• Anonym

    Familjevårdskonsulenterna

    Någon som har erfarenheter av dem? 

  • Svar på tråden Familjevårdskonsulenterna
  • Anonym (mor)

    Du menar kanske konsulenter som är anställda av privata familjehems - och vård- företag. Det finns bla. Brizard, Attendo, Nåjden, Familjehem Norr osv. Där är konsulenternas uppgift att "ragga" upp nya klienter . Dessa företag skriver ramavtal med kommuner, och då binder sig kommunen att använda företagets familjehem, eller vårdhemmets platser. Kommunerna betalar väldigt höga arvoden till företagen, sedan betalar företagen arvoden till familjehemmen, De arvoden är mycket högre än vad kommunen betalar om de anlitar ett familjehem utan mellanhänder.

    Dessa familjehemsföretag anlitas oftast till barn, som är svårplacerade, har dubbla diagnoser ,behöver extra skydd osv.

    Familjehemsföretagens största målsättning är ju att tjäna stora pengar, vilket de också gör, så rehabliteringen av de unga är nog inte i största prioritet, utan att med så lite krav och konflikter som möjligt behålla dem så länge som möjligt i företaget!!!
     
    I HVB - hem måste det finnas ett behandlingsplan, och de är kontrollerade av socialstyrelsen. De privata familjehemmen som anlitas av dessa företag, har ingen insyn på samma sätt. Det är endast hemkommunen för barnen, som gör kontrollen, och det är familjehemskonsulenterna som gör bedömningen av hemmets lämplighet.

    Det finns mycket brister i detta system, och borde granskas noga.
    Allt handlar om pengar och kommunernas brist på "vanliga" familjehem!!
             

  • Anonym

    Jag letade mer efter någon med erfarenhet av att ta uppdrag från just det företaget

Svar på tråden Familjevårdskonsulenterna