• Anonym

    Hund o kattallergi

    Min make har haft pollenallergi i många år och har nu i höst fått veta via blodprov att han även är allergisk mot hund och katt...kliande ögon och nysningar. Dock har han inte besvär varje dag...är inte det konstigt?

    Vi har en hund och två katter som är våra familjemedlemmar......

    Läkaren sa att proverna visade allergi med det var inte höga värden och kunde därmed inte råda oss hur vi skulle göra med djuren.. Han fick utskrivet allergitabletter som han tar vid behov som är receptbelagda, och de hjälper...

    Mina frågor är:
    1. Är det inte konstigt att han inte reagerar varje dag mot våra djur?

    2. Kan allergin förvärras om vi väljer att behålla djuren (som vi vill göra)? Eller är det bara på barn som det blir värre om man utsätter dom för allergier?

    Tacksam för svar!!         

  • Svar på tråden Hund o kattallergi
  • Allergiexperten

    Hej! Nej det är inte konstigt att han inte reagerar varje dag. Immunförsvaret är komplicerat och luftvägsallergier som vuxen brukar se ut på det här sättet. Många vuxna kan ha varit kraftigt allergiska mot exempelvis katt eller hund som små och därefter endast ha enstaka symtom som vuxen.
    Att ta antihistamin dämpar den allergiska reaktionen och det brukar hjälpa.
    Om ni ska behålla era husdjur kan bara ni själva bestämma, kommer symtomen allt oftare och påverkar ens vardag så kanske ni ska tänka en gång till.

    Barn reagerar annorlunda. Om de får allergier som små kan det påverka så mycket mer. Deras immunförsvar är fortfarande under uppbyggnad och därför reagerar barn mer än vuxna när de får allergiska symtom. Barn kan bli trötta, irritabla, hostiga, får eksem, växa sämre, sova sämre, inte orka med aktiviteter fullt ut, kort sagt kan barn få en begränsad vardag på ett helt annat sätt än vuxna. 
    vänliga hälsningar Anitha  

Svar på tråden Hund o kattallergi