• Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 12:18
    20454 visningar
    221 svar
    221
    20454

    Oskuld före äktenskapet

    I princip skulle jag kunna vänta. Sen är det en annan sak om jag (eller hon!) i praktiken skulle klara av att hålla sig. Min fru har grundinställningen att sex tillhör äktenskapet, men trots att hon var starkt inställd på att följa denna linje misslyckades hon och hade haft sex med flera män när vi träffades. Vi väntade i alla fall tills vi förlovade oss, så det blev nästan ett års sällskapande utan sex. En jättefin tid, men visst var det svårt många gånger för oss båda att inte gå för långt.

  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 12:30
    #8
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 12:19:39 följande:
    Jag väntade också tills vi var gifta; jag är judinna. Min man ville också vänta, så det var inga problem. Nu har vi ett underbart äktenskap och är mycket lyckliga Får ofta kommentarer som "Men känner du inte att du har missat något?" eller "Är det inte en hemsk tanke att bara älska med en enda person i hela ditt liv?", men jag känner inte alls så. Vi passar perfekt ihop och jag saknar inget!
    Jag tror inta alls att man behöver ha haft flera partners för att kunna ha ett bra sexliv och äktenskap. Erfarenhet kan säkert vara bra och nyttig på olika sätt, men det viktiga är ändå vad man får av och ger åt varandra. Var din man också oerfaren när ni gifte er? Hur gamla var ni? Hur länge var ni tillsammans före giftermålet?
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 12:47
    #10
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 12:38:13 följande:

    Jag tror att erfarenhet till och med kan vara negativt (fast så behöver det så klart inte nödvändigtvis vara). Har man haft flera sexpartners, så är det naturligt att man jämför - är båda oskuld, så möter man varandra på ett annat sätt, helt utan att jämföra och döma. Man upptäcker allt tillsammans, vilket får en att bli riktigt sammansvetsad.

    Min man var också oerfaren när vi gifte oss som 22-åringar. Före giftermålet hade vi varit tillsammans i två år (vilket är länge i våra kretsar - man gifter sig oftast snabbare än så).  
    Ok. Skönt att kunna gifta sig så pass ung, om man ska vänta. Själv var jag 29 och oerfaren när vi förlovade oss. Min fru är lika gammal, men hon var då erfaren sen ett par år. Är det vanligt i judiska kretsar, i Sverige i dag, att man väntar med sex?
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 14:09
    #15
    100kgpappa skrev 2013-06-03 14:02:33 följande:
    Det är väl det som kan vara nackdelen, man gifter sig tidigt för att kunna ha sex, istället för att vänta tills man lärt känna varandra ordentligt och sen gifter sig. Visst kan det bli bra ändån, men det är ju troligare att man vet vart man har varandra efter 10 år ihop än när man varit ihop 1 år.

    Själv skulle det aldrig funka för mig att inte ha sex innan, men å andra sidan skulle det vara ett större hinder att personen ifråga är religös, så det skulle inte bli ett förhållande av det från början i vilket fall.
    Men i detta fall så skrev ju judinnan att de var tillsammans i två år innan de gifte sig. Så något förhastat äktenskap var det inte. Man hinner nog lära känna varandra ganska bra på två år. Men samtidigt blev det ingen orimligt sen debut, 22 år. Ganska idealiskt egentligen. Och dom själva verkar ju vara nöjda.
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 14:55
    #22
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 14:20:10 följande:

    Nja, det finns ju inte så många riktigt religiösa judar i Sverige, så vanligt tror jag inte att det är. Men sådant brukar gå hand i hand med hur religiös man är. De som är traditionella, men som inte håller precis allt, väntar generellt sett längre än de som är helt sekulära. De kanske väntar tills de träffar någon de verkligen älskar och har ett fast förhållande med istället för att "experimentera" som många andra ungdomar gör. Jag har några vänner som har haft sex innan äktenskapet, men alla gifte de sig med den pojkvännen. De som är ortodoxa väntar dock tills de gift sig.
    Är du ortodox jude alltså? Finns det inte ganska strikta regler för sex inom äktenskapet också, avhållsamhetsperioder etc?
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 15:07
    #24
    100kgpappa skrev 2013-06-03 14:23:46 följande:
    Jag syftade på att det var ovanligt i hennes kretsar att vänta i 2 år, (vilket för mig känns väldigt kort det med). Är nog många som gifter sig mindre än ett år efter att de träffats.
    Jo, det är väl det klassiska problemet med avhållsamhet, att man frestas att gifta sig för ung och för snabbt för att få ha sex. Det kan säkert bli lyckat ändå i många fall, men för en hel del skulle det kanske ha varit bättre att vänta längre. Det kräver ganska stor mognad att kunna vänta länge tillsammans och att sen bygga upp sexlivet först inom äktenskapet.  
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 15:32
    #25
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 14:29:11 följande:

