• Anonym (nytt!!)

    Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!

    En intressant artikel som alla bör läsa! Statistiken har tidigare sagt att 3-4 % drabbas av en sfinkterruptur, men enligt en ny undersökning drabbas så många som 10 % av en sfinkterruptur, 50 % blir aldrig återställda efter en sådan här skada. Vem vågar föda barn idag undrar jag?

    http://politikerbloggen.tv4.se/2012/12/10/var-tionde-mamma-skadas-allvarligt-vid-forlossningen/

  • Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!
  • Anonym (nytt!!)

    Ingen som har läst och vill kommentera?

  • Anonym (nytt!!)
    annaoj skrev 2012-12-20 20:57:12 följande:
    kan väl bara konstatera att jag är glad att bo i finland. Men bra att saken uppmärksammas så kanske det blir ändring snart.
    Men tror du inte det finns ett mörkertal i Finland också? Enligt vad jag vet så drabbas ju mindre än 1 % av sfinkterruptur i Finland och det låter ju som en osannolik siffra. Så lågt kan man väl inte få ner sfinkterrupturskadorna? Kvinnor kommer alltid att få bestående men och sviter från sina förlossningar, det går aldrig att komma ifrån helt. Det enda man får hoppas på är att man inte är den som drar nitlotten. Att föda barn är en chansning där man inte vet om man kommer att kunna ha ett sexliv efteråt eller inte, eller om man kommer att kissa eller bajsa på sig eller inte.
  • Anonym (nytt!!)
    Rockan skrev 2012-12-20 20:58:18 följande:
    Jag tycker det är jättebra att bristerna i förlossningsvården uppmärksammas mer och mer, och dessutom politiseras. Det ska inte behöva vara så här eftersom kunskapen finns för att förebygga och minska den här typen av skador, och precis som påpekas i debattartikeln så behövs nationella åtgärder. Förutom bättre förlossniungsvård så behövs också bättre eftervård eftersom, återigen, mycket av de här problemen faktiskt inte behöver vara bestående med rätt behandling. Jag hoppas verkligen att frågan fortsätter finnas på dagordningen, jag är gärna med och jobbar för att hålla den där, och att förändringar sker, även om jag själv inte längre är rädd för att föda barn.

    Hur menar du med att du själv inte längre är rädd för att föda barn?
  • Anonym (nytt!!)
    Rockan skrev 2012-12-20 22:00:48 följande:
    Varför skulle det vara omöjligt?

    Jag var livrädd för att föda barn i princip från det att jag fattat hur det gick till tills dess att jag blev gravid första gången, men fick hjälp och nu har två väldigt positiva förlossningsupplevelser bakom mig. Därmed inte sagt att jag på något sätt tror att det är riskfritt för just mig att föda fler barn, men jag är ändå inte rädd.

    Därför att som någon annan skrev så använder redan de allra flesta barnmorskor ett speciellt grepp, men det hjälper tyvärr långtifrån alltid. Förlossninsskador kommer tyvärr alltid att finnas i varierande grad. Kvinnor får ju sjävklart välja själva om det är värt att förstöra sitt underliv för att få ett barn. Snitt finns ju även idag. Men jag kan bli lite irriterad på att de kvinnor som väljer att föda vaginalt och sedan sitter här på FL och tjurar för att de har ont vid sex eller vad det kan vara, ja dem får faktiskt skylla sig lite själva, jag antar att de kvinnor som väljer att föda barn vet att ca 20-25 % får någon typ av bestående men i underlivet, så ricken är stor att just DU drabbas.
  • Anonym (nytt!!)
    Rockan skrev 2012-12-21 12:33:26 följande:

    En del av problemet är ju att man faktiskt inte alls vet hur rutinerna ser ut på alla Sveriges förlossningsavdelningar eftersom det inte finns nationella riktlinjer och handlingsplaner. Det modifierade handgrepp som är rutin i Finland används knappt alls i Sverige enligt den undersökning som Uppdrag Granskning gjorde, men på de ställen det används så kan man se landets lägsta andel rupturer grad 4.

    Och vet du vad? Kvinnor ska FAN I MIG inte skylla sig själva för något som till stor del beror på bristande vårdrutiner snarare än förlossningsmetod.

