• Äldre 22 Feb 18:01
    8713 visningar
    10 svar
    10
    8713

    Makens tjänstepension vid bodelning

    En snabb googling gav följande:
    http://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2003/Nr-4-2003-Argang-69/Behandling-av-tjanstepensionsforsakring-vid-bodelning-mellan-makar/
    http://hj.diva-portal.org/smash/get/diva2:4756/FULLTEXT01
      
    Av dessa framgår att i ditt fall beror det hela på om han själv äger tjänstepensionsförsäkringen (men att företaget betalat premien) eller om företaget äger försäkringen (som han är försäkrad med). 
    I det första fallet så kan försäkringen ingå i bodelningen. I det andra fallet kan försäkringen inte ingå i bodelningen. Om det dock förhåller sig så att han äger och kontrollerar bolaget och därmed själv bestämt hur tjänstepensionen ser ut för honom så kan värdet av tjänstepensionen räknas med i bodelningen, dvs pengarna i försäkringen går inte att få ut men värdet räknas med i resten av bodelnigen.

    Om det som står på länkarna vet jag inte. Det behövs nog en kunnig jurist för att reda ut det.

  • Äldre 22 Feb 18:03
    #8

    Blev fel, det ska stå:
    Om det som står på länkarna stämmer vet jag inte. Det behövs nog en kunnig jurist för att reda ut det här.

  • Äldre 22 Feb 18:23
    #10
    MajaVira skrev 2013-02-22 18:12:02 följande:
    Precis, även om försäkringen "tillhör" bolaget så skulle den då indirekt ingå i bodelningen via bolagets värde.  Om bolaget nu inte skulle vara mannens enskilda egendom enligt äktenskapsförord.


    Fast företaget kan ju inte få ut pengarna ur försäkringen, det är är ju enbart den försäkrade som kan det. Då kan ju inte en tjänstepension kunna bidra till företagets värde.
Svar på tråden Makens tjänstepension vid bodelning