• draggen

    Levaxinet har gjort mig sjuk....

    Hejsan!

    Jag är ny medlem på detta forum. Har många gånger vänt mig till "er" då jag letat efter svar. "Ni" har hjälpt mig många gånger. Den här gången skriver jag ett inlägg själv, då jag känner mig ensam och letar efter liknande historier eller erfarenheter...

    Allt började med en utredning gällande barnlöshet, hypoterios(underproduktion) beror det på, min sköldkörtel fungerar inte som den ska, vilket tydligen gör mig infertil...... LEVAXIN erbjuds.......en medicin som  ska göra mig frisk och fertil.... JA TACK=)

    6 veckor senare, 50mcgr om dagen:

    38c grader i kroppstemperatur( brukar ha 36c)
    hjärtklappning, dödsångest, muskelkramper, yrsel, andningssvårigheter,glömska, oro, ingen känsel i händer och fötter, ont i bröstet, kramp runt om hjärtat...

    Fick veta att jag blivit övermedicinerad av Levaxinet, förgiftad.
    Nu kommer min fråga:

    Slutade helt med Levaxinet för en vecka sedan och jag mår fortfarande lika dåligt. Mina muskler orkar inte bära mig, detta inlägg gör tillomed ont i hela armarna att skriva...

    Jag jobbar som chef och är i vanliga fall uppe med tuppen och har 100 bollar i luften samtidigt, detta är inte likt mig=/
    Undrar om jag kommer få känna såhär för alltid?
    Varför slutar inte effekten av Levaxinet?

    Någon annan som blivit "förgiftad" av Levaxin?
    Vill gärna höra er historia!

    Med vänliga hälsningar
    Lia

  • Svar på tråden Levaxinet har gjort mig sjuk....
  • YummyMami

    Jag fick sköldkörtelcancer, och MÅSTE förgifta mig med Levaxin, två - tre skitår. Tillslut hotade jag att bryta pillerhelvetterna själv till mindre delar och ta mindre. Då gick de med på att låta mig ta mindre. Tog en vecka och jag började se skillnad, tre veckor senare så var det folk av mig igen. Hyffsat i alla fall. Det tar fem veckor för att de ska gå helt ur, så ge de lite mer tid. Stressa inte. 


  • draggen

    Jag beklagar verkligen din situation yummimami!
    Förstår att du har haft ett jävla helvete, uppskattar att du tar dig tid till att svara på min fråga.

    Du är stark som gett din cancer på käften!
    Förstår att du bråkat med läkarna gällande dosen, och att du som sagt MÅSTE äta skiten.
    Tydligen ska jag oxå börja äta dom i mindre dos då jag mår bättre (om jag någonsin vill bli med barn) enligt läkaren.

    Men jag tackar för ditt svar! Då vet jag att det kommer ta ett tag för "giftet" att lämna systemet!

    Må väl!

    Lia

  • SannaB83

    Att börja på 50 mg är högt. Levaxin ska sättas in långsamt och försiktigt för att inte få såna känningar du fått. Är meningen att du inte ska äta levaxin alls eller, fårstår inte riktigt. Har du hypoterios blir du inte frisk utan levaxin. Har själv sjukdomen och det är inget att leka med

  • anju79

    Som SannaB83 sa så var ju 50 mikrogram hög dos att börja med. Brukar börja m 25 o sen provtagning var 4:e v innan upptrappning. Vad var dina sista värden?
    Det tar ca 4 v att märka av en dosförändring. Jag har haft detta sen-01. Vem håller i din behandling??

  • nilla78

    När jag började med levaxin 25 så fick jag trappa upp - halv tablett varannan dag, sen halv varje dag, halv tablett/hel tablett varannan för att till sist ta hel varje dag... Och det med lägsta dos!

  • Åsa

    Låter som att du fått fel (för hög) dos Levaxin.
    Jag fick också 50 µg när jag fick Levaxin; det påstods vara en låg dos. Jag fick störtdiarréer, hjärtklappning så jag inte kunde sova etc. Möttes av ganska oförstående attityd när jag ringde om saken, det var ju så låg dos menade man så den skulle inte ge några biverkningar, men då fick jag väl sänka. Gick ner till betydligt lägre dos och höjde efter hand och problemen försvann.