    Nej alla kanske inte får den vård de behöver när de drabbats av en sådan skada, men allt går inte att laga heller. Alla kvinnor kan inte bli helt återställda efter en förlossning, det är helt fysiskt omöjligt. Förstår man inte det innan man ska föda vaginalt så ska man inte sitta här på FL och gnälla heller.
  • Anonym (nytt!!)
    Rockan skrev 2012-12-21 12:52:53 följande:

    Själv tycker jag det är oerhört bra att kvinnor "gnäller" (ett ordval jag aldrig skulle göra) kring sina komplikationer eftersom det ökar kunskapen och förhoppningsvis kan sätta press på landstingen att förbättra förlossningsvården. Varför tror du själv den här typen av skador har ökat så markant i Sverige medan andra länder lyckats få dem att minska? Är din lösning kejsarsnitt för alla, och sen kan vi skita i de "dumma kvinnor" som väljer att föda vaginalt, eller har du ett genuint intresse av bättre mödravård? Jag tycker verkligen att alla som vill ska få snitt, men jag tycker du lägger skulden för förlossningsskador på fel ställe. Som ett exempel på exakt hur bristande eftervården är kan ju nämnas att region Skåne har två(!) vårdplatser tillgängliga per år på sin specialistmottagning för sfinkterskador, vilket är helt galet många för få.

    Men förlossningssvården kan ju aldrig se till att alla blir helt återställda, kvinnor är inte skapta för att bli helt återställda efter en vaginal förlossning. Det är inte bara förlossningsvården det är fel på utan kvinnors kroppar är inte riktigt 100 på att föda fram barn vaginalt, om det är någon man ska skylla på så är det väl naturen. Allt går inte att fixa med den vård vi har idag. Framfall går tex inte att bota, ärr som läker med stram ärrbildning går heller inte att bota i de flesta fall. Hade det gått att bota så hade det väl år 2012 funnits botemedel för det, kvinnor har ju ändå fött barn i alla tider.
  • Anonym (nytt!!)
    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:24:24 följande:
    Folk är dåliga på att följa instruktioner. Många kvinnor krystar för glatta livet så fort de kommer in i utdrivningsskedet trots att BM säger åt dem att ta det lugnt, för det gör ju så ont och de bara MÅÅÅSTE krysta. Sedan ska många bestämt föda i någon ställning de läst om på Internet vilket nästintill omöjliggör sjukvårdens hjälp. För att inte tala om att allt ska vara över på 10 minuter, vilket inte heller talar för en skadefri förlossning. Och då har jag inte ens nämnt åldersrelaterad faktor (både låg och hög ålder) vilket både påverkar barnets storlek och moderns grundförutsättningar.

    Har man välutbildad förlossningspersonal, är lyhörd och det är en normal förlossning så skulle man kunna titta på siffror som tex Finland har, men i dagens Sverige kan vi tyvärr inte det.

    Sluta vara så ignorant och ta allting för givet. Var glad över att kejsarsnitt finns för tex sätesbjudningar, flerbördsgraviditeter, små bäcken och andra riskgraviditeter där moderns och barnens hälsa äventyras genom vaginal förlossning, men att tillåta KS av rent fåfänga I-landsskäl är en ren skandal.
    Helt sjukt att kvinnor motarbetar kvinnor!! Skärp dig för fan!
  • Anonym (nytt!!)
    Anonym skrev 2012-12-21 23:17:02 följande:
    Det finns det också. Barnen mår bäst av en vaginal förlossning, också i de fall där mamman spricker.  

    Men snälla, en mamma som mår skitdåligt efter sin förlossning och har så ont så hon inte kan röra sig är ingen bra mamma! Barnet kommer må dåligt av en mamma som inte orkar vara närvarande pga smärta och komplikationer i underlivet.
  • Anonym (nytt!!)
    Anonym (?) skrev 2013-05-10 12:09:39 följande:
    Angående den läskigt höga siffran 25-50 % som påstås få bestående skador efter vaginal förlossning, där ärrbildning är inräknat, men det endast ska vara 2-3 % efter kejsarsnitt:

    Det går väl för helvete inte att föda med snitt utan att få ett ärr?! Mer synligt också.

    Jag har fött vaginalt och syddes med tre stygn. En halv cm in i slidan finns en liten, liten knöl jag nog får leva med. Den märks mindre i upphetsat tillstånd, den gör inte ont på något sätt eller orsakar andra besvär. Ett ärr på magen skulle störa mig mer... Men lik förbannat finns jag säkerligen med i statistiken för "bestående skador efter vaginal förlossning", åtminstone om man trollar med siffror och ska få det att låta jättehögt. 

    Du har missförstått. Siffran 25-50 % som nu egentligen är 50 %, kom ut en ny färsk undersökning i januari i år. 50 % får bestående men på funktionen i underlivet, ett ärr som inte ger några problem är alltså inget bestående men. Så du räknas inte in i den statistiken.
Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!