• Anonym (pappa)

    Tar sonens studiebidrag

    Anonym (?) skrev 2013-02-20 08:31:33 följande:


    Men jag förstår fortfarande inte, det kan inte vara möjligt att studiebidraget betalas ut till en vårdnadshavare som inte har boende med barnet?! Studiebidraget är ju en form av barnbidrag, det ska betalas ut till den förälder som har boendet med barnet där barnet är folkbokförd (om nu inte föräldern anmält att det ska betalas till ungdomens  eget konto) Jag fattar verkligen inte hur försäkringskassan menar att dom inte kan göra något, det verkar inte trovärdigt!
    När mina barn blev folkbokförda hos sin pappa slutade barnbidraget betalas ut till omgående, ett brev från försäkringskassan bara med beslut om att barnbidraget betalas ut till den förälder som är sammanboende med barnen där barnen är folkbokförda. Vi hade gemensam vårdnad så vi var båda vårdnadshavare.

    Försäkringskassan måste ju kunna hjälpa dig de ska veta vad som gäller, det är något som inte stämmer här, 
    Om det är så att mamman är ensam vårdnadshavare och vägrar skriva på några papper som behövs underskrift på så får du kontakta en jurist. Men eftersom du redan fått beslut på att sonen är folkbokförd hos dig så ska det inte behövas något mer, därför fattar jag inte vart problemet ligger?

     

    Vi har exakt samma problem, och försäkringskassan har inget med studiebidraget att göra, det är CSN som hanterar studiebidrag och de går inte efter var barnet är folkbokfört utan man måste båda föräldrarna skriva på en blankett gemensamt och ifall mamman vägrar så är det kört. Vi har varit i kontakt med både FK och CSN och det finns inget de kan göra tyvärr. Även om de kan se att sonen är folkbokförd hos oss så har de ingen tvinganderätt som FK har utan man måste vara överens och skriva på den där blanketten.
    I vårt fall fyller sonen snart 18 så vi håller ut tills dess och försöker ge honom pengarna ändå även om vi inte har det så fett ekonomiskt men det är inte lönt att bråka med mamman.  

Svar på tråden Tar sonens studiebidrag