    Det första är väl att du kontaktar behandlande enhet och förklarar de problem du fått om du inte gjort det än.

    Du blir förresten inte infertil av låg sköldkörtelfunktion, däremot får du lägre fruktsamhet och väsentligt förhöjd missfallsrisk (även vid jämförelsevis liten nedsättning, sådan som tidigare kallades subklinisk hypothyreos och inte behandlades om personen inte hade symptom). 
    Jag fick Levaxin efter att hypothyreosen upptäcktes vid rutinkontroll. Skall säga att jag personligen inte märkt någon skillnad i mående före och efter att jag fick Levaxin för ett antal år sedan, men  nytta gör det förhoppningsvis ändå.  
       

  • draggen

    För att svara på era underbara svar till mig=)
    (känner mig hörd för första gången på länge)

    Det började med att jag för tio år sedan fick diagnosen hyper... alltså överproduktion, jag var då 20 år och kände ej av det så mycket, bara viktras. Läkarna sa då till mig att de ville inte "stänga av" min sköldkörtel eftersom jag var så ung och inte hade några symptom som jag mådde dåligt utav.

    10 år senare(nutid) utreds jag av min gynekolog(privatvård) för barnlöshet, då han tar ett blodprov och säger bara att mitt värde ligger på 9, det ska ligga under 2.... Mer vet jag inte....vet inte vilket värde han pratar om... hur som helst så säger han att jag NU har underproduktion....till skillnad från överproduktion som tio år tidigare...

    Min gynekolog(läkare) säger att eftersom jag inte har så långt ifrån ett normalt värde så sätter han in en låg dos 50microgram. Men som ånga av er skriver så har det varit en för hög dos alldeles för snabbt.
    För nu mår jag skit!

    Mina tankar går åt, hur ska jag kunna bli gravid och undvika missfall när jag INTE äter mitt levaxin.
    Eftersom jag har låg produktion så säger min gynekolog att jag ska sluta äta levaxinet tills att jag mår bra igen, sedan börja med 12,5 microgram varje dag.
    Låter det som någon bra start??? Ni som skrev om detta med upptrappning av levaxindos.
     

    Just nu känns det bara som,hur ska jag kunna orka ens gå upp på morgonen när jag äter Levaxin!

    Har aldrig känt av min sjukdom! Bara det faktum att jag inte blir gravid som fick mig att söka vård.....
    Vill så gärna skaffa en bebis, men har inte råd att bli sängliggande resten av livet....

    Mår inte bra- varken i kropp eller själ=/

  • anju79

    Draggen: jag började oxå som hyper -01 men efter graviditet-04 utvecklade jag hypo. Har under årens lopp varit mycket svårinställd på Levaxindos. Låter ju bra att du avvaktar m Levaxin några v. Du bör ju ta prov innan du startar upp med den låga dosen. Sen e det ju viktigt att de kollar dina värden ofta o efter varje dosökning. Du är kanske en av dom som inte så mycket hormon för att ligga inom bra värden. Kanske borde du gå till en mer kompetent läkare inom området. Jag hade nånstans mellan 5-5,7 när jag blev gravid nu med sista barnet o det gick bra. Min dr kollade mig var 4:e v under grav o fixade med min dos.

