hon inte koll på. 

  • Flash Gordon

    Och så Heyselstadion.

    Europacupfinalen 1985 mellan Liverpool och Juventus.

    Liverpoolfans tar sig genom ett stängsel och anfaller Juventusfans före matchen. I paniken kläms och trampas 39 människor ihjäl på läktaren.

    Det ofattbara är att matchen ändå tillåts spelas - två timmar försenad efter att man transporterat bort liken från läktaren!

    Efteråt stängde FA själv av alla engelska lag från europaspel under fem säsonger. 

    På vägen till skolan och den kommande skolressan hörde jag om händelsen på radio. Jag vet exakt var bilen befann sig när jag hörde om det.   

Svar på tråden 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?