Inlägg från: Stålmamma |Visa alla inlägg
  • Stålmamma

    Hur tusan lär man sig matte?

    Kanske lagt tråden fel men hittade inget mer passande ställe för min tråd.

    Jag håller på att läsa in gymnasiet på distans och just nu läser jag matte A. Jag fattar seriöst ingenting, får inte in det i huvudet hur man gör. Ibland så kommer jag in i ett stim och jag tycker allt flyter på bra tills det att jag kollar facit och har typ hälften av alla tal fel.

    Min pappa är duktig på matte (dock inte på att förklara) så han hjälper mig mycket men ändå förstår jag inte hur jag ska göra.
    Ös över mig med tips på hur jag ska förstå och klara av matten för just nu känner jag mig som den mest korkade i världen.

    Kanske är lättare att ge tips om ni vet vad jag räknat. Så här långt har jag räknat: Numerisk räkning, Procent och håller nu på med Uttryck och ekvationer. Det har varit mycket parentes räkning och förenkling o allt är bara som ett stort virr varr för mig

  • Svar på tråden Hur tusan lär man sig matte?
  • Stålmamma
    Trisse85 skrev 2013-01-14 10:35:54 följande:
    Bor du i Skåne kan jag hjälpa. Läste matte A och B för ca 1,5-2 år sen på KOMVUX. Fick MVG i A och G eller VG i B.

    Nä bor tyvärr i norrland
  • Stålmamma

    nu ska ni få några exempel
    1)  5x(x-1)
    2) Hur stor är ökningen i procent då pris
    a fördubblas b blir 5 gånger större

  • Stålmamma

    Ni är så duktiga allihopa känns som jag sitter här o läsee grekiska jag ska kolla in på sidan jag fick länkat till mig och sedan fortsätta räkna i boken så återkommer jag om några minuter när jag kört fast igen

  • Stålmamma
    nyttmedelande skrev 2013-01-14 12:28:01 följande:
    100% av något är hela mängden så att säga. 100% av dessa 13 personer är 13 personer 100% av 7 bananer är 7 bananer 100% av 8 bananer är 8 bananer 50% av 8 bananer är 4 bananer Om du ska öka något med lika mycket som det var från början, så är det hela mängden som ska läggas till igen. Dvs att du tar 100% av det du hade från början, och lägger till. Så ökningen har ökat med 100%. Är du med på detta ts?  

    Ja jag tror jag förstår
  • Stålmamma
    nyttmedelande skrev 2013-01-14 12:32:06 följande:
    Här är frågan om jag tolkar det rätt? Säg att du har en banan. Sen ska det öka så det blir 5 bananer. Jag tolkar det som att man får lägga till 4 bananer för att komma upp till 5 bananer. Då är ökningen 400% Men 5 bananer är fem gånger mer än 1 banan. Dvs 500% Jag erkänner att jag är helt knas på att tolka sånt  

    Har kollat facit och du har rätt det är en ökning med 400%
  • Stålmamma
    nyttmedelande skrev 2013-01-14 12:33:36 följande:
    Om du känner att det upplevs som grekiska så har vi inte lyckats förklara på ett bra sätt, så är det. Det är bara för oss att försöka hitta ett bättre sätt att förklara på 

    Jag tänker så här att om jag läser det ni förklarar flera ggr så kanske det går upp ett ljus för mig till slut jag har alltid varit dålig på matte och nu har jag inte läst matte på över 10 år så det är en gigantisk utmaning detta. Men jag ger mig inte ska ha ett E i kursen i alla fall (E=fd G)
  • Stålmamma

    Nu är jag framme vid nästa hinder återkommer när jag lagt barnen o ser i fall någon kan hjälpa och förklara.

  • Stålmamma

    Nu så nu sover de små . Förenkla följande uttryck a) 8x+3 (x-5) svaret på detta kan jag dock inte förenkla räknade så här 8x+3=11x 3*5=15 svar 11x-15 b) 4+5(y+3)-19 detta tal klarar jag inte att räkna ut alls

  • Stålmamma
    nyttmedelande skrev 2013-01-14 18:52:56 följande:
    Vad tusan är det här för jäkla tal   Sånt klarar inte jag av. Kan vi inte prata procent istället?

