• Anonym (TS)

    Ni som avlivat er hund - sorgen

    Vi är många här som har eller har haft hund och som vet att de älskade liven blir en viktig del av familjen, en familjemedlem helt enkelt. Att förlora sin hund, sin trogne vän, tar hårt även om alla reagerar olika.

    Det var nu några månader sedan vi var tvungna att avliva vår älskade hund och familjemedlem på grund av en rad ålderskrämpor (cancer och ledproblem). Hon blev 15 år, levde ett friskt och lyckligt liv så att ta det svåra beslutet att avliva henne vad självklart - men oerhört svårt och det slet verkligen hjärtat i tusen bitar.   
    Jag fick en känsla av att hon försökte berätta att hon inte orkade mer, att hon var färdig med livet. När vi var ute och gick kunde hon helt plötsligt komma fram till mig, titta upp på mig och trycka huvudet mot mitt ben som för att säga att hon inte orkade mer.  

    Och saknaden och tomheten hon lämnat efter sig. Den är helt enorm. Det är inte samma hem utan henne, inte samma familj. Jag grät varje dag i två veckor efter hennes död, de första dagarna var hemska och jag lämnade knappt hemmet. Nu är det lättare, men jag saknar henne varje dag och blir ständigt påmind om att hon inte finns här mer.  
     
    Det är svårt att prata med människor som inte varit med om detta som kanske inte förstår hur uppslitande det kan vara , som inte har egna husdjur osv. Därför tänkte jag att vi kan få skriva av oss här, minnas våra älsklingar och stötta varandra. Berätta gärna:

    Vad fick er att ta beslutet att avliva? Om ni inte avlivade, hur vad hundens död?
    I vilket skick var hunden i? Tror ni att den led/vad lättad?
    Hur bearbetade ni sorgen?  
    Hur känner ni nu?  

            

       

        

  • Svar på tråden Ni som avlivat er hund - sorgen
  • Anna74a

    Min bäste vän fick cancer i mjälten och blev mer och mer trött.
    Han opererades och fick tre extra månader som pigg, sedan blev han sämre igen.
    Mot slutet visade han också att han inte orkade mer och tittade på oss som om han sade gör någonting!!!!!
    Och så brummade han.
    Jag var väldigt ledsen under två års tid , nu känns det ok men jag tänker på honom ofta.
    Han blev elva år.

  • Fridiz86

    hej!!


    för en vecka sen så avlivades vår hund, hon blev 8år.


    hon blev sjuk och slutade äta så hon fick flytta hem till min mamma som kan mer om hundar och skulle försöka se om hon kunde göra nått, sen tog min mamma henne till veterinären för kolla hur mycket hon vägde då vägde hon 25kilo och normalt är 38/40kilo, och så märkte dom att hon hade cancerknuter,


    jag tänker på henne varje dag och mår jätte dåligt över detta, men sen kan det va mina hormoner som spelar spratt just nu när jag är gravid. jag tror dock att min hund har det bättre nu och slipper må dåligt.


     


    sen 2001 dog min första berner. hon dog i hemmet. och hon blev 5år


    hon blev sjuk och vi la mycket pengar för försöka få henne frisk men organ efter organ la av och till slut orkade inte hjärtat mer. det visade sig senare på prover att hon hade drabbats av borellia.


    hon såg ut som en anorexi hund innan hon dog, men såg ut som hon började bli bättre.


     


    Nu har jag bara min papillon kvar och hon är snart 11år och vi tror hon bara har ett år kvar då hon fått en massa tumörer men tänker inte opera bort dom då hon annars är frisk och pigg så låter vi det vara.

  • rosakatt

    Jag hade en schäfer/rottweiler korsning, tog henne när hon var 8 mån. Av många anledningar var vi tvungna att lämna henne åter till hennes förra ägare när hon var ca 1½ år. Hon spenderade ca 3 mån hos dessa, varpå hon var väldigt stressad, slagrädd osv. Det enda hon gjorde i veckors tid när jag var i skolan (mamma var hemma), var att ligga i min säng. När man var ute med henne var hon rädd för helt normala saker, soptunnor och liknande. Hon var totalt förstörd, min fina hund ! Hon var den som räddade mig i svåra stunder, gav mig fina minnen och vi uppträdde i freestyle på diverse tillställningar. Från att vara vältränad på alla dess sätt, till att bli så förstörd psykiskt...
    Varje dag som gick skärde det i mitt hjärta av att se henne så stressad och sönder, hon var inte sig själv..

    Vi fick några fina veckor till, jag la all min energi på henne och såg till att hennes få sista veckor blev fina, och jag har mycket fina minnen från våra få år tillsammans. Hon blev bara 2 ½ år. När vi avlivade henne så såg man i blicken att hon fick ro, hennes blick var som förut. Det kändes rätt mot henne, innan vi tog bort henne tog vi hem hundterpeuter eller hur de nu stavas. Men de sa att det aldrig skulle gått att få tillbaka lugnet hos henne. Min morfar begravde sen henne på ett gärde, jag vet att hon hade gillat att springa där.
    Varje gång jag åker förbi (min morfar bor bredvid riksvägen så vi åker där regelbundet), så säger jag att jag älskar henne, ofta får jag rysningar och ibland så känns det som att hon sover i min säng. Låter jätte konstigt, men de andra hundarna jag har nu lägger sig inte där då, inte i närheten. Så jag tror bombsäkert att hon är här hos mig ibland.

    Hon är för mig, den vackraste ängeln i himlen, jag känner att de var rätt beslut att låta henne vandra vidare, även om jag hade förväntat mig många år med henne. Många av våra mål hann vi i alla fall uppfylla och hon tog mycket plats i mitt hjärta, den lämnar hon aldrig. Klart man alltid saknar henne, gråter fortfarande för henne då och då. Nu är det mer än 2 år sen hon somnade in och nu har hon sällskap av sin fina son där uppe som led av svår magkatarr och det fanns inget som kunde hjälpa honom heller. Sonens pappa bor hos mig fortfarande så det blir till slut en komplett familj, men de hoppas jag dröjer många år till !!

    Om min fina vän, sa veterinären när vi avlivade henne att hade det obducerat henne så hade organen varit lika slitna som på en 13-14 år gammal hund.. Sönder stressad...

    Sorgen får ta den tid det tar, alltid väldigt jobbigt att ta bort ett djur. När man kommit en bit in i sorgen så kan man tänka på alla fina minnen och stunder som det gav en, och inte minst erfarenhet.

  • Anonym (Sash)

    Vår hund blev 13 år gammal. I slutet hörde han dåligt och hade lite problem med bakbenen och eftersom han alltid var väldigt tyst så tappade han rösten. Men han tyckte om att leva, tills den dagen han berättade för pappa att ''nej, nu vill jag inte mer.'' Vi avlivade honom nästa dag. Han somnade in efter första sprutan (han fick två).

    Jag kollar fortfarande efter honom i hallen, ändå är det två år sen han gick bort. Jag tänker på honom när jag äter köttbullar, för han älskade det. Vi alla älskade den hunden...

  • Anonym (Jo)

    Jag bearbetade genom att köpa en ny hund. Då slipper man städa bort alla hundsaker. Fortfarande tassar på golvet och päls i soffan.

    Nä, livet utan hund klarade jag knappt av mellan vår förra dog och vår nya kom hit.

    Jag saknar vår förra hund jättemycket. Han var bäst och ingen kan ta hand plats.

    Men tomheten blev mindre med en annan här.

  • Anonym
    Anonym (TS) skrev 2012-10-31 22:51:53 följande:
    Vad fick er att ta beslutet att avliva? Om ni inte avlivade, hur vad hundens död?
    I vilket skick var hunden i? Tror ni att den led/vad lättad?
    Hur bearbetade ni sorgen?  
    Hur känner ni nu?  

      

      Vad som fick mig att ta beslutet var min vovves långa sjukdomsbild och hans svåra allergi. Han  började lida då inget hjälpte och satt och inte kunde sluta klia sig så jag rådfrågade vetten som tyckte det var dags. Min älskling vet jag blev lättad av mitt beslut .
    För mig var det viktigt att jag var med och allt gick lugnt till hos vetten. Han var trygg där och han fick en lugnande spruta och jag satte mig ner med hans filt på golvet och min hund la sig mellan benen på mig och lät sprutan verka.
    När hunden i stort sett sov hjälptes vi åt och lyfta upp han på bordet och sedan fick han avlivningsvätskan och efter nån minut var allt över. Han bara somnade in och sedan lämnade vetten oss för o ta ett ordentligt sista farväl.

    Sorgen bearbetade jag mycket genom och skaffa en ny vovve ganska snabbt. 2 veckor senare fick jag hem en underbar liten kille som tog bort mina värsta tankar och han hjälpte mig igenom min sorg. Det var det rätta beslutet för mig även om jag fick skit från andra för att jag gjorde det.

    Nu 7 år senare så naturligtvis saknar jag min kamrat och bäste vän men jag vet att han har det bra  där han är nu ochatt vi förhoppningsvis ses igen en dag. Förhoppningsvis är han och min kisse som gick bort ett halvår senare tillsammans och hittar på djävulskap som dom brukade göra.

    Min älskling blev bara 3,5 år.               

       

        
  • Anonym

    Min springer spanieltik fick tumör i tarmen och måste avlivas för två år sedan (sista september). Hon blev nio år och inte hade jag haft en aning om att jag skulle sörja henne så djupt. Hon var min första och enda hund. Ska inte ha någon hund mer utan har nu skaffat en liten katt

  • wannaseeyoudisco

    Avlivade min hund för en månad sedan. Han var då 3 år gammal.
    Han hade problem med mycket och efter ett års tids springande till olika veterinärer för undersökningar och hans fysiska problem började påverka psyket beslutade vi oss för att han skulle få somna in.
    Känns fruktansvärt men jag är helt säker på att det var rätt beslut och det känns på så vis ändå bra.

  • FebruariVals

    Vår underbara "schottis" är snart 10 år, och som blandras finns det ju lite besvär, speciellt när de kommer upp i åldern. Hon har opererat bort livmodern och har atros i lederna, men är ändå pigg å glad. Men sover alllt mera.

    Jag bävar inför den dagen då hon måste lämna oss. Hon är min sons "storasyster" och bästa vän. Var skengravid när jag väntade honom.


    -Även om världen gick under imorgon skulle jag plantera ett äppelträd idag-
  • Anonym (TS)
    Anna74a skrev 2012-10-31 23:09:39 följande:
    Min bäste vän fick cancer i mjälten och blev mer och mer trött.
    Han opererades och fick tre extra månader som pigg, sedan blev han sämre igen.
    Mot slutet visade han också att han inte orkade mer och tittade på oss som om han sade gör någonting!!!!!
    Och så brummade han.
    Jag var väldigt ledsen under två års tid , nu känns det ok men jag tänker på honom ofta.
    Han blev elva år.
    Ledsen att höra :( jag tror dom förstår mer än vad vi tror, och försöker visa när dom inte vill längre.. flera sånna tecken fick jag, vissa förstod jag nog inte efter avlivningen även om det var rätt tydligt. Men det är lätt för att blunda för sådant som är jobbigt.
    Fridiz86 skrev 2012-10-31 23:09:55 följande:

    hej!!


    för en vecka sen så avlivades vår hund, hon blev 8år.


    hon blev sjuk och slutade äta så hon fick flytta hem till min mamma som kan mer om hundar och skulle försöka se om hon kunde göra nått, sen tog min mamma henne till veterinären för kolla hur mycket hon vägde då vägde hon 25kilo och normalt är 38/40kilo, och så märkte dom att hon hade cancerknuter,


    jag tänker på henne varje dag och mår jätte dåligt över detta, men sen kan det va mina hormoner som spelar spratt just nu när jag är gravid. jag tror dock att min hund har det bättre nu och slipper må dåligt.


     


    sen 2001 dog min första berner. hon dog i hemmet. och hon blev 5år


    hon blev sjuk och vi la mycket pengar för försöka få henne frisk men organ efter organ la av och till slut orkade inte hjärtat mer. det visade sig senare på prover att hon hade drabbats av borellia.


    hon såg ut som en anorexi hund innan hon dog, men såg ut som hon började bli bättre.


     


    Nu har jag bara min papillon kvar och hon är snart 11år och vi tror hon bara har ett år kvar då hon fått en massa tumörer men tänker inte opera bort dom då hon annars är frisk och pigg så låter vi det vara.


    Usch det är så himla jobbigt. Min hund fick massa juvertumörer, hon led inte av dessa vad jag kunde märka så vi valde också att inte behandla henne eftersom on var så pass gammal och inte led utav dom.
    Anonym skrev 2012-11-01 03:36:31 följande:
    Min springer spanieltik fick tumör i tarmen och måste avlivas för två år sedan (sista september). Hon blev nio år och inte hade jag haft en aning om att jag skulle sörja henne så djupt. Hon var min första och enda hund. Ska inte ha någon hund mer utan har nu skaffat en liten katt
    Förstår dig, finns hela tiden något som påminner om dom.. tror jag vill ha en hund i framtiden. När den största sorgen är över, saknaden kommer dock finnas med hela livet.
    wannaseeyoudisco skrev 2012-11-01 03:37:27 följande:
    Avlivade min hund för en månad sedan. Han var då 3 år gammal.
    Han hade problem med mycket och efter ett års tids springande till olika veterinärer för undersökningar och hans fysiska problem började påverka psyket beslutade vi oss för att han skulle få somna in.
    Känns fruktansvärt men jag är helt säker på att det var rätt beslut och det känns på så vis ändå bra.
    Ja, det är skönt på så vis när man vet att man gjort rätt beslut. Det är det bästa man kan ge sin hund, ett avslut på lidandet och låta dom vila.
    FebruariVals skrev 2012-11-01 06:33:40 följande:
    Vår underbara "schottis" är snart 10 år, och som blandras finns det ju lite besvär, speciellt när de kommer upp i åldern. Hon har opererat bort livmodern och har atros i lederna, men är ändå pigg å glad. Men sover alllt mera.
    Jag bävar inför den dagen då hon måste lämna oss. Hon är min sons "storasyster" och bästa vän. Var skengravid när jag väntade honom.
    Åh vad jag får tårar när jag läser detta. Vilket starkt band man kan ha till sin hund, det är helt otroligt. 

    // Massor utav styrkekramar till er alla !! <3   


Svar på tråden Ni som avlivat er hund - sorgen