• Anonym (Sweet Tooth)
    Äldre 8 Oct 09:00
    10361 visningar
    174 svar
    174
    10361

    Tänker oavbrutet på att äta

    Tänker på mat och att äta precis hela tiden. Har haft det så i åratal och ja, jag har gått i olika sorters terapi för det men det hjälper inte. På nätterna tänker jag på vad jag ska äta när jag går upp och hela dagarna ägnas åt mattankar. Eller inte mat iofs, kakor, glass, godis och annat onyttigt snarare. Varje dag köper jag skräp för 50-100 kr, det är ju helt ohållbart! Är inte överviktig, men mår inte bra av denna kosthållning och är så trött på denna besatthet. Vill så gärna sluta! Någon som känner igen sig?

    Är dessutom orolig för att mina barn får dåliga vanor. De är också smala, men vänjer sig vid att äta något sött varje dag. =(  

  • Svar på tråden Tänker oavbrutet på att äta
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 09:25
    #4
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-08 09:15:48 följande:
    Samma här... Jag måste komma ifrån min besatthet av att tugga hela tiden, och då helst på något sött. Är heller inte ens i närheten av övervikt, går på gym och springer långdistans, men jag vill bygga upp min kropp med BRA MAT och nyttiga snacks, istället för Karamellkungen.

    Just nu mår jag skit över min kosthållning. Jag vill definitivt INTE gå över till LCHF eller något annat dietaktigt, då alla former av förbud drar igång min tidigare ätstörning på en gång. Jag behöver lära mig att äta allt, men inte alltid, och just det sista är det svåra. Det är som om stenåldersmänniskan inom mig skriker att jag måste äta för vem vet när det blir nödår, liksom. Ytterligare en sak jag tror hänger ihop med min anorexia, mentalt är jag beredd på nästa svältperiod och "passar på" medan det känns ok.

    Hänger kvar här och hoppas på bra tips och råd.
    Samma här, har också anorexia (och bulimi) i bagaget och får väldigt lätt den där "passa på"-känslan. Har testat alla dieter som finns, även LCHF och andra sockerfria, men det håller aldrig. Blir bara än mer besatt. 
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 09:26
    #5
    Lena skrev 2012-10-08 09:18:16 följande:
    Hur funkar det att veckohandla istället efter inköpslista och när du är mätt? Då kanske inte lika mycket onyttigt följer med hem.
    Jodå, det gör vi då och då. Men det tar en kvart att gå till affären och det gör jag ändå så gott som dagligen. :/
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 09:37
    #10
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-08 09:29:15 följande:
    Ska vi peppa varandra, kanske? Jag orkar verkligen inte med det här längre... Jag är verkligen inte herre över mig själv just nu. Fast idag är jag stolt över att jag inte stannade till på ICA på vägen till jobbet och köpte naturgodis, det är annars mer regel än undantag.

    Jag veckohandlar också, men när suget sätter in - ja, då tar man sig till affären no matter what...
    Ja, låt oss peppa varandra! Jag ska försöka styra upp den här dagen. Det blev en portion jordgubbskräm och tre ostsmörgåsar till frukost, inte särskilt bra... Men på´t igen! Och bra att du skippade naturgodiset! =)
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 09:38
    #11
    Anonym (hm) skrev 2012-10-08 09:36:12 följande:
    ts, om du håller dig sysselsatt med något annat?
    och så fort du börjar tänka på sötsaker så lägger du den summan du vill handla för (säg en chokladkaka för 20 i en sparbössa/burk?

    när sedan denna är full så gör ni istället något roligt för pengarna???

    ta en morot varje gång du är sugen...

    vet inte, men distraktion är ganska BRA till många saker ;) 

    Haha, oj vad mycket kosing det skulle bli. En tjuga var tionde sekund ungefär. =) Men visst går det lättare när man har annat att tänka på. Är föräldraledig och väääldigt uttråkad så det är värre än vanligt. Men brukar äta godis hela dagarna på jobbet också...
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 10:32
    #20
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-08 10:07:04 följande:



    Men det är ju så jag gör varannan dag

    Haha, jag också. Äter tills jag blir illamående varje kväll. Men nästa morgon är jag sugen igen.
    Bevabus skrev 2012-10-08 10:09:31 följande:
    Jag hoppar gärna på är glad att det finns andra som jag! Man skäms ju över hur mkt sötsaker man äter om dagarna. Jag har inga barn än men är orolig att de ska ta efter mina vanor en dag, om jag får några barn. För att inte tala om rädslan jag har att träffa en kille jag gillar så att han ska få reda på vad jag stoppar i mig!
    Du är långt ifrån ensam. Fast du behöver nog inte oroa dig för vad en kille ska tycka. Så länge det inte är en hälsoguru förstås. =)
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-08 10:09:58 följande:
    Toppen!