    Jag håller inte riktigt med dig. Vi dejtar lite annorlunda än sekulära tjejer och killar, som oftast inleder en relation pga attraktion och inte upptäcker viktiga saker om varandra förrän efter flera år. Hur många trådar finns inte här om par som har helt olika syn om när de ska skaffa barn t ex? Vi dejtar för att se om den andra skulle passa som partner för livet, så vi ser först och främst till att våra värderingar och våra mål i livet stämmer överens. Ju mer man har gemensamt, desto bättre är det för äktenskapet. Det är viktigt att ha samma syn på familj, barnuppfostran, ekonomi, karriär, religion, etc, eftersom det just är sådant som oftast leder till skilsmässa. Och ändå finns det många par som inte diskuterar det innan det blir ett problem! Självklart måste det även finnas en fysisk attraktion, men det är inte det som ska avgöra. Det fysiska kommer att gå i perioder, ibland är man mer aktiv, ibland mindre, men vänskapen i äktenskapet måste bestå.
    Detta är ett moget resonemang som det är lätt att hålla med om. Kanske du tonar ner den fysiska attraktionen lite för mycket i min smak. För mig är det viktigt med en stor fysisk attraktion under sällskapandet och fortsättningsvis under äktenskapet. Men det är klart att man vill ha en sån relation så att den står sig också i tider när attraktionen har en svacka.
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 15:42
    #27
    dawkins skrev 2013-06-03 14:29:12 följande:
    Med all respekt för troende, men att vänta med sex till efter giftermålet är en rätt förlegad syn, även för kristna. Tror man att Gud ska straffa en bara för man har sex med någon man älskar, fast inte är gift? Jag känner flera personer som är kristna och troende, men de har haft sex innan äktenskapet och jag tror att detta blir vanligare (en modernare syn på sex helt enkelt). Sedan kanske dessa personer inte ligger runt till höger och vänster, men att ha sex med sin fästman är inget Gud blir upprörd över.

    Det är viktigt att man funkar ihop på flera plan och sex är en viktig del i ett förhållande/ äktenskap, så jag skulle inte vänta med att utforska denna del till efter äktenskap .
    Jag tror inte att de som väntar med sex i första hand tänker på straff, utan de gör det för att de uppfattar det som det rätta helt enkelt. Det stämmer nog att synen på sex blir liberalare också i frikyrkokretsar. Sen är det också det att det är ett svårare val i dag att vänta tills giftermålet, när sexualiteten framhävs så mycket i samhället. För säg 50-60 år sedan var det ännu huvudnormen att vänta med sex, så då var det kanske betyldigt lättare för unga att välja den linjen för egen del, och sedan känna stöd av omgivningen för det.
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 15:48
    #28
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 15:42:19 följande:

    Jo, vi har inte sex de dagar när kvinnan menstruerar plus 7 dagar därefter. Så det blir mellan 12-14 dagars avhållsamhet varje månad. Du säger i ett annat inlägg att jag tonar viktigheten av den fysiska attraktionen - jag lovar dig att attraktionen förblir väldigt stark när man inte får ha varandra under 2 veckor varje månad Man går och längtar och flirtar och bygger upp en stämning och när man sedan äntligen får vara tillsammans igen, så finns passionen verkligen där. Man tar också vara på tiden man kan ha sex när man vet att man snart måste avstå igen och prioriterar det. Det är faktiskt ett riktigt bra recept på passion som jag skulle rekommendera alla par som tycker deras sexliv blivit lustlöst
    Spännande. Hur motiveras pausen efter mensen? Gäller avhållsamheten inte bara samlag utan all typ av sex, oralt, hand etc?
  • Anonym (Har väntat­)
    Äldre 3 Jun 16:10
    #31
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-03 16:06:42 följande:

    Under de sju "vita" dagarna efter mensen ska man kontrollera och vara uppmärksam på småblödningar, så att man kan vara säker på att blödningarna upphört. Exempelvis bör man ha på sig vita underkläder och sova på vita lakan, så att man kan se eventuella blodfläckar. När man däremot har avslutat den "vita" perioden (vi kallar den så pga de vita underkläderna och lakanen), så ska man inte vara överdrivet uppmärksam utan man ska ge sig hän och njuta av att få vara tillsammans igen. 
    Avhållsamheten gäller all typ av sex, men hur sträng man är med exempelvis icke-sexuella beröringar beror lite på hur religiös man är och hur man är som par. Det är ju något privat, något som paret själv avgör. Vissa par försöker till och med att undvika att ge varandra exempelvis nycklarna eller en tallrik, eftersom de skulle kunna nudda vid varandