• Twinkletwinkle

    18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?

    Idag är det 18 år sedan M/S estonia sjönk och tog med sig 852 offer. Minns det fortfarande glasklart hur jag vaknade, satte igång kaffekokaren och fastnade framför tvn medan tårarna brände bakom ögonlocken. Vilken overklighetskänsla det var. Tror jag satt framför tvn hela dagen.

    Vilken katastrof minns du mest?

  • Svar på tråden 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?
  • KristenTjej84

    Det enda jag minns av hela katastrofen, var stämningen hemma, alla var jätteledsna, bilder tagna från havet av sjunkna skeppet samt enstaka klipp från dokumentärer om offren.
    Jag  var 10 år då det hände.
     

  • KristenTjej84

    Jag minns mest Göteborgs branden & 11:e September katastrofen.. Fy fasiken vad jobbigt det var!!  jag minns bilderna från skohögarna vid dörrarna tillhörande de ungdomar som klämdes ihjäl då de försökte tränga sig ut(Göteborgs branden) samt den där brandmannen som bad innan han gick in i World Trade Center, några minuter senare raserade ett tak och han dog, han var redan pensionerad.
    Och dessa minnesvideos.. usch..
    Men  tyvärr är det inte över än, tror Sverige och hela världen för den delen kommer få uppleva fler såna händelser då vi ändå är relativt nära ändens slut..Även fast jag inte vill tänka på hur när och var nästa katastrof sker.
     
    Jag var 14 då Göteborgskatastrofen skedde o 17 då World Trade Center hände.
     

  • annzah
    KristenTjej84 skrev 2012-09-29 00:22:39 följande:
    Jag minns mest Göteborgs branden & 11:e September katastrofen.. Fy fasiken vad jobbigt det var!!  jag minns bilderna från skohögarna vid dörrarna tillhörande de ungdomar som klämdes ihjäl då de försökte tränga sig ut(Göteborgs branden) samt den där brandmannen som bad innan han gick in i World Trade Center, några minuter senare raserade ett tak och han dog, han var redan pensionerad.
    Och dessa minnesvideos.. usch..
    Men  tyvärr är det inte över än, tror Sverige och hela världen för den delen kommer få uppleva fler såna händelser då vi ändå är relativt nära ändens slut..Även fast jag inte vill tänka på hur när och var nästa katastrof sker.
     
    Jag var 14 då Göteborgskatastrofen skedde o 17 då World Trade Center hände.
     
    Göteborgsbranden var verkligen fruktansvärd. Som sagt skedde den nära mitt föräldrahem och många av mina gamla skolkamrater var där. Mest tänker jag på en kille som gick i parallellklass till mig, han var pytteliten men dog när han bar och hjälpte sina kompisar ut. Fy, jag googlade nu och blev alldeles lipig när jag läste om hans begravning.
  • mikipiki

    9/11 - Jag minns den dagen jätteväl. Jag gick i fyran då och slutade tidigare den dagen. Jag ville hem för att titta på Dawsons Creek, men det hade ersatts av extrasändningar istället. Jag såg när det tornen rasade live i tv och hur folk hoppade ut genom fönstren. Tyckte det var jättehemskt. Min pappa jobbade på en tidning då så jag minns att jag följde detta in i minsta detalj. Har fortfarande kvar tidningen som kom ut morgonen efter med alla hemska bilder :(

    Tsunamin - Jag förstod inte innebörden av den katastrofen riktigt förrän jag blev äldre, men jag minns att vi åt kvällsmat och tittade på nyheterna i köket när vi fick veta det.

    Anna Lindh - Av någon anledning berördes jag oerhört av detta. Troligtvis för att hennes barn var i min ålder. Kan inte riktigt minnas vad jag gjorde när jag fick veta det, men jag minns känslorna kring det och allt jag läste.

    Diskoteksbranden - Jag var rätt liten när detta hände, men jag minns vagt hur vi tittade på nyhetssändningar om det.

    Utöya - Fick reda på det via facebook.

    Estonia har jag blivit väldigt berörd av i efterhand genom dokumentärer. Jag kommer aldrig sätta min fot på en liknande färja. Är livrädd för djupt vatten och för att båtar ska sjunka, usch.

    Jag minns också en massa speciella mord, kidnappningar och dödsfall som jag följt i tidningarna. Jag blev så djupt berörd när jag fick reda på att Heath Ledger dött att jag grät hela kvällen :(

  • Kat91

    9/11 minns jag tydligt trots att jag bara var 10 år. Vet att jag satt innan fotbollsträningen med fotbollsskorna i soffan och tittade så länge som möjligt på tv. I skolan var radio och tv på överallt vilket det aldrig var annars. Förstod nog inte förrän ett par dagar senare hur stort det var, det som hände.

    Tsunamin i asien -04 minns jag också tydligt. Hade flera bekanta och vänner där nere men alla klarade sig och även deras familjer. En tjejkompis blev kvar ett par veckor extra då hennes föräldrar arbetar som polis och ambulanssjuksköterska så de stannade och hjälpte till. Fattade inte då heller hur stort det var förrän svenska myndigheter vaknade till ett par dygn senare...

  • Winterfell

    En mindre känd katastrof, en bussolycka i min stad. 
    Fyra barn i yngre tonåren omkom samt busschauffören och föraren till den mötande lastbilen.
    Timmerbilen förlorade kontrollen och kolliderade med lastbilen. Timmerstockar pressades in i bussen och krossade de omkomna.
    Jag minns det dels eftersom det var så brutalt och dels eftersom jag kände och var bekant med alla som omkom då vi är i samma ålder... 
    Och det värsta av allt är att det inträffade 6 dagar efter 11 september så världen var redan i sin lilla skräckbubbla.

    Estonia minns jag faktiskt tydligt fastän jag var så ung. Det påverkade mig massor. Jag minns att jag kom ner i vardagsrummet och föräldrarna satt där och var väldigt allvarliga och berättade vad som hänt. Minns att jag läste som besatt i expressen o aftonbladet och olyckan. 

    11 september minns jag såklart tydligt. Någonting som jag har så svårt att förstå med det dock är att det gått så lång tid! I min hjärna är och förblir det max 2-3 år sedan. Minns dock inte vad jag gjorde då.

    Tsunamikatastrofen minns jag, men den berörde mig inte. Tragiskt ja, men jag kunde inte känna att det angick mig och en naturkatastrof. Såg nyheterna hemma hos dåvarande svärföräldrarna.

    Nathalie - en tjej i min ålder som blev mördad av sin fd pojkvän. Hon var bara 16 år och från min stad. Några tjejer i min klass var väldigt nära vän med henne så det blev otroligt påtagligt. Läste om försvinnandet i lokaltidningen och sen var det en myller av konspirationsteorier, folk som sett henne osv, innan hon hittades.

  • Plutteli

    En annan jag mins är jordskalven i Tokyo (även om min man kommer ihåg det ännu bättre). Mins rapporteringen och hur skumt det kändes att se en så stor stad i princip jämnad med marken.

    Sen är det ju inte riktigt samma sak, men folkmordet i Rwanda...huga!

    Kom på att jag inte skrivit vad jag gjorde under olika katastrofer:

    Discoteksbranden i GBG, var rätt liten så jag mins att det pratades om det i skolan och att vi hade en tyst minut men jag såg inget på nyheterna eller så.

    Anna Lind: Var aktiv inom SSU då så det var ju katastrof, vi hade minnesstund m.m. plus att jag hade folk i min närhet som var nära vänner/släkt med henne så det var ju hemsk på många sätt. Fick veta via ett SMS.

    Estonia: Såg på TV men fattade nog inte vidden av det hela fören flera år senare.

    Morden i Columbine: Var i skolan när vi såg på nyheterna om det, var lite läskigt att tänka på att jämngamla personer hade gjort en sådan sak...

    9/11: Var och tränade med en musikensable jag tillhörde, vid pausen skulle vi fika och en av medemmarna kommer in och säger "Har ni hört att man bombat WTC i USA?" vi trodde han skämtade och sen pratade vi om annat. När jag kom hem och slog på TVn var det på varenda kanal och det kändes sjukt overkligt. En vecka senare var jag så enormt less på hela saken att jag tom protesterade mot alla tysta minuter vi skulle ha för offren, jag fick nog helt enkelt för även om det är hemskt är det inte mer hemskt för amerikanerna än det är för folket i länder som de bombar så nån måtta fick det vara. (Vi skulle ha inte mindre än tre olika tysta minuter på samma dag för offren, jag deltog i den första, halvhjärtat i den andra och vägrade den tredje)

    Utöya: Nyinflyttad i ny stad och ny lägenhet, vi hade börjat planera för födelsedagskalas (fyller år den 25:e juli). Sitter i vardagsrummet och barnen sover så vi slår på tvn och överallt om detta. Vi blir helt paff och ser sen på rapporteringen hela kvällen utan att riktigt kunna greppa det som hänt fullt ut. Fullkomligt vidrigt.

    Kursk: Såg på tvn om det, mins att jag drömde mardrömmar om att jag också var fast där under vattnet och ingen kunde hjälpa, ångest!

    En av de större översvämningarna i Indien: Mins i synnerhet bilder på nyheterna om hur de räddar en kvinna som just fött barn i ett träd...


  • amanda h

    Usch ja, branden i Backa minns jag. 2 elever från min skola dog i branden och på ett hemskt sätt, den ena tjejens platåskor hade smällt och hon kom inte loss och den andra killen dog när han försökte få loss henne. :( det var en känsla av stor sorg i hela skolan. Vi hade rum där man kunde gråta ut och minnas dom som dog. Fruktansvärt hemskt :(

Svar på tråden 18 år sedan idag estonia sjönk. Vilken katastrof minns du mest, vad gjorde du den dagen?