    Det är aldrig försent att göra sunda val! Jag älskar ju att träna och känner motivationen komma krypande när jag fokuserar på hälsan istället för kroppsformen. Jag har börjat läsa fitnessbloggar och försöker styra om mitt fokus från utseende till hälsa, för när jag gör så släpper en del av min matfixering och det blir lättare att göra sunda val. (Och med sunda val innebär det i mitt fall att hetsäta en 500 g burk Keso istället för en chokladkaka...)

    Jag ska storhandla på lunchen, och mitt mål är då att inte köpa något godis. Så ska jag även försöka att inte äta för sent på kvällarna. Kl 20 när barnen sover brukar värsta suget sätta in. Så sista måltiden senast 19.30 och då ska jag ha ätit riktig middag!


    Kesella med sockerfri sylt i är min favorit. =) Och en gnutta stevia i kanske... Drömmer Min mor kommer hit och hälsar på idag och skulle ha med sig en redig köttgryta. Ska försöka att inte baka något till kaffet!

       

      
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 11:08
    #22
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-08 10:56:45 följande:



    Alltid blir man sugen igen! Så frustrerande o ångestgivande! Jag vill gärna ha stöd i detta speciellt som jag nu ska äta helt laktosfritt i två veckor o antagligen utredas för ibs, förändring måste alltså ske! Jag mår inte bra, varken psyk eller fys. Och det är något skamligt över att äta på det här viset... Äter jag upp all choklad hemma så köper jag helst ny så att han inte märker vad jag gjort...
    Åh, men lägg skammen åt sidan. Den har jag iaf kommit över. Man ska inte slå på sig själv. Jag har smugit med mina kakpaket och chokladkakor i tidigare relationer, men nu äter jag faktiskt öppet. Orka leva förljudet... Men jag vet hur du känner dig, man är knappast stolt över sitt beteende. Det enda jag testat som hjälpt är reductil (hade en förstående lättmanipulerad husläkare back in the days som skrev ut det fast jag inte är överviktig) men det drogs ju in. Det var så skönt att slippa det förbannade suget!  
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 16:23
    #26
    shakennotstörd skrev 2012-10-08 14:18:58 följande:
    Finns en väldigt bra bok av Lisbeth Sthare: "Övervikt handlar om känslor - gå ner i vikt med KBT"
    Jag har faktiskt provat KBT. Men det var flera år sen och jag var värre däran då. Kräktes och mådde dåligt på olika vis. Idag mår jag mycket bättre. Har en jättebra livssituation. Om det inte vore för det där med ätandet då. Kanske är mogen att prova KBT igen.
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 16:26
    #27
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-08 11:14:38 följande:
    Ju mer jag äter ju mer sugen blir jag ju. Och jag köper också nytt, måste liksom ha hemma och tänker varje gång att jag ska spara, men det går inte. Det är ett jäkla missbruk! Ibland tänker jag på i vilken toppform jag skulle vara om jag ersatte allt skit med näringsrik och nyttig mat. Som jag tränar skulle jag troligtvis ha både magrutor och springa milen på 45 minuter, men så är det inte idag.

    Jag ska försöka att ha godisfria veckor (må-to), men det är en balansgång det där med förbud. Det får liksom inte bli känsloladdat och skamfyllt att äta godis. Jag värderar ju mig själv utifrån vad jag äter, och ju mer skit jag äter desto mindre värd är jag och kan alltså äta mer skit. Det är det tänket jag måste ifrån, då tror jag fixeringen släpper och suget minskar. Det handlar inte om att sluta äta något, utan att sluta nedvärdera mig själv när jag "misslyckas".

    Attans också! Köpte ett sexpaket delicatobollar när jag var och handlade med mamma. För att ha att bjuda på. Yeah right, jag ville ha dem själv. Men gav två till henne, en till hantverkaren och ska spara den sista till min man, så har iaf bara ätit två... VÄLDIGT mycket bättre än de mängder jag åt igår! Se där, jag försöker också se det positivt. Vi ska inte nedvärdera oss själva. =)
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 17:18
    #30
    m0desty skrev 2012-10-08 16:43:35 följande:
    Du kan ha krombrist. Prova köpa kromtabletter på en hälsokostbutik. Det hjälpte mig för många år sedan.

    Ska gå och köpa imorgon. allt är värt att testa!
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-08 17:16:06 följande:
    Gissa hur många kakor som åkte i magen under jobbet?
    Det beror sig på. Vilken sort? Stora eller små? 20 av ballerinastorlek?

      
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 17:43
    #32
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-08 17:19:48 följande:
    Och inte en var särskilt god heller..

    Så är det oftast. Det är sällan det är så pass gott att det är värt det. Det lokala stenugnsbageriet har en toscakaka som är så god att jag faktiskt äter den helt utan samvetsförebråelser. Men den där godispåsen man trycker i sig slentrianmässigt framför tv:n.... nja.
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 8 Oct 22:04
    #37
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-08 21:20:35 följande:
    Överlevt första godisfria dagen med hjälp av plommon. Klarade av det rätt bra, så jag försöker upprepa succén imorgon igen. Känns ok, och jag har inte alls det där sjuka suget som jag brukar ha. Känns konstigt och jag är på helspänn.

    Duktigt!!! Gå och lägg dig kvickt nu. =) Jag har ätit de två delicatobollarna och en halv påse popcorn och är nöjd med att ha ätit väldigt mycket mindre skräp än vanligt. ska försöka dra ner ännu mer imorgon och så fortsätta neråt. ´Målet är att äta en god bit choklad till kaffet varje dag och nöja mig med det.
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 9 Oct 07:53
    #39
    Neko skrev 2012-10-08 17:48:05 följande:
    Bah, känner igen det där, jag gör det hela tiden. Har oftast en favoritsort också och så fort jag ser den på affären så -måste- jag köpa för tänk om de inte finns nästa gång jag handlar... =/ Äter just nu såna där kinderäggschokladbars och säkert tio på en dag. Är inte heller överviktig utan precis normal men känner ändå att det går uppåt eftersom jag varit smal innan. Fast jag vet inte om det är chokladen som är problemet eftersom jag ätit så mycket choklad i 15 år utan effekt tills nu... Har inget sug alls efter annat onyttigt typ chips, godis etc, det är bara chokladen >_<
    Jag har min motsvarighet till din kinderchoklad: ambrosiakaka! I vanliga fall vill jag att allt ska vara bakat på riktigt smör och av hög kvalitet, men just denna fabrikstillverkade Hägges ambrosiakaka är min drog. Jag skulle köpa en varje dag och äta ensam om jag inte lyckades hejda mig. Nu blir det två till tre i veckan. En sån kaka innehåller ungefär 1800 kcal så det bli rätt mycket...
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 9 Oct 09:00
    #41
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-09 08:49:04 följande:
    Ny dag och idag ser målsättningen ut så här:

    Ätit en stadig frukost med gröt och smörgås (vilket är mycket ovanligt, brukar knapra i mig ett kex eller två med cola light till).
    Fika på jobbet: 2 finncrisp med ost, ev ½ morot.
    Lunch: Kyckling med ris
    Em: ½-1 morot (beroende på om jag ätit ena halvan tidigare), 1 st finncrisp
    Kväll: Wokgrönsaker med kesella och sweet chili, surimisticks.

    Inget godis idag heller. Middagen blir sen, för båda barnen har träningar ikväll, så vi är inte hemma förrän efter 19, tyvärr. Men det får gå i alla fall.

    Hur ser er dag ut?

    Låter jättebra!

    Jag har precis ätit en skål kesella med osötad hallonsylt. Blir mätt av proteinet. =)
    Lunchen är oviss, ska bort så får se vad de serverar. Men de brukar ha vanlig mat av typen kyckling, potatis och sallad. 

    Middag blir köttfärsbiffar med något till. Kanske kikärter eller pasta. Ska äta en bit choklad till kaffet (någon guldkant måste jag ha, annars känns det så grått) men det är allt. En grov smörgås med skinka eller frukt blir bra till mellanmål. =)      
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 9 Oct 17:51
    #48
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-09 10:25:10 följande:



    Tack! Jag har som tur är ingen affär i närheten o jag o sambon pratade idag. Erkände allt. Vi har precis blivit sambo o känt varann i tio mån bara o jag har haft några riktigt svarta år bakom mig- så hag är helt enkelt inte på topp! Det var svårt för mig att erkänna o prata om detta... Han är den mest fantastiska mannen i världen! Så nu tänker han ta med sig allt snask när han kör till jobbet! Han hade inte fattat hur illa det var. Och nu ska vi hjälpas åt i detta med.

    Jag känner mig tio gånger starkare nu.
    Åh, vad bra!! Man ska aldrig smyga med sånt där, det blir bara så mycket jobbigare då. Utmärkt att han tar med sig skräpet hemifrån, finns ju ingen anledning för dig att ha det hemma. Min man brukar också vara ett toppenstöd. =)
    MoonFlight skrev 2012-10-09 09:26:14 följande:
    Titta, här var verkligen en tråd för mig.
    Första tanken jag har när jag vaknar är: åh vad jag vill ha choklad, kakor osv osv. Blir galen på mig själv...
    Kan trycka i mig hur mycket som helst och hatar det, speciellt när jag försöker gå ner i vikt och man bara tänker på onyttigt, passar liksom inte ihop.
    Har tänkt köpa krom mår jag lyckas ta mig till den affären vill säga.
    Javisst, det här är tråden för oss socker-junkies. Jag har lyckats hålla mig från snasket idag, men jag har tänkt på det hela tiden!

  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 10 Oct 08:38
    #51
    Anonym (Sötnöt) skrev 2012-10-09 20:01:00 följande:
    En dag till utan godis! Och detta trots att jag fick "tack, men nej tack" på drömjobbet jag slitit för i drygt en och en halv månad. Var så nära att tröstshoppa gottis på lunchen. :-/

    Super! Tröstsnask hjälper sällan.
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-09 21:21:09 följande:
    Hej! Jag har fixat dagen! Inget ont har slunkit ner o det känns så skönt med sambon. Jag har haft en riktigt pissig dag men jag har bannemig känpat, gjort allt jag skulle o stått på benen! :)
    Känns bra!

    Jag har också klarat mig! 20 g choklad till kaffet bara och det är precis lagom tycker jag. Helnöjd.

    Har nu ätit en avocado (hel) på knäckebröd och ska fixa mig en latte. God och lyxig frukost enligt mig. =) Resten av dagen får bli lite smalare och mer proteinrik pga av allt frukostfett, använder alltid röd mjölk. 

    Hur ser era planer ut?  
  • Anonym (Sweet Tooth) Trådstartaren
    Äldre 10 Oct 14:41
    #58
    pluvdo skrev 2012-10-10 11:21:23 följande:
    Jag känner igen mig, för jag var likadan. Eller ja, jag låg aldrig och tänkte på mat på nätterna och så, men jag åt för mycket chips och choklad, bland annat. Varje gång jag handlade så köpte jag på mig så att jag hade hemma. Varje dag åt jag chips, drack cola och åt choklad. Sedan bestämde jag mig för att sluta. Första dagarna var jättejobbiga. Särskilt på kvällen när sonen somnat eftersom jag brukade tycka det var trevligt att sitta vid datorn och spela datorspel med mina chips och min choklad. Ätandet och coladrickandet blev en del av det trevliga med att spela, liksom. Så, jag var ganska rastlös och ängslig första dagarna. Väldigt psykisk abstinens på något sätt. Nu, var det fyra veckor sedan jag slutade missbruka sådant. Sedan dess har jag gått från att dricka två liter cola om dagen till att dricka kanske en till två liter per vecka. Under de fyra veckorna har jag ätit cirka en påse chips (innan kunde det bli tre-fyra per vecka) och en bit choklad.

    Jag trodde inte heller att jag skulle klara av att sluta själv, men det gick. Det går och du kan också. Man måste bara ta sig förbi den svåra tiden i början. Det blev lättare redan efter ett par dagar.

    Ibland kan jag bli sugen på något sött eller någonting att äta, men då tar jag bara en macka eller ett glas med yoghurt.

    Vad bra du kunde sluta! Själv har jag 13 år av ätstörningar i bagaget så vet att jag inte bara kan bestämma mig så går det. Men det betyder inte att jag inte försöker. =) Grattis och fortsätt så!
    Anonym (Gottoblandat) skrev 2012-10-10 11:08:15 följande:
    Godmorgon! Idag är det kämpigt. Jag är ledig o bara hemma o i förrådet hänger en hel ica kasse med godsaker.
    Råkade jag se...
    Nu ska jag städa!
    Varför ha en icapåse med godsaker i närheten? Det krävs ju en omänsklig vilja för att klara att stå emot. Min svärmor har precis varit här och lämnade efter sig en nästan full påse Lindt Lindor-kulor. Bland det smarrigaste jag vet. Känner jag minsta lust att börja gå och äta dem komemr jag gå raka vägen till soptunnan med dem. Man ska inte göra det svårare för sig än man måste. =) 

      
Svar på tråden Tänker oavbrutet på att äta