• annaoj

    Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!

    kan väl bara konstatera att jag är glad att bo i finland. Men bra att saken uppmärksammas så kanske det blir ändring snart.

  • annaoj

    Jag vet inte desto mer om statistik och mörkertal i Finland, men en sak som jag såg var olika i Uppdrag granskning var detta med att klippa om det såg ut att behövas.
    Jag blev klippt och  känner flera som också blivit klippta, något som jag inte alls haft besvär av efteråt.
    Olja användes också och perinealskydd.
    För min del var det tillräckligt och jag skulle alla gånger välja att bli klippt över risken för sfinkterruptur.

    Nu ska jag föda igen om 4 veckor och är inte rädd.
    Självklart vet jag att risken finns även för mig men hoppas på att om det är så få ett bra bemötande om det på bb och operation direkt.
    Vet inte mer om svenska eftervården än det som visades i två avsnitt av UG men det verkade ju som att det var stora brister i hur man behandlas på bb. Att man ska skylla sig själv och inte fråga så mycket.

    Men iochmed att detta pratas om så kanske fler kvinnor kräver en ordentlig undersökning efteråt och fler får hjälp och operation direkt. Det är ju bra!

  • annaoj
    Anonym (nytt!!) skrev 2012-12-21 12:40:28 följande:

    Nej alla kanske inte får den vård de behöver när de drabbats av en sådan skada, men allt går inte att laga heller. Alla kvinnor kan inte bli helt återställda efter en förlossning, det är helt fysiskt omöjligt. Förstår man inte det innan man ska föda vaginalt så ska man inte sitta här på FL och gnälla heller.

    Förstår inte riktigt vad du är ute efter med denna tråd. Att skrämma kvinnor till snitt och få fram att man ska sitta tyst och snällt och skylla sig själv när det gått snett?

    Det är förlossningspersonalens uppgift att se till att man får en positiv upplevelse och att man får snabb hjälp och bra bemötande om det blir ruptur. Inte bara sy ihop lite hursomhelst, meddela kvinnan om att det var hennes fel och att det kommer läka av sig själv.

    Problemet är ju att det inte verkar finnas tillräcklig kunskap bland många barnmorskor, speciellt nyutbildade, och det tas felaktiga beslut pga av det.
    Då det kan vara så enkelt som ett grepp, kanske ett klipp eller liknande åtgärder förstår jag inte varför man envisas med att mamman ska föda fram barnet på egen hand för att det är bäst så?
    Nej hjälp till bättre så ska nog skadorna minska.

    Visst är det bra att man kan få snitt men problemet borde nog lösas på andra sätt.
    Inte alla vill snittas men ska inte få stå ut med vad som helst för det.
    Utbilda förlossningspersonalen bättre och meddela de blivande mammorna om riskerna så de kan stå på sig och kräva mer av sina barnmorskor.
  • annaoj
    Rockan skrev 2012-12-21 22:42:32 följande:

    Du får ursäkta, men med tanke på hur du uttryckt dig om kvinnor som "gnäller" efter vaginala förlossningar så vill jag påstå att det inte bara är en i tråden som motarbetar kvinnor.
    Precis vad jag också tänkte.
Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!