• Anonym (orolig mamma....)

    Dottern bor på 3 ställen under 2 veckor.....

    Hej. Jag har skilt mig för 4 år sedan, då var min dotter 1,5 år. Vi bestämde oss för att hon ska bo heltid hus mig, men efter ett tag när pappan blev arg för att jag träffade en ny krävde han varannan vecka. Familjerätten godkände detta. Jag dejtade min kille i 2 år innan vi bestämde oss för att flytta ihop. Han fick inte sova över när dottern var hemma, men de har fått umgås på dagtid. Själv så sov jag hus min kille nr dottern var hus pappan, dottern fick inte sova i hans hus tills vi har besämt att bo ihop.
    problemet är hennes pappa. <han träffade en tjej som inte bor i voran stad, och redan första månaden sov dom över hus tjejjen...jag sa ingenting till han i början men sedan märkte jag att min dotter i stort sätt bor på 3 ställen  under 2 veckor. 7 dagar hus mig, 4-5 dagar hus pappan och 2-3 dagar hus tjejjen. när jag fick reda på att min dotter sover på en madrass på golvet bredvid deras säng blev jag vansinig. Men enligt lag kunde jag inget göra. Nu har det gått 2 år och de vill inte flytta ihop av olika skäl, och min dotter pendlar dit varige vecka nr hon är hus pappa. Nu har tjejjen skaffat större lägenhet, så dottern ochså får ett eget rumm, men är det värkligen bra????hon är snart 6 år och ganska splittrad...   Hon har fått ticks (drar i näsan utan att tänka på det heeeela tiden) och har bitit av alla sina naglar (det blöder ibland). Jag har påpekat detta till socialen, men de anser att barn mår bra av att vistas på så många olika ställen som möjligt, för att de kommer att bli socialiserade!!!!! Jag holler inte med!!! barn borde ha ETT tryggt hemm, men nu när det inte går, så borde det räcka med 2, eller????Pappan sägger att ja de är där 2 hälger i månaden (ibland från torsdag -söndag), och att hon trivs. Visst, hans tjej är gillar min dotter och det är omsesidigt, men jag är rädd för att hon kommer att få men i framtiden. MIn dotter är trevlig och social, men är otroligt aktiv. HOn har svårt för att acceptera rutiner (dagis har påpekat detta i över ett år), och hon lyssnar inte på vuxna över huvud taget. dagis har bett oss att förköka ha liknande rutiner på båda ställerna, men pappan anser att jag inte skall lägga mig i... Kan min dotter skadas på lång sikt????????

  • Svar på tråden Dottern bor på 3 ställen under 2 veckor.....
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Självklart har vi ideal för hur ett barns tillvaro skulle se ut om allt gick att uppfylla.
    Så vitt jag vet finns det idag ingen forskning som säger att barn tar skada för livet av att ha fler än ett boende.
    Det finns annat som har större betydelse, nämligen relationen till respektive förälder. Om relationerna är trygga och bra kan ett barn klara ganska stora förändringar i sitt liv.
    För den skull är det ju inte nödvändigt att testa detta om det inte har väldigt stor betydelse för någon av föräldrarna
    och man gör det på ett genomtänkt och moget sätt.
    Olika barn har också olika personligheter och en del barn har större behov av trygghet i form av upprepning och ett ställe att bo på än andra har.
    När det gäller din fråga om negativ påverkan i framtiden så är det så klart så att alla barn påverkas av de uppväxtförhållande de har. Men det behöver inte vara negativt. Om man har haft den goda relationen till sina båda föräldrar så är det en god garant för att det går en bra som vuxen.
    Därför tror jag att det bästa du i nuläget kan göra för din dotter är att ge henne det bästa du kan i form av trygghet, närhet och stabilitet och återkommande rutiner. Kanske kan du också be ditt x att han tänker på samma sätt utan att du för den skull går in i några diskussioner om var han bor när han har hand om dottern. 
    När du ser att hon inte verkar må bra så försök att avhjälpa det hemma hos dig tillsammans med henne och berätta sen för hennes pappa vad du ser och hur du hanterar det, så kanske han blir mer öppen för att tänka på samma sätt om hennes bästa.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Dottern bor på 3 ställen under 2 veckor.....