• Anonym

    Hysterisk vid läggning

    Hej!

    Vi har en son som är 21 månader och som har mycket kraftigt temperament. När han själv misslyckas med något eller vi säger åt honom att han inte får göra något, blir han rasande, skriker, slänger sig på marken och slänger i väg allt han får tag i och slår sig själv och oss. På dagarna brukar det gå att få honom uppmärksam på något annat ganska snabbt, men på kvällarna och nätterna är det väldigt svårt att hantera och vi vet inte vad vi ska göra.

    Han har ända sedan han föddes haft svårt att komma till ro, haft svårt att somna och somna om. Det som bäst lugnat honom är nappflaskan. Han är fram till för en vecka sedan fått välling när han lägger sig i sängen och ofta även på nattten när han vaknat. Om vi inte har gett honom det går han upp i varv väldigt lätt. Han går upp och försöker komma ut från sovrummet, slår på dörren, slänger sig på marken och slår oss och sig, precis som vid raseriutbrotten på dagen. Han sover i egen säng i vårt sovrum och vi är alltid där inne med honom tills han har somnat. Vi har nu beslutat att sluta med välling eftersom vi känner att det inte är hållbart i längden att äta så mycket på natten. Han har inte heller fått någon på kvällen eftersom vi tänker att det kanske är lättare att ta bort det helt. Problemet är att vi nu inte har något som kan lunga honom och det blir en kamp från första stund, bara att få in honom i sovrummet. Han slutade själv med napp när han var 1 år så det är inte något vi kan ta till.

    Några gånger har vi gått ut från sovrummet och låtit honom vara uppe och leka en stund till och då lugnar han sig nästan på en gång.  

    Har du något råd hur vi ska få honom att slappna av?  

  • Svar på tråden Hysterisk vid läggning
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Det kan vara lite drastiskt att ta bort all välling på en gång. Det är bra att ta bort nattmålen, för de gör att han har en anledning att vakna på natten. Däremot kan han ju vakna för att han är hungrig om han inte har fått en rejäl omgång på kvällen.
    Kanske kan ni i övergången när han vaknar på natten testa med att ge honom lite vatten i nappflaskan för att på sikt ta bort det också.
    Det är inte konstigt att han visar samma reaktioner på dagen och natten, men fundera över hur ni brukar lugna honom på dagen, när ni är lite piggare, och se om det går att tillämpa på natten.
    Att hålla i, hålla om när utbrotten kommer brukar vara bra, men man måste vara konsekvent. Han lär sig snabbt vem som bestämmer. Hans skrik och uppvakningar handlar så uppenbart om vilja snarare än att han har det dåligt på något sätt.
    Så nu är det er vilja som sätts på prov.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Hysterisk vid läggning