• Äldre 9 May 17:27
    38059 visningar
    354 svar
    354
    38059

    nyttig billig frukost?

    Anton Chigurh skrev 2013-05-09 09:22:10 följande:
    Jag anser att mitt tips var synnerligen kompetent. 

    Jag lämnade dessutom recept på glass i en annan tråd. Om nån jävel är intresserad. Men det var inte bantningsvarianten.....
    Jag tror nog ditt tips var bäst hittills! Men jag skulle välja mjukost (RÄKOST!!!)  i stället för en ynka skiva hårdost.

    Glasstipset, menar du det du gav mig eller? Hittade ingen nougatsås, men vet du vad jag köpte (till min härliga valnötsglass)? NUTELLA som jag värmde till nästan flytande, he he he
  • Äldre 15 May 20:51
    ModestyB skrev 2013-05-15 19:47:43 följande:
    Har ni som predikar för LCHF ingen skam i kroppen? Eller bryr ni er bara inte om hur er kost påverkar vår planet?
    ???

    Samma mängd kött som en "allätare" och kanske två matskedar fet sås i stället för ett berg ris? Hur hjälper man planeten genom att äta pasta/ris/bröd? Berätta gärna, för jag förstår inte.
  • Äldre 16 May 15:18
    Anonym (LFRV) skrev 2013-05-16 08:51:06 följande:


    Det krävs mer energi för att tillverka 1 energienhet kött än 1 energienhet frukt (inkl frakt mm). Jag (vegan, low fat raw vegan) påverkar planeten minde än en lchf-ätare eftersom att jag äter mer energieffektivt. Tänk på att även såsen ni äter påverkar.
    Men då är det ju inte LCHF vi pratar om som miljöförstörare utan köttätare i allmänhet...?
  • Äldre 16 May 16:42
    Anonym (LFRV) skrev 2013-05-16 16:24:27 följande:


    Ja, men om man ersätter potatis med en fet sås (som oftast baseras på smör/grädde/ägg eller liknande) så läggs en till animalieprodukt till. Jag har aldrig hyllat tallriksmodellätare heller.
    OK, potatis är det bara att rycka upp och koka (för olja/mjölkprodukter  ska man tydligen inte använda så allt friterat/gratäng/mos osv går bort) men vad tycker du om bröd och pasta då, det måste ju processas och arbetas innan det är ätbart?
  • Äldre 16 May 16:57
    Anonym (LFRV) skrev 2013-05-16 16:53:52 följande:


    Bröd och pasta är raffinerat, det är ingen naturlig produkt. Jag pratar om vegetabilier som i sådana man kan plocka/dra upp, inte sådant som kommer från en fabrik.
    OK, men då får jag ju lov att säga att din kost är rätt extrem, om du inte äter annat än helt oprocessad mat från växtriket. Och en LCHF-are äter därtill inget socker, godis, chips etc, vilket torde vara bra miljötänk om man resonerar som du. Du verkar ju tycka att ALLA som inte äter som du äter helt fel ur miljöaspekt, varför ger du dig på folk som uteslutit de flesta kolhydrater ur kosten (och lagt till LITE fett, inte några deciliter majo hit och dit)?
  • Äldre 16 May 17:22
    Anonym (LFRV) skrev 2013-05-16 17:04:34 följande:


    Du drar många slutsatser efter saker jag inte har skrivit ;) även om man valt att äta kött med sås av miljöskäl så ändrar inte det faktumet att det inte är miljövänligt. Jag har aldrig sagt att min kost inte är extrem, men att vara extrem behöver inte vara dålig. Att vara extra miljömedveten och medveten om sin hälsa är snarare en bra sak i dagens samhälle.

    Lägg märke till att jag inte jämför livsmedel efter massa, utan efter energi. Den där lilla klicken ger mycket mer energi och miljöpåverkan än vegetabilier av olika slag. Det gör inte LCHFare till dåliga människor. Man kan inte göra något åt någonting man inte känner till. Jag kan ursäkta okunskap mycket enkelt, men när det går över till ignorans så är det svårt att handskas med.
    Jag förstår inte hur du menar. I ett andetag säger du aja baja till LCHF eftersom den är så miljöovänlig. Jag replikerar att man byter ut en större volym kolhydrater mot en mindre volym fett, inget annat, men då är det dessa 2-3 msk sås som är så mycket värre än att äta ett lass ris (samt sötsaker och annat då och då). Det verkar ju lite som om de tycker att ditt sätt är det enda rätta - men vet du vad, LCHF-aren kanske gör andra medvetna val för miljön, val som DU inte gör. Visst äter gemene man i västvärlden för mycket kött för att det ska vara försvarbart ur miljöperspektiv, men det har faktiskt inget med LCHF att göra. Man kan vara vegetarian och äta LCHF.
  • Äldre 16 May 17:24

    Såg nu att det var Modesty som klankade ner på LCHF av miljöskäl, inte du (om du nu inte är hon ). Bara så att du vet att jag lagt märke till det.

