Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Rädd för vad mamma skall tycka!

    Hej!
    Det är en komplex och samtidigt vanlig situation du beskriver. Alla barn som lever med separerade föräldrar måste på något sätt försöka få ihop sina liv med två föräldrar som inte samarbetar.
    Den första reaktionen är ofta att man vill ändra på den andra föräldern så att den gör lika som man själv. Men att ändra på andra hör till de omöjligaste uppdrag man kan ta på sig.
    Det jag tror att ni ska lägga kraften på är att hjälpa flickan med hennes lojalitetsproblem. Hon är ännu mycket liten och har svårt att hitta bra egna strategier.
    Stöd hennes lojalitet mot mamman så långt det går, men endast på det känslomässiga planet. Försök sedan hjälpa henne att skilja ut att det hon gör när hon är hos er det gör hon i förhållande till er och det är OK att t ex rida etc. När hon är hos mamma får hon göra som mamma vill och tycker.
    Det är alltid svårt för så här små barn just i bytet. Låt henne reagera men spela inte med när det inte känns äkta utan säg då vad ni förväntar er av henne och hur ni kan hjälpa henne.
    Ni kan hela tiden jobba på att skapa en så äkta och förtroendefull relation till henne när hon är hos er men samtidigt förstå att hon faktiskt är nödsakad att vara lojal med sin mamma också.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Rädd för vad mamma skall tycka!