• Äldre 11 Feb 09:29
    2493 visningar
    2 svar
    2
    2493

    Utrustning för första skidresan?

    Anonym (Skidåkaren) skrev 2013-02-07 11:25:03 följande:
    Hej !

    Jag har 2 barn i åldern 3 och 4,5 år.
    Vi ska nu åka upp på vår första skidresa med barnen.

    Det jag undrar är vad jag behöver tänka på för utrustning till barnen.
    Dom kan inte åka skidor, utan ska börja i år.

    Vad är absolut ett måste , och vad är mindre viktigt ? Både i utrustning samt klädesväg

    Tack på förhand
    Hej!

    Här kommer några bra tips på både utrustning och kläder som man bör ha med sig. 

    Utrustning:


    Hjälm - Först och främst bör barnen självklart ha hjälm på sig.  Skidor - När det gäller skidorna så tänk på att de inte får vara för hårda då barnen mycket lätt kan tycka att det blir för svårt att åka då. En lätt skida i rätt längd bör vara ca 10 cm kortare än barnet. Pjäxor - Ska vara ca 1-1,5 cm större än vad barnets fot är så att man får plats med en skidstrumpa i pjäxan.

    Ett tips är också att använda en sele till barnen när de är så pass små. Då kan de hålla balansen bättre och de kommer tycka det är mycket roligare att åka.


    När det kommer till kläder kan dessa vara bra att ha:


    Någon typ av mössa att ha under hjälmen finns både balaclava modeller (tunnare och i microfleece om det är riktigt kallt) som även skyddar haka och kinder samt även som tight tunn mössmodell. En bra accessoar som funkar både som halsduk och under hjälmen är en tunn trikåtub – lätt att stoppa i fickan och ta till om det blåser kraftigt. Underställ  - byxa, tröja. Merinoull är det absolut bästa alternativet, men finn även andra som kostar lite mindre. 2:a lager – förslagsvis microfleece jacka och byxa är både smidigt och varmt samt torkar snabbt. Blir sedan bra plagg att ha på förskolan som förstärkningsplagg året runt. Dagisoverallen funkar bra, annars finns jacka/byxa som är varmfodrade, vatten och vindtäta . Viktigt att ytterplaggen är vindtäta då det kan blåsa kallt! Skidstrumpa (kan vara bra med två par) Tumhandske (två par är att rekommendera) Om barnen är väldigt frusna och det är väldigt kallt kan man ha en tunn magisk ullvante under handsken som också funkar bra om man ska fika ute och inte bli nerkyld om händerna.

     


    Lycka till och hoppas ni får en underbar skidsemester!

    /Karin

Svar på tråden Utrustning för första skidresan?