• linnn89

    15 åring som vill ta proteinpulver för att bygga muskler??

    Hej

    Som det står i rubriken. Som förälder ska man låta sin 15 årig son ta proteinpulver??? för att bygga muskler?? Min son tränar i gym några ggr i veckan plus att han spelar fotboll varje vecka. Han vill så gärna ta detta pulver men jag har ingen erfarenhet om detta och vilka nackdelar innebär detta. Snälla alla föräldrar och kunniga tipsa mig och ge mig era erfarenheter!!!

      

  • Svar på tråden 15 åring som vill ta proteinpulver för att bygga muskler??
  • roffe

    Läs på förpackningen vad den innehåller. Vanligt proteinpulver t ex från Hälsokosten är inte farligt. Muskler byggs av proteiner. Tränar man hårt och mycket behöver man ofta tillskott. 

    Googla produkten och se vad andra skrivit, googla produktnamnet och ordet biverkningar och läs själv. Det är ju omöjligt för oss andra att avgöra om du inte ens skriver vad produkten heter. Vi kan ju inte gissa bland tusentals olika märken och sorter. 

    Jag hade lätt låtit min 15-åring ta extra proteiner. Upplever han att han inte växer tillräckligt av den mängden styrka han tränar så får han ju bevisligen i sig för lite protein i kosten just nu. Antar han kan en del om träning och kost då han spelar fotboll, tränarna borde ju ta upp det. Man får även lära sig sånt på idrotten i högstadiet. Jag gjorde det i alla fall, det stod i boken och var med på provet.

  • vincere

    Googla mer om proteinpulver så får du mer info. Men proteinpulvet i sig är ju absolut inget farligt, inte direkt doping eller så. Det är bara det där extra protein kroppen behöver under träning för att bygga muskler :) Låt grabben dricka sina shakes, som ett kosttillskott till en välbalaserad kost! inte så att han ersätter maten med det, men det är han nog väl medveten om :) Om du nu absolut inte vill att han ska använda sig av proteinpulver så se till att han får i sig extra mycket med protein via en kosten; kvarg, keso, kyckling osv osv.. proteinpulver är ett bra tillskott om man vill få i sig det där extra :) Så mitt tips, googla och läs mer expertisråd :)

    världens längsta inlägg... Skrattande

  • skogsvitter

    Skulle inte våga riskera att låta ett barn äta den typen av kosttillskott om man själv inte är insatt, det finns så otroligt mycket skadliga produkter som säljs helt lagligt där ute och man ska vara rätt insatt i de olika verksamma ämnena för att kunna veta vad som är ok och inte! Senast idag läste jag om ytterligare en produkt som blivit förbjuden och dragits in från gymgrossisten (ett av de mest oseriösa företagen som öht existerar). Produkter dopingklassas titt som tätt, men de utvecklar ju nya ämnen hela tiden och nya produkter finns ute nästan i samma sekund som de andra förbjuds.

    Är det rent proteinpulver så bör det ju dock inte vara några större problem, men då ska ju du som förälder också kunna skilja mellan proteinpulver och tex prestationshöjande tillskott.

  • Twin Dad

    Proteinpulver är inte ett dugg farlig. Men se till att det är producerat i ett "pålitligt" land. Skandinavien, central eller västeuropa. Handla enbart hos de stora kedjorna och jag kan rekomendera vassleprotein som man köper från gymmgrossisten eller mmsports.
    Protein är helt enkelt koncentrerat protein som kroppen måste ha. vassle är gjort på mejeriprodukter vilket gör det väldigt naturligt.

  • roffe

    Det där hade jag själv kunnat köpa och ta efter träning, så ja jag skulle våga ge det till ett barn/ungdom oxå :)

  • hon mot strömmen

    Jag hade sagt NEJ till detta, eftersom det kan finnas ingredinser som är dopingklassade utan att man är medveten om det. Sedan vet jag också att det görs rajden på gym med dopingkontroller. Det går tyvärr inte att skylla på andra eller vad som står på innehållsförteckning om man åker dit. Det är utövarens uppgift att hålla koll på vad man stoppar i sig. 

    Behöver man tillskott av proteiner så finns det andra bättre vägar att gå. Men det bästa är att skynda långsamt eftersom sonen fortfarande växer och kan tyvärr få problem med sin kropp på äldre dagar.  

  • Regnig måndag

    Det råder olika meningar om man behöver proteintillskott eller inte vid hyfsad normal träning, som i det här sammanhangen betyder "inte på elitnivå".
    Det som händer är att överskottet av protein bryts ner och kissas ut så det värsta som kan hända är att njurarna belastas mer.

    Min tonåring tränar nu på elitnivå och tar det helt enkelt för att han tränar så hårt att han inte hinner eller kan få i sig tillräckligt via maten, allt kalkylerat in i minsta gram enligt långa exakta matlistor (blä).

    Första gången proteinpulver kom på tal var han ungefär lika gammal och efter att ha läst på och från flera olika åsikter så lät jag honom göra det. Han trodde på det och det var huvudsaken.
    Jag har inga länkar kvar men läs på och ta ställning därefter.

    Och som någon annan skrev, om du kommer fram till att han inte ska få göra det - sätt då in dig i näringslära  och behov och justera eventuellt kosten.


    Jag har inte betalt för att vara snäll!
  • linnn89

    Ok känner en lättnad för ditt inlägg :) han är ju barn fortfarande och som dom andra nämde jag är inte insatt i detta. Hur vet man om det är ren protein och inte andra skuma ingr!? Ibland förstår man inte vissa ingr

Svar på tråden 15 åring som vill ta proteinpulver för att bygga muskler??