Inlägg från: lillalyckan |Visa alla inlägg
  • lillalyckan

    Erfarenheter av tysk förskola/skola?

    Kommer flytta till Tyskland, Nürnberg, efter sommaren. Har en 6-åring som egentligen skulle börja förskoleklass till hösten och en 4-åring som går på "dagis".

    Finns det någon med erfarenhet av tyska skolan (den som motsvarar förskoleklass), har fått tips om montessori...

    Undrar också om erfarenheter gällande språket. Ingen i vår familj pratar tyska och jag känner oro för mina barn som sätts i en situation där de inte kommer kunna göra sig förstådda eller kunna förstå. 

    Någon som varit i liknande situation? 

  • Svar på tråden Erfarenheter av tysk förskola/skola?
  • lillalyckan

    Tack för ditt svar!

    Låter bra med ev. stödundervisning i Tyska.

    Ska också titta efter en förskola med liknande upplägg som er, att det är blandade åldersgrupper under en del av dagen. Det skulle ge mycket trygghet, framförallt för vår 4-åring! 

  • lillalyckan

    "Bastamamman", tack för massa bra info!
    Då blir det alltså "riktig" skola som gäller för min äldsta... Hur tänker du kring montessori, var den ett självklart val i jämförelse med den kommunala skolan?
    Är det som i Sverige gissar jag också att det kan vara svårt att få en plats på montessori förskola/skola...
    Vad ligger avgiften på ungefär?

    Känns skönt att höra att språket inte brukar vara några problem, vi får helt enkelt se det som ett äventyr och en utmaning för hela familjen!  

  • lillalyckan

    Efter snart ett halvår i kommunal skola kindergarten är vi helt inställda på att prova montessori nästa termin. Har lite samma erfarenhet som du "Fenna", mallstyrt är ett bra ord. På kindergarten får barnen ett timglas på bordet när de ska äta, alla barn räknas alltså äta upp sin mat lika fort. På fredagar får barnen godis, men bara om de skött sig under veckan och att sköta sig innebär ju då att man har fogat sig in i mallen. Det är bara att hoppas att våra outtröttliga kommentarer om att "man duger som man är" och att "det är just för att man är som man är som man är så fantastisk" finns i bakhuvudet hos våra barn.

Svar på tråden Erfarenheter av tysk förskola/skola?