• Twinkletwinkle

    18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?

    Idag är det 18 år sedan M/S estonia sjönk och tog med sig 852 offer. Minns det fortfarande glasklart hur jag vaknade, satte igång kaffekokaren och fastnade framför tvn medan tårarna brände bakom ögonlocken. Vilken overklighetskänsla det var. Tror jag satt framför tvn hela dagen.

    Vilken katastrof minns du mest?

  • Svar på tråden 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?
  • annzah
    AW76 skrev 2012-09-28 18:48:26 följande:
    Min lillebror på 7 år då blev orolig att mördaren skulle komma till oss minns jag. Gulle.

    Annars minns jag Estonia väldigt väl, var ju nästan 18 år då. Skulle in till stan och såg löpsedlar om "700 döda (de visste ju inte exakt siffra då) i färjekatastrof". Fikade med en kompis, det var en konstig stämning minns jag, man tyckte det hela var så ofattbart. Sen var det hem och sitta framför tv:n.   

    Andra stora katastrofer är ju: 9/11, tsunamin och Göteborgsbranden. Minns allihopa men orkar inte redogöra mer. Jag är iallafall en sån som verkligen plöjer tidningar och följer alla tv-program efter en katastrof. Mitt sätt att bearbeta antar jag.
    Och jag trodde att min dagisfröken var mördaren när de pratade om "42-åringen" för jag visste att hon var 42. Hrm! :D

    Jag glömde totalt av Göteborgsbranden, hur jag nu lyckades med det för det var många från min högstadieskola som var där och ett par som tragiskt avled.

    Och Kursk minns jag också förstås, herregud så hemskt det var.

    Och naturligtvis Utöya. Vet inte hur jag glömde det.
  • Ruggugglan

    9/11= Vi hade kommit hem från skolan. Jag gick i högstadiet och skulle hjälpa min bror sätta igång ett tv-spel. Av en slump hamnade vi på TV4. Sen satt vi där hela kvällen...

    Utøya= Först hörde jag om bomben i Oslo på nyheterna. Sedan var vi iväg en sväng och när jag kom hem på kvällen gick jag in på Aftonbladets hemsida och kunde läsa hur Breivik hade dödat en massa ungdomar. Jag brast ut i gråt.


  • FreeForAll

    Londonbomberna, prinsessan Dianas död och Estonia minna jag bäst exalt vad jag gjorde.

    Minna exakt vart jag var för allt som räknats upp i tråden förutom Tjernobyl.

  • babysmurfen

    Jag åkte med Estonia tre månader innan den sjönk. Dagen för förlisningen kom min mamma in och väckte mig skrikandes att Estonia sjunkit. Var nog i chocktillstånd båda två. 9/11 kommer jag ihåg ammade min nyfödda framför tv:n. Tsunamin göteborgsbranden Olof Palme mm

  • Plutteli
    Ruggugglan skrev 2012-09-28 19:24:26 följande:
    Jag minns. Kan tänka mig vilken ångest de måste ha haft...
    Ja fy, de andra katastroferna är ju också vidriga men Kursk tog ju så lång tid, det var liksom inte över på en dag :/
  • AW76

    En till förresten: Bussolyckan i Norge (sent 80-tal) med skolklassen från Kista. Det var väldigt sorgligt, jag var i samma ålder som de som dog. 

  • AW76
    Plutteli skrev 2012-09-28 19:21:58 följande:
    Känner mig lite ensam om att minnas Kursk, är det verkligen ingen annan som gör det? Iof berörde den ju inte Sverige som så, men det är nog ändå det som känns värst för mig av nån orsak. Får ångest av att tänka på hur det måste ha varit för stackarna i ubåten och dess anhöriga..
    Den hade jag faktiskt försträngt totalt, men nu när jag googlade (var tvungen att kolla årtal) så minns jag vagt. Kan inte ha följt just den katastrofen så noga.
  • Harmagedon

    Minns det mesta av det som nämts ovan. Men sjukt nog är det Palme mordet som jag minns så där glasklart vad jag gjorde då. Var 10 år och spelade Uno hela dagen med min kompis. Mamma och pappa var bortresta ensamma för första gången sedan jag och mina syskon kom. Morfar och mormor bodde hos...allt är glasklart.

    9/11 har präglat hela min yrkeskarriär och så skedde det typ igår för mig så det känns liksom inte ens konstigt att jag minns det glasklart.

    Vet inte om någon annan tagit upp det men mordet på Anna Lind påverkade mig starkt. Då var Stockholm min stad och Anna hade jag hälsat glatt på många morgnar på väg till jobbet. Så det kändes väldigt nära. Tänker på hennes pojkar. Deras far gick bort för inte så länge sedan nu,     

  • Mentat

    Dagen då Estonia sjänk satt jag i TV-studion och skulle vara med i morgon-TV. I takt med att rapporterna flöt in om vad som hade hänt blev det allt mer uppenbart att inslaget med mig inte skulle bli aktuellt den dagen så det var bara att fara hem igen...

    Annars kommer jag väl tydligast ihåg mordet på Palme och 11:e september. Det sistnämnda gjorde att jag drog paralleller till Pearl Harbour - en krigsförklaring som en blixt från en klar himmel.  

  • Furstinna

    Får säga tsunamin
    Göteborgsbranden
    11 september båda gångerna.
    Utöja

Svar på tråden 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?