• Smarti­e
    Äldre 7 Apr 16:56
    4631 visningar
    26 svar
    26
    4631

    Vad gör man när ens man är deprimerad men vägrar göra något åt det?

    Men varför accepterar ni det här? Detta handlar inte bara om att era män är deprimerade. De spelar martyrer och beter sig som jättebebisar för att ni tillåter det!

    Förstå mig rätt: Jag menar inte att skulden är er. Dessa män får självmant ta ansvar för sitt beteende. Men den enda hållbara lösningen kanske faktiskt är att flytta isär ett tag? Då MÅSTE han skärpa ihop sig, då MÅSTE han söka hjälp, då KAN han inte skylla på er och bla bla. Tvinga honom ur de gamla hjulspåren och ge er själva och barnen ett bättre liv på kuppen! Sen när han börjar bete sig som en vuxen människa kan ni kanske hitta tillbaka till varandra igen?

    Att man är deprimerad kan man inte hjälpa. Men man har fortfarande ett ansvar för hur man beter sig mot sin omgivning! 

  • Smarti­e
    Äldre 7 Apr 16:57
    #12
    MinaE skrev 2013-04-07 15:58:52 följande:
    Nä, jag förstår precis hur du menar. Men martyrer måste man behandla på ett särskilt skickligt sätt -Bolla tillbaka. Vilket är rätt svårt och kräver övning. Men du måste börja någonstans.. 

    Så jag tycker du börjar så !

    Jag ska flytta det beror på dig ! = Ok, ja gör det då. Sen inget, ingen feedback.

    Aldrig feedback, isf endast som tillbaka spegling.

    Jag ska flytta det beror på dig ! = Nej jag kan flytta! Eftersom du är ett sånt pain in the ass! 

    Har han ingen spegel på sitt martyrskap så kommer han själv bita i det sura äpplet och höra hur han låter alt sluta eftersom han inte får gödning. 

    Du kan oxå säga att nej nej sök INGEN hjälp för allt i världen! Vi går under här tills vi går isär.. 
  • Smarti­e
    Äldre 7 Apr 21:46
    #19
    Anonym skrev 2013-04-07 17:27:55 följande:
    Det är så för att man blir medsjuk. En anhörig till en alkoholist blir medberoende och en anhörig till en psykiskt sjuk blir medsjuk.
    Man står ut för att man vet att där bortom sjukdomen finns personen man älskar. Och man väntar och förstår och står ut. Det är det som är det jävliga att det inte alltid är jävligt för då vore det enkelt att sticka. det jävliga är att det är bra, som vanligt så ofta.

    Förr eller senare kommer man till en punkt då det handlar om mig själv eller personen. Antingen eller. Alla mellanlägen har suddats ut.  Det är först då man kan gå.

    För det är så att eftersom de är sjuka är de inte helt ansvariga för sina beteenden. de är inte personerna som beter sig illa med vett och vilje utan det är sjukdomen som gör det. (en notering är att lagen fungerar så).

    Man kan inte tvinga en sjuk person att bli frisk. De måste inte skärpa sig, de kan inte. Herrrejävlar vad jag är trött på DET argumentet att det bara är att skärpa sig!!!!!!
    De måste inte söka hjälp bara för att någon annan säger att det är bra. De måste inse att de är sjuka och behöver hjälp och det jävliga är att bristande sjukdomsinsikt är en del av diagnosen. Moment 22 alltså!

    TS:
    Jag har inga bra råd alls. Jag vet "bar" hur jävla jobbigt och frustrerande det är.

    Ber om ursäkt för utbrottet.
    Jag menade inte att de "måste" skärpa sig, jag menade att man som partner inte ska behöva stanna i ett sånt förhållande och lida av det. Det handlar inte bara om en själv. Man måste tänka på eventuella barn också (om de finns med i bilden), de ska inte behöva växa upp så där. Det spelar ingen roll om den "sjuke" inte kan hjälpa sitt beteende, det finns en gräns.
     
  • Smarti­e
    Äldre 7 Apr 21:52
    #21
    Anonym (ledsen) skrev 2013-04-07 17:50:58 följande:
    Han vet själv hur han beter sig och det inte är ok och säger (när han har bra dagar) att jag ska strunta i när han blir så och låta honom vara ifred då för då går det över.
    Tja, bara du själv kan avgöra vad du orkar med... Finns det barn med i bilden?
    '
    Min mosters ex höll på så där och martyrade sig. Han är singel idag och inte ens hans barn vill veta av honom. Allt var bara alla andras fel och aldrig hans fel.

    Sen köper jag inte riktigt det där att "det är sjukdomen som talar" om man beter sig illa. Man kan vara deprimerad men man behandlar inte sin omgivning hur som helst för det. Man är fortfarande ansvarig för sina handlingar. 
  • Smarti­e
    Äldre 7 Apr 22:08
    #23
    MinaE skrev 2013-04-07 22:03:19 följande:
    Det ÄR jättesvårt för man glider sakta men säkert in i sin roll som medberoende.. Man måste försöka se det lite utifrån bitvis och tänka sig noga för hur man svarar och varför. 

    Det tar tid men till sist ser man sitt mönster och först då är det isf lättare att lämna.
    Alt så lämnar man och får distans, så ser man saker efter ett tag.

    Ts är enligt mig helt medberoende i hans sjukdom martyrskap och elakheter..

    Men Ts vill inte lämna honom vad jag fattar ?


     
    Jag fattar, min moster var medberoende länge. Det höll på till och från i många år. Men tillslut fick både hon och barnen nog.

    Det som höll dem kvar var att han gång på gång lovade att det skulle bli bättre. Och det blev det - ett tag. Men sedan var det samma visa igen.

    Han levde också mycket på att det var så synd om honom. Och det VAR det. Men den där "tyck synd om"-mentaliteten är farlig. Idag tycker jag inte ett dugg synd om honom trots att han är singel och mer eller mindre har förlorat sina barn. Han får skylla sig själv. Ja jag VET att han är sjuk, men man kan inte ursäkta ALLT med en sjukdom! Han vägrade också söka hjälp.
     
Svar på tråden Vad gör man när ens man är deprimerad men vägrar göra något åt det?