• Anonym (Lina)

    Nattlig hosta barn 2 år, behandlas mot astma

    Hej

    Vår dotter fyller snart 2 år och har sedan i början av sommaren haft problem med hosta, dagtid men främst på natten. Det började i juni och läkarna konstaterade då att det var bakterier (latinskt namn, tydligen en vanlig "dagisbakterie" och behandlades då med spektramox och blev bra. Ett tag efter att vi slutat med medicinen kom symtomen tillbaka och läkarna tog prover och konstaterade att det var samma bakterier igen, och en ny omgång med spektramox började. Hon blev återigen bra men nu den senaste tiden kom samma symtom tillbaka och läkarna tar prover som är negativa. Även sänkan var normal då.

    Nu behandlar vi mot astma (eller förkylningsastma?!) Hon får singulair varje kväll (en liten påse med pulver utblandat med vatten) Detta ska vi nu enligt läkarna göra i minst 3 månader innan vi kan börja se resultat. Hostan går i perioder, värst på natten.

    Jag känner mig så maktlös, kan det vara astma? förkylningsastma? På förskolan säger de även att hon hostar en del, och hon kan inte sova på madrass utan sover i vagn, ibland även i ett eget rum.. när det är som värst kan hon hosta tills hon kräks (natten) och dagarna blir påverkade då hon är trött (även vi blir det då vi är uppe på nätterna)

    Hon tog blodprov mot allergi nu i början av vintern som inte visar något (bla mjölk, soja, gluten, björk, damm, mykoplasma mm). Kan tillägga att både jag och pappan har födoämnesallergier konstaterade av läkare..

    Har du några råd eller tips? Ska vi bara vänta och se vad som händer nu när vi börjat med singulair, kan jag "kräva" något mer av läkarna, fler allergiprov mm? Hur påverkas hon av att behandlas med astmamedicin om hon inte har astma? Eller är det normalt att barn i hennes ålder hostar såhär mycket? Överlag är hon nästan aldrig sjuk, förutom hostan som hänger kvar jämt..

    Blev väldigt långt tyvärr...
    Tacksam för svar

  • Svar på tråden Nattlig hosta barn 2 år, behandlas mot astma
  • Allergiexperten

    Hej! Det du beskriver låter som förkylningsastma och behandlingen hon får läker ut inflammationen i luftrören som förkylningsastma ger. Det kan vara bra att även ge luftrörsvidgande medicin, exempelvis Airomir, Ventoline eller Bricanyl, det lindrar också hostan och är slemlösande. Normal dos är 2-4 gånger per dag.
    När barn har hostat under lång tid så hjälper det inte att bara medicinera någon vecka tills hostan släpper och därefter sluta, utan man bör hålla på med medicineringen under åtminstone 4-6 veckor innan full effekt av medicinen kan ses, ofta måste man ge medicin under 2-3 månader innan barnet anses som friskt. 
    Allergi mot luftvägsallergen, exempelvis damm, pälsdjur och pollen, är ovanligt i denna ålder utan det är oftast de mjuka luftrören och ett inte ännu färdigutvecklat immunförsvar som gör barnet mer känslig för infektioner. 
    Det är inte farligt att medicinera enligt ordinationen du fått, ett barn bör inte ha ständig långvarig hosta utan att utredning görs. Som svar på din sista fråga: Ja det är vanligt med långvarig hosta hos småbarn, ibland beror det på överretbarhet i luftvägarna och går över av sig själv, ibland beror det på förkylningsastma.  
    vänliga hälsningar Anitha   

Svar på tråden Nattlig hosta barn 2 år, behandlas mot astma