• pigglet

    Dottern fått diagnos CP-skada, har tusen frågor och funderingar

    Cp-skada betyder egentligen bara att det finns en skada i hjärnan som påverkar musklerna i kroppen. Spännvidden på hur stora problem, och vilka problem barnen får är enorm. Vår son har en cp-skada, han är 6 år och det omgivningen märker är att han pratar långsamt och ansträngt. (Sedan har han fler problem än så, men det är inte så uppenbart för de som träffar honom första gången så där.) 

    Det finns flera andra problem som barnet kan ha pga hjärnskadan, tex utvecklingsstörning, problem med ögonen, perception... 

    Via habben har vi fått enorm hjälp med hjälpmedel, men också fått gå på föreläsningar om cp-skada, träffa andra föräldrar, fått hjälp av sjukgymnast osv.  

    Behöver hon extra hjälp på förskolan så kan de antingen lösa det genom en assistent, eller genom att ha en extra liten grupp så det finns mer tid till henne.

    Man kan söka vårdbidrag från försäkringskassan, det beviljas utifrån hur mycket extra tid man behöver lägga på barnet jämfört med jämnåriga. Det finns en bok som heter typ "vårdbidrag", den kan jag rekommendera. Så man kommer in i tänket hur man kan skriva ansökan.
    Har ni en barnförsäkring? TryggHansa har cp-skada undantagen från försäkringen, men har ni TryggaBarnPlus och får vårdbidrag beviljat ed minst 1/4 så får ni ut ca 100 000 på den.

Svar på tråden Dottern fått diagnos CP-skada, har tusen frågor och funderingar