    Så jag är inte helt ensam om att tycka detta liknar grekiska
  • Stålmamma
    susa skrev 2013-01-14 18:58:31 följande:
    Har du något facit? b) 4+5(y+3)-19 räkna parentesen först 4+ 5y+15-19  sedan så blir ju 4+15-19=0 så svaret borde vara 5y har inte räknat ekvationer på många år så jag lämnar inga garantier :)

    Ja det ska bli 5y
  • Stålmamma
    susa skrev 2013-01-14 18:58:31 följande:
    Har du något facit? b) 4+5(y+3)-19 räkna parentesen först 4+ 5y+15-19  sedan så blir ju 4+15-19=0 så svaret borde vara 5y har inte räknat ekvationer på många år så jag lämnar inga garantier :)

    Jag förstår inte hur du kom fram till 5y av uträkningen
  • Stålmamma
    Stålmamma skrev 2013-01-14 19:04:08 följande:
    Jag förstår inte hur du kom fram till 5y av uträkningen

    Tror jag hajar det nu
  • Stålmamma
    susa skrev 2013-01-15 11:32:29 följande:
    Du är väl inte arg på matte?? :) Matte var mitt favoritämne i skolan. Men fråga mig inget om uppsatsskrivning... 6/2 = 3 för att förkorta bort 2-an som stor under strecket tar du *2 på boda sidor av =tecknet 6/2*2 = 3*2 sedan räknar du ut 6 = 6 är du med?

    Jo jätte arg vilket bajsigt ämne som man inte kan lära sig tror att jag hänger med
  • Stålmamma
    Moulin Rouge skrev 2013-01-15 11:58:04 följande:
    Har läst i tråden och det har resulterat i huvudvärk... Är så jävla dålig på matte, och har alltid varit. Har ALDRIG fattat matte. Har en son nu som har oturen att ha fått ärva sin mors mattehuvud.... Han går i 8:an och fick nu för första gången betyg, tyvärr inte i matte då...

    Detta problem är då inte nytt, utan vi har jobbat stenhårt med hans matte sedan han gick i 4:an. Han har gått i sån där specialgrupp för matte ända sedan dess då det har tagits upp vid varje utvecklingssamtal. Ingen förbättring. Han har läst matte hemma hos sin farfar (som är duktig på det) varje vecka för att få hjälp - utan resultat. Nu sedan han började högstadiet så har vi betalt en privatlärare från My Academy för att vi börjar få panik över hans matte. Matematik är ju ett grundämne i skolan och man MÅSTE ju ha ett betyg i det!

    Trots tre terminer med den här privatläraren så resulterar det ändå i "streck" (inget betyg) i matte.

    Vi är förtvivlade! Vad fan ska man göra?! Jag vet inga fler vägar att gå!

    Förlåt TS om jag snodde din tråd lite, men jag fick sånt behov av att få ur mig lite av min vanmakt...Gråter   

    Finns det ngn som har NÅGRA tips på hur man kan lära sig att förstå matte? Vilka möjligheter vi har kvar för att hjälpa vår son att fått ett "E" åtminstone...         
    Självklart att du får låna min tråd människorna här verkar otroligt duktig så alla som vill o behöver hjälp får självklart kapa min tråd =)
  • Stålmamma
    Moulin Rouge skrev 2013-01-15 12:32:58 följande:
    Nja, jag har tjuvlyssnat lite när han sitter med läraren från My Academy, och då verkar han fatta nåt så när. Och vi får alltid feedback på mejlen efter varje lektion med dom och där brukar det stå att det funkar bra, han har jobbat på bra mm, mm. Men hur kan det då komma sig att han inte får betyg i matte?!

    Och problemet är ju inte nytt, utan har följt honom sedan fjärde klass. Dock utan att någonsin lösas. Vi anser ju att det är skolans ansvar att se till att eleverna blir godkända i alla ämnena. Det ansvaret kan väl aldrig läggas på föräldrarna?? Nu har ju vi dock tagit över lite av deras ansvar, med privatlärare och så, men ändå märker vi ingen förbättring.

    Hans mentor sa vid senaste utvecklingssamtalet att det kan vara så att han missat en väsentlig av matten redan på mellanstadiet, och att det kan vara så att han därför har väldigt svårt att tillgodogöra sig hjälpen han får nu, och att han inte klarar högstadiematten. Kan det vara det som är problemet?

    Och hur gör vi iså fall då? Ska vi ordna böcker och han ska få sitta här och räkna mellanstadiematte varje dag efter skolan för att komma ikapp??  

    Fan, det här är så jäkla trist alltså.... Lider med honom...Gråter 
    Jagg har ju som sagt också alltid varit dålig på matte och i högstadiet så gick jag en special klass och fick också en lättare mattebok jag klarade mig då med ett nätt o jämt godkänt betyg i matte när jag gick ut 9an. finns det ingen möjlighet att han kan få en lättare mattebok? och gå i en matteklass där det går max 5-6 elever?
Svar på tråden Hur tusan lär man sig matte?