• Anonym
    Äldre 7 Apr 17:14
    4615 visningar
    26 svar
    26
    4615

    Vad gör man när ens man är deprimerad men vägrar göra något åt det?

    Det är lätt hänt att man blir självisk vid psykisk ohälsa...
    Jag har varit i din mans situation fast jag är tjej. Det enda som hjälpte var att min kille tillslut gjorde slut pga mitt beteende, och då mådde jag ju så dåligt så jag inte visste vart jag skulle ta vägen, och insåg hur jag betett mig, för då var det allvar. Och då började jag gå till psykolog och jobba på att bli "frisk".

    Nu är vi tillsammans igen:)
    Han märker nog inte hur han beter sig själv... Kanske du ska anteckna hans beteende varje gång så han får se hur sjukt och hur mycket det är?

  • Anonym
    Äldre 7 Apr 17:27
    #14
    Smartie skrev 2013-04-07 16:56:24 följande:
    Men varför accepterar ni det här? Detta handlar inte bara om att era män är deprimerade. De spelar martyrer och beter sig som jättebebisar för att ni tillåter det!

    Förstå mig rätt: Jag menar inte att skulden är er. Dessa män får självmant ta ansvar för sitt beteende. Men den enda hållbara lösningen kanske faktiskt är att flytta isär ett tag? Då MÅSTE han skärpa ihop sig, då MÅSTE han söka hjälp, då KAN han inte skylla på er och bla bla. Tvinga honom ur de gamla hjulspåren och ge er själva och barnen ett bättre liv på kuppen! Sen när han börjar bete sig som en vuxen människa kan ni kanske hitta tillbaka till varandra igen?

    Att man är deprimerad kan man inte hjälpa. Men man har fortfarande ett ansvar för hur man beter sig mot sin omgivning! 
    Det är så för att man blir medsjuk. En anhörig till en alkoholist blir medberoende och en anhörig till en psykiskt sjuk blir medsjuk.
    Man står ut för att man vet att där bortom sjukdomen finns personen man älskar. Och man väntar och förstår och står ut. Det är det som är det jävliga att det inte alltid är jävligt för då vore det enkelt att sticka. det jävliga är att det är bra, som vanligt så ofta.

    Förr eller senare kommer man till en punkt då det handlar om mig själv eller personen. Antingen eller. Alla mellanlägen har suddats ut.  Det är först då man kan gå.

    För det är så att eftersom de är sjuka är de inte helt ansvariga för sina beteenden. de är inte personerna som beter sig illa med vett och vilje utan det är sjukdomen som gör det. (en notering är att lagen fungerar så).

    Man kan inte tvinga en sjuk person att bli frisk. De måste inte skärpa sig, de kan inte. Herrrejävlar vad jag är trött på DET argumentet att det bara är att skärpa sig!!!!!!
    De måste inte söka hjälp bara för att någon annan säger att det är bra. De måste inse att de är sjuka och behöver hjälp och det jävliga är att bristande sjukdomsinsikt är en del av diagnosen. Moment 22 alltså!

    TS:
    Jag har inga bra råd alls. Jag vet "bar" hur jävla jobbigt och frustrerande det är.

    Ber om ursäkt för utbrottet.
  • Anonym
    Äldre 7 Apr 21:52
    #20
    Smartie skrev 2013-04-07 21:46:59 följande:
    Jag menade inte att de "måste" skärpa sig, jag menade att man som partner inte ska behöva stanna i ett sånt förhållande och lida av det. Det handlar inte bara om en själv. Man måste tänka på eventuella barn också (om de finns med i bilden), de ska inte behöva växa upp så där. Det spelar ingen roll om den "sjuke" inte kan hjälpa sitt beteende, det finns en gräns.
     
    Det är jag helt med på. Förlåt för att jag missförstod och förlåt för utbrottet.

    Jag hör så ofta att det bara är att skärpa till sig, alla bara bara bara som för oss friska är fullt naturligt blir allt annat än bara. ibland vet jag inte vad jag kämpar mot. Andras fördomar eller makens sjukdom.

    Ja det finns en gräns och det är en skandal att man måste komma dit innan det blir en ändring.
    Jag skyller inte på någon utan det är ett torrt konstaterande.
  • Anonym
    Äldre 7 Apr 22:50
    #25
    Anonym (ledsen) skrev 2013-04-07 22:44:23 följande:
    Ja jag skrev ju i  min TS att vi har ett barn med en kronisk sjukdom och funktionshinder så vi har haft det tufft då det har varit mycket tid och ork som gått åt till det samt att vi inte har någon avlastning. Min man har blivit så här nu sista tiden pga. depressionen. Han är inte så i vanliga fall och inte heller för jämnan (varje dag) och har inte varit så förut heller. Jag älskar honom och vi har varit tillsammans väldigt länge och har haft ett bra och stabilt äktenskap. Jag vill ha råd inte lämna honom.
    Det jag har gjort men då har min make varit apatisk är att böna och bett, hotat och tjatat.
    Jag har dragit in andra i familjen för att övertala att söka hjälp. Då har det alltid varit till psykakuten.
    Om han eller du har familj som står er nära är mitt första råd att involvera dem för ni behöver bägge stöd.
    Det andra är att försöka hitta den sårbara punkten, den han ömmar för och använda det som ett argument för att söka hjälp.
Svar på tråden Vad gör man när ens man är deprimerad men vägrar göra något åt det?