  • Äldre 17 May 10:59
    ModestyB skrev 2013-05-17 10:45:33 följande:
    Säg den LCHF som äter samma mängd kött och mejeriprodukter som livsmedelsverket rekommenderar-och dessutom äter helvegetariskt någon dag i veckan. Ett enda menyförslag som har dessa förutsättningar tas tacksamt emot.
    Tja, det går ju att missförstå allt. Har man missförstått LCHF så inbillar man sig kanske att man ska vräka på med kött och mejerivaror, men då äter man ju inte som det är meningen och tja, ska vi dra upp alla konstiga misstolkningar av dieter som finns (Lena Nyman levde visst på två flaskor vin och 12 ägg om dagen en period) så blir vi aldrig klara. Du behöver inte äta SÅ mycket crème fraîche eller majonnäs för att bli precis lika mätt som på ett par potatisar och/eller sallad. Dessutom rekommenderas de som vill gå ner i vikt mha LCHF att se upp med just mejeriprodukter.

    En vegetarisk LCHF-dag skulle kunna se ut så här:
    Frukost: 2 ägg och 2 msk grädde steks till omelett i en skvätt rapsolja. på toppen strös ca 1/2 dl riven ost.

    Lunch: 2 avocado med balsamico och olivolja, tomatsallad med lök och vinaigrette. 1 dl turkisk yoghurt med hallon och jordgubbar.

    Middag: blomkålsgratäng med spenat och fetaost.

    Och, bara för att klargöra: jag äter inte LCHF men tror stenhårt på den kosten. Skulle jag behöva gå ner i vikt skulle jag absolut börja äta så.
  • Äldre 20 May 11:01
    ModestyB skrev 2013-05-19 20:10:44 följande:
    Det var ju inte speciellt lite mejeriprodukter det där inte...
    Say what?!? Många som äter vanlig blandkost äter ju en tallrik fil (2-3 dl) till frukost samt 1-2 mackor med smör och ost, samt dricker mjölk(!!!) äter glass ofta osv. Du tycker att 1 dl yoghurt, 2 msk grädde samt kanske 50 g fetaost är MYCKET mejeriprodukter? Hur mycket tycker du är "lagom"?

    Men OK. man kan ju undvika dem HELT också, även om alla medicinska rön talar för att mejeriprodukter är bra för kroppen.
  • Äldre 21 May 05:55
    ModestyB skrev 2013-05-20 16:07:07 följande:
    Vilka medicinska rön talar du om?
    Ja, det där var mycket mejeriprodukter. 50g fetaost? Massor av fett, ja, men sen massor av salt...inte särskilt nyttigt. 1 dl turkisk yoghurt är ju också mycket fett, men för fettet får du inte särskilt mycket protein.
    1/2 dl ost är också mycket fett, mycket salt, men inte särskilt mycket protein.

    Rätt kasst näringsinnehåll-och förutom avocado, rätt kassa fetter och på tok för mycket salt.
    50 g fetaost = ca 10 g fett
    1 dl turkisk yoghurt = ca 10 g fett
    1/2 dl riven ost (ca 20 g) = knappt 5 g fett
    2 msk grädde (30 g) = 12 g fett
    Detta gör tillsammans max 37 g fett. Tillkommer gör fettet från 2 avocados (ca 35 g) och totalt kanske 3 msk olja (45 g fett). Då landar vi på en summa av 117 g fett vilket ger 1053 kcal. Om man då lägger till dagens resterande kcal kommer det ändå inte att landa på skyhöga summor då fettet ersatt de kcal man skulle fått i sig från kolhydrater.

    Salt är som du vet livsnödvändigt och i och med att man använder ost/fetaost i en maträtt så utesluter man naturligtvis bordssaltet som krydda.

    Jag begriper inte riktigt vad du vill ha för källa på att kroppen behöver kalcium för bl a benuppbyggnad, men här finns lite information: www.halsosidorna.se/Kalcium.htm
  • Äldre 21 May 06:02

    Och btw, 50 g fetaost ger ca 9 g protein, 20 g riven ost ca 5. Det är mao ett hyfsat tillskott till dagens proteinintag. om man räknar på att man bör få i sig 1-1,5 g per kg kroppsvikt.

  • Äldre 21 May 09:35
    ModestyB skrev 2013-05-21 08:54:02 följande:
    Jag kan lätt tänka ut hur många dagsmenyer som helst som ser bättre ut på alla plan, men men...
    Här har du ett filmtips, om du gått på mjölkmyten. Kalcium finns i många andra livsmedel. Anledningen till mjölkindustrin är just den att det är en industri, där lönsamma däggdjur används i djurfabriker.
    www.imdb.com/title/tt1567233/
    Ja, som i ost och yoghurt. Lägg märke till att jag inte har med mjölk alls i min dagsmeny.

    Och återigen, själv äter jag blandkost men rätt lite kolhydrater och relativt mycket ost. Har suveräna värden.
  • Äldre 21 May 10:53
    ModestyB skrev 2013-05-21 10:22:14 följande:
    Alla mejeriprodukter är ju tillverkade av enorma mängder mjölk, så du har ju egentligen med litervis...
    Jag menar livsmedel utan mjölk, när jag talar om andra kalciumrika livsmedel.
    OK. Du får dock äta oerhört mycket för att få i dig bl a kalcium och järn endast via vegetabilier. Alla gillar inte att äta enorma mängder.

    Att det är svårt att få i sig protein på en vegetarisk LCHF-kost är ju rätt uppenbart (om man dessutom ska hålla nere mejeriprodukter). Men om man äter kött/fisk 6 dagar i veckan tror jag inte att man lär lida brist.

    Jag kan tycka att det klankas ner i onödan på LCHF, argumenten som tas upp omfattar ju egentligen alla som inte äter extremt medvetet, miljövänligt, vegetariskt osv osv.
  • Äldre 21 May 12:57

    Men gud, nu har ju tråden spårat ur mer än lovligt... Obestämd

  • Äldre 21 May 17:27
    ModestyB skrev 2013-05-21 15:46:35 följande:
    Du verkar vara dåligt insatt i kost och näringslära, det är synd, för det är så lätt att övertyga okunniga människor att falla in i dåliga vanor.
    Vi behöver inte äta så mycket protein.
    Det är lätt att få i sig kalcium och järn genom en vegansk kost, ännu en myt som bygger på okunskap.
    Vi har i Sverige skrämmande hög andel bensköra, hur tror du det kan vara så, med tanke på alla mejeriprodukter som konsumeras?
    Här, en länk, läs och begrunda...
    en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_acidosis

    Jag är inte alls dåligt insatt. Jag har tidigare läst om att mjölk skulle påverka benskörhet negativt, men även att det inte gällde alla mjölkprodukter. Dessutom har även bristen på sol påverkan på benskörhet (en anledning till att människor i Skandinavien har hög andel bensköra).

    Hur mycket protein man behöver är individuellt. Ska man gå ner i vikt är det bra att se till att få i sig protein då det mättar bra per kalori, s a s. 
  • Äldre 21 May 17:29
    ModestyB skrev 2013-05-21 15:46:35 följande:
    Du verkar vara dåligt insatt i kost och näringslära, det är synd, för det är så lätt att övertyga okunniga människor att falla in i dåliga vanor.
    Vi behöver inte äta så mycket protein.
    Det är lätt att få i sig kalcium och järn genom en vegansk kost, ännu en myt som bygger på okunskap.
    Vi har i Sverige skrämmande hög andel bensköra, hur tror du det kan vara så, med tanke på alla mejeriprodukter som konsumeras?
    Här, en länk, läs och begrunda...
    en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_acidosis

    Och jag undanber mig sånt här. Det är bara löjligt. Jag håller inte med dig, men jag skriver inte att du är dåligt insatt, eller hur? Man måste kunna diskutera som vuxna även när man inte är överens.
  • Äldre 22 May 09:40
    ModestyB skrev 2013-05-21 22:15:49 följande:
    Du backar inte upp dina påståenden med att hänvisa till forskning, eller på annat sätt förklara din ståndpunkt. Det betyder att du är dåligt insatt. Väldigt många människor som tror sig veta hur en bäst ska äta vet inte hur vår kost påverkar oss, sett till ett större perspektiv, det betyder inte att du blivit kränkt av mig när jag påpekat brister i din argumentation.
    När du möts av riktiga fakta med grund i respektabel forskning värd att förändra sina kostval för, så undanber du dig. Sorgligt. Jag önskar alla ett friskare liv med mindre risk att drabbas av otäcka biverkningar av kosten, såsom cancer, fetma (som jag varit svårt drabbad av) och hjärt-kärlsjukdomar.
    Du har ingen aning om hur väl insatt jag är, men när vi har olika åsikter börjar du svänga dig med att det är jag som inte kan min sak. Kan vi sluta med detta barnsliga "du är dum!" nu?

    Jag har aldrig varit tjock och mina värden är superba. Säger inte detta något om att jag har koll på hur man tar hand om sin kropp?

    I vilket fall som helt var det inte detta vi pratade om, utan om LCHF var sämre för miljön än blandkost. Och innan detta handlade tråden en gång i tiden om billig nyttig frukost... ObestämdTungan ute
Svar på tråden nyttig billig frukost?