• Mirjam 518

    Börja skolan utomlands?

    Har någon här erfarenheter av att låta sitt barn börja skolan utomlands? Eller som själv har gjort det som barn? På ett språk man inte kan, vill säga. Går det? Är det traumatiskt? Skulle det vara bättre eller sämre att bo i landet utan att gå i skola där?

    Vi kommer förhoppningsvis att flytta till Skottland/England i höst. Våra barn är då 5 och 2 år gamla, och jag skulle stanna hemma med dem det första året. Eller i varje fall med 2-åringen. Barnen där börjar skolan som 5-åringar, och jag undrar om det är bäst att låta våran göra det också (för att få vänner och "integreras", och lära sig språket snabbare) eller bättre att hålla honom hemma det första året (så att han hinner lära sig lite mer engelska och vi hinner "komma in i systemen"). Han är väldigt social och energisk, och stortrivs på dagis här, så jag ser å ena sidan risker med att hålla honom hemma (han blir rastlös och frustrerad, jag kan inte hitta på tillräckligt mycket och stimulerande program åt honom hela tiden, och han kan få svårt att få vänner då han inte har något sammanhang. Det kan också bli svårt att lära sig engelska så pass bra att han vågar ta kontakt med andra barn om han mest är hemma med mig). Men å andra sidan känns det enormt att sätta ett så litet barn som han ändå är i skolan på ett främmande språk. Visserligen övar vi redan lite engelska hemma, men ändå.

    Om någon har insyn i hur mamma-vardagen i övrigt kan se ut i Storbritannien, så är jag hemskt glad över all sådan information!
  • Svar på tråden Börja skolan utomlands?
  • Mirjam 518

    Tack för alla svar! Och ni verkar ju vara rätt eniga här om att vi borde låta 5-åringen börja skolan med en gång! Det här gör nog valet lite lättare, och jag ska börja höra mig för hur det är med extrahjälp för english learners och sådant (vi har förstås ingen adress där ännu, så exakt vilken skola det blir vet vi ju inte). Det lutar mest mot en flytt till Skottland, och där har de inte reception year, utan det är skola direkt vid 5. Eventuellt kunde man förstås bara låta honom gå vanligt dagis också det första året. Men då skulle han förstås vara ett år äldre än de andra barnen. Och vi kommer att ha en rätt ansträngd ekonomi, så jag vet inte hur smart det är ur den synvinkeln heller.
    Vet du, londonkarin (eller någon annan!), hur det är med "free government hours" i Skottland? Skolsystemen verkar skilja sig åt en del mellan England och Skottland, men det här vet jag inget om.
    Tack för  datorspelstipset, YokohamaNr2!

Svar på tråden Börja skolan utomlands?