  • draggen
    anju79 skrev 2012-11-25 18:03:04 följande:
    Draggen: jag började oxå som hyper -01 men efter graviditet-04 utvecklade jag hypo. Har under årens lopp varit mycket svårinställd på Levaxindos. Låter ju bra att du avvaktar m Levaxin några v. Du bör ju ta prov innan du startar upp med den låga dosen. Sen e det ju viktigt att de kollar dina värden ofta o efter varje dosökning. Du är kanske en av dom som inte så mycket hormon för att ligga inom bra värden. Kanske borde du gå till en mer kompetent läkare inom området. Jag hade nånstans mellan 5-5,7 när jag blev gravid nu med sista barnet o det gick bra. Min dr kollade mig var 4:e v under grav o fixade med min dos.
    Det låter väldigt tryggt och höra att man kan bli gravid även om värdena inte är optimala.
    Precis som du säger så vill jag vända mig till en mer specifik vård som kan hjälpa mig.
    Men som du kanske vet, många av "oss" blir inte tagna på allvar då vi går till vårdcentralen=(

    Jag håller just nu på och kämpar med en sorg, vilket gör mig extra svag som människa, kan inte stå på mig...
     Har fått tid på VC om två veckor, har skrivit ner mina "krav". Så att jag kan bli skickad upp till lasarettet iaf...hoppas...

    Får jag fråga dig om du hade några svårigheter att bli gravid?
    Vi har försökt i åtta år utan resultat=/
  • anju79

    Ledsen för din skull o hoppas dom lyssnar på dig. Vid första barnet tog det 14 mån. Tänkte inte så mycket på det då men nu i efterhand kanske det berodde på mina värden.
    Barn nr 2 tog det 1 månad, men då legat jättebra i alla värden länge (T4,T3 i TSH, ja förutom just precis vid grav)

  • trollets mamma

    Levaxinet stannar kvar i kroppen mer än en vecka efter att man slutat ta det. Halveringstiden är på cirka 1 vecka.

    Se i FASS på nätet.

  • blairw

    Flera saker jag tänker på...

    1. Be din läkare om att få reda på exakt vad du har för värden. Om du själv vet dina värden så kan du läsa på och förstå din sjukdom mycket bättre. Tycker det är dåligt av läkaren att bara säga att du ligger "för högt" och på 9 utan att förklara vad det innebär. Min gissning är att han syftade på ditt TSH värde, men be om att få reda på alla din värden alternativ att de tar en full panel om de inte redan gjort det. 

    Det som du bör få värden på är:
    TSH, eller tyreoideastimulerande hormon, stimulerar sköldkörtelns funktion. Sköldkörteln i sin tur påverkar massor av olika saker, men mest relevant i detta fall är att den styr kroppens ämnesomsättning. Om de hormoner som sköldkörteln producerar är på för låg nivå (hypotyreos) så höjs TSH för att försöka stimulera mer. Ett bra TSH värde tycker folk olika om, men generellt bör man ligga iallafall under 2-2.5. Optimalt för fertilitet sägs dock vara runt 1. 

    T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) är två sköldkörtel hormoner som man mäter i vad som kallas "fritt T3" och "fritt T4". När dessa är för låga (eller bara en av de ibland) så indikerar det också underproduktion, alltså hypotyreos. För högt indikerar en överproduktion.
    Värdet för T3 ska ligga omkring 2.5-5.6.  
    Värdet för T4 bör ligga omkring 9-22. 

    TPOAk (tyreoperoxidas-antikroppar) och TGAk (tyreoglobulin-ak) är sätt att mäta mängden antikroppar som kan angripa sköldkörtelvävnad. En förhöjd mängd antikroppar kan betyda ett par saker. Det kan betyda ingenting, då 10-25% av befolkning har förhöjt TPO utan att att någonsin drabbas av en sköldlkörtelsjukdom. Det kan också betyda att man kommer förmodligen drabbas av en sköldkörtelsjukdom om man inte redan har en. Och vad som är mest aktuellt för dig, om man redan har problem med sköldkörteln (hypotyreos) så kan en förhöjd mängd TPO indikera Hashimotos. Hashimotos är en autoimmun sjukdom där kroppen i princip tar död på sköldkörteln. Det är en kronisk sjukdom och går alltså inte att bota, men behandlas precis som med hypotyreos. Dock finns det fler faktorer att tänka på om man har Hashimotos eller misstänker det, men återkommer till det längre ner. Vad som är extra intressant för just ditt läge är att du beskriver att du har lidit av hypertyreos. En vanligt förekommande grej med just Hashimotos är att många i början av sjukdomen lider av hypertyreos och sedan växlar mellan hypertyreos och hypotyreos tills senare stadier. Detta beror på att när celler i sköldkörteln dör så kan extra mycket hormoner släppas löst samtidigt och därav orsaka en överproduktion som visar sig som hypertyreos. Ju längre fram i sjukdomen när allt mer av sköldkörteln förstörs så blir hypotyreos mer påtaglig, men många kan under den tiden som hormoner ibland fortfarande släpps lös i klungor växla mellan att lida av hypotyreos och hypertyreos, tills dess att så mycket av sköldkörteln slutat producera att hypertyreosen inte ger sig till känna längre. 
    Värden för TPOAk bör vara under 5,6
    Värden för TGAk bör vara under 4,8

    2. Som andra redan sagt så har du fått för hög dos för snabbt. Din kropp måste få tid att vänja sig och det kan ta ett tag. För en del har det tagit 6 månader eller så att hitta sig fram till rätt dos i rätt takt. En del rekommenderar att börja med 0.1 mg Levaxin för att sakta öka dosen, så det är inte konstigt att du mår som du mår och det tar nog mer än en vecka innan du börjar känna dig bättre. 

    3. Med tanke på de förra två punkterna, skulle du möjligen kunna byta läkare? Den läkare du har verkar inte superbekant med att behandla hypotyreos och om du känner att du inte blir hörd är det alldeles säkert så. Finns läkare som är fantastiskt duktiga på detta, men allmänläkare är sällan lika insatta. Om du inte redan går hos en läkare som är specialist inom endokrinologi så skulle jag rekommendera att efterfråga det. Inte hundra att du får en superläkare för det, men de har gjort sin specialitet inom just hormonsjukdomar. 

    4. Nu har du  ju fått en knasig dos av Levaxin, men om du mot förmodan inte upplever att den riktigt hjälper så finns det faktiskt andra mediciner också. Levaxin är den vanligaste och den som de flesta läkare skriver ut, men vissa specialister föredrar annan medicin för att behandla hypotyreos och rapporterar att det har  hjälp patienter som inte fortfarande mått helt hundra på Levaxin. T.ex. så är Levaxin ett syntetiskt sköldkörtelhormon, men finns också NDT mediciner, alltså läkemedel med naturliga sköldkörtelhormon. Dessa görs oftast på torkad svin/gris sköldkörtel. Kan vara så att rätt dos Levaxin under rätt tidsram kommer hjälpa dig helt, men om så inte är fallet - gå inte runt och tro att det är något du måste leva med. Alla mediciner fungerar inte för alla människor, så se till att berätta om det inte blir helt bra och be om att få testa andra mediciner. Finns ju också såklart andra syntetiska mediciner än Levaxin, bl.a. Liothyroni och Euthyrox.

    5.. När du fått rätt behandling, dina värden börjar bli bättre och du mår bättre - om du då skulle bli gravid så är det jätteviktigt att ta om dessa prover rätt ofta då graviditeten kan påverka en hel del och din dos förmodligen måste justeras. 

    6. Skrev att jag skulle återkomma till detta: om du har ett för högt värde av TPO som indikerar Hashimotos så finns det fler saker att tänka över. Alla med Hashimotos har inte upplevt att de blivit helt bra trots behandling för sin hypotyreos. På så sätt har man börjat göra kopplingar till Hashimotos och hälsan i tarmen, specifikt läckande tarm. Detta var något jag fram tills rätt nyligen var helt ovetandes om, inget någon av mina läkare hade tagit upp. Var en annan läkare jag stötte på privat som var specialist inom hormonsjukdomar och problem med ämnesomsättningen som berättade detta. Det man tror är att en läckande tarm kan vara en orsak till att Hashimotos uppstår till att börja med, så även om man sedan behandlar för Hashimotos och hypotyreos så mår man fortfarande inte särskilt bra och detta då pga en kvarvarande sjukdom som läckande tarm som också måste behandlas. Läckande tarm behandlas främst med en omläggning av kost under ett halvår eller ett år, samt undvika vissa läkemedel m.m. 

    Slutligen, finns massor med sidor som innehåller jättebra information om allt detta om du vill läsa vidare. Länkar till några här:

    Massor med info om hypotyreos:
    hypotyreos.info/

    Ungefärliga referensvärden för alla prover:
    dinamediciner.se/nyheter/normalvarden-skoldkortelhormon

    Angående fertilitet i samband med hypotyreos (och möjligen läckande tarm)
    www.fertilitetsguiden.com/immunologi/skoldkortel.php

    Hashimotos och läckande tarm:
    www.madeleinemarcus.se/h%C3%A4lsoguiden/sambandet-mellan-hashimotos-och-tarmen-6779067

  • blairw

    Haha märkte inte att detta var en fyra år gammal tråd när jag svarade! :) oh well!

  • Siya

    hej jag också sitter och söker hjälp,, kan ni svara snälla!
    8 år sedan läkaren sa att jag har problem med sköldskörtel och de doserade mig 250 mg på direkt, jag hade ingen aning om det ,litade  bara på läkaren. efter några månader min sömnen är helt borta. 
    efter det tills nu (2017 April) sover inte har ätit hela tiden olika dos 200mg, 150mg, 100mg, 50mg sist 150mg det rekomenterade alla läkare som jag besökte på vård centralen ( de har tagit blod prover också) 
    vid varje läkar besök sa jag att jag kan inte sova jag är vaken hela natten, de skrev olika sömn medel men ingenting hjälpte mig. själv provade yoga, terapi,massage allt annat, jag har aldrig rökt, dricker inte alkohol och äter hälsosamt, 
    UNDER ÅTTA ÅR SOVER INTE VAKEN HELA NATTEN.
    april 2017 träffade jag en ny läkare för massa besvär yrsel , huvudvärk, ramlade svimmade på grund av yrsel hela höger sida är slagit sig muskelvärk och kramp ( orkar inte skriva allt) den läkaren tittade bak åtta år. och sa att jag hade fött hög doser av LEVAXIN. 
     nu utredningen pågår trappade ner från 150mg till 25mg 
    MEN MIN KROPPEN SVARAR INGET ÄNNU


    VAKEN VAKEN! forfarande tänker jag när kan jag SOVA minst 1 timme eller 2 timmar sömn önskar jag. 

  • Siya

    hej jag också sitter och söker hjälp,, kan ni svara snälla!
    8 år sedan läkaren sa att jag har problem med sköldskörtel och de doserade mig 250 mg på direkt, jag hade ingen aning om det ,litade  bara på läkaren. efter några månader min sömnen är helt borta. 
    efter det tills nu (2017 April) sover inte har ätit hela tiden olika dos 200mg, 150mg, 100mg, 50mg sist 150mg det rekomenterade alla läkare som jag besökte på vård centralen ( de har tagit blod prover också) 
    vid varje läkar besök sa jag att jag kan inte sova jag är vaken hela natten, de skrev olika sömn medel men ingenting hjälpte mig. själv provade yoga, terapi,massage allt annat, jag har aldrig rökt, dricker inte alkohol och äter hälsosamt, 
    UNDER ÅTTA ÅR SOVER INTE VAKEN HELA NATTEN.
    april 2017 träffade jag en ny läkare för massa besvär yrsel , huvudvärk, ramlade svimmade på grund av yrsel hela höger sida är slagit sig muskelvärk och kramp ( orkar inte skriva allt) den läkaren tittade bak åtta år. och sa att jag hade fött hög doser av LEVAXIN. 
     nu utredningen pågår trappade ner från 150mg till 25mg 
    MEN MIN KROPPEN SVARAR INGET ÄNNU



    VAKEN VAKEN! forfarande tänker jag när kan jag SOVA minst 1 timme eller 2 timmar sömn önskar jag. 

  • Hanna30
    Siya skrev 2017-05-24 12:03:50 följande:

    hej jag också sitter och söker hjälp,, kan ni svara snälla!
    8 år sedan läkaren sa att jag har problem med sköldskörtel och de doserade mig 250 mg på direkt, jag hade ingen aning om det ,litade  bara på läkaren. efter några månader min sömnen är helt borta. 
    efter det tills nu (2017 April) sover inte har ätit hela tiden olika dos 200mg, 150mg, 100mg, 50mg sist 150mg det rekomenterade alla läkare som jag besökte på vård centralen ( de har tagit blod prover också) 
    vid varje läkar besök sa jag att jag kan inte sova jag är vaken hela natten, de skrev olika sömn medel men ingenting hjälpte mig. själv provade yoga, terapi,massage allt annat, jag har aldrig rökt, dricker inte alkohol och äter hälsosamt, 
    UNDER ÅTTA ÅR SOVER INTE VAKEN HELA NATTEN.
    april 2017 träffade jag en ny läkare för massa besvär yrsel , huvudvärk, ramlade svimmade på grund av yrsel hela höger sida är slagit sig muskelvärk och kramp ( orkar inte skriva allt) den läkaren tittade bak åtta år. och sa att jag hade fött hög doser av LEVAXIN. 
     nu utredningen pågår trappade ner från 150mg till 25mg 
    MEN MIN KROPPEN SVARAR INGET ÄNNU



    VAKEN VAKEN! forfarande tänker jag när kan jag SOVA minst 1 timme eller 2 timmar sömn önskar jag. 


    Det låter helt sjukt att de körde in dig på 250mcg direkt. Även om man insjuknar i hypotyreos akut måste man fasa in Levaxinet så kroppen hinner vänja sig. Jag fick ta 50mcg i 6 veckor och därefter nya prover + att man stämde av hur jag mådde. Jag kände att jag var piggare men det höll inte hela dagarna utan energin försvann helt efter lunch. Jag fick öka dosen till 75mcg och det har blivit min standarddos, jag är pigg på det och har inte symtom på överdosering


    Det är bra att du får trappa ner levaxinet, efter velandet med doser så behöver din kropp få ställa in sig i lugn och ro. Sänker du i 25 eller 50mcg-intervaller? hur ofta sänker du dosen? Vet du något om vad du har haft för värden tidigare, har du fått det utskrivet på papper någon gång eller att det ligge rpå 1177? Det finns en fb-grupp som heter provsvar hypotyreos (eller liknande), där kan man få feedback av andra angående sina provresultat.

  • lavernsolomon

    Hej! 

    Har du prövat sänka dosen Levaxin till 25 mcg? Och är du noga med att inte glömma dos osv? 

  • Siya

    hej tack för svaret . de har trappat ner 150mg till 25mg men min kroppen svarar inte riktigt eftersom jag har ätit för mycket levaxin under 8 år . min sömn är helt borta . det pågår utredningen, det är så himla jobbigt att leva och vaken hela  natten med massa besvär ......jag fick nu ta melatonin men kroppen går lågvarv men sömn är lång borta tyvärr,  jag vet inte vad ska jag göra .....bara vänta ...

    jag har provat allt möjligt .
    jag är en hälsosam människa 
    och den där LEVAXIN gjort mig så där, jag kan inte tro ibland. nu är livet med halv sjukskrivning och har jätte dåligt ekonomi som undersköterska, och ensamstående med två barn..

  • lavernsolomon

    Hej igen,

    åh, jag förstår. Det är så himla knepigt att träffa rätt med dosen av Levaxin och det är mycket viktigt att regelbundet kontrollera T3- och T4-nivåer, i synnerhet om dosen ändrats. Ofta innebär det att man måste ha kontakt med sin läkare var tredje-fjärde vecka, det kan bli krångligt.

    Jag önskar jag hade kunnat hjälpa dig ytterligare. Jag hittade en sida som har lite information om 25 mcg: https://se.treated.com/hypotyreos-underaktiv-skoeldkoertel/levothyroxine/levaxin-25-mcg-50-mcg-100-mcg

    Hoppas det ordnar sig.

Svar på tråden Levaxinet har gjort mig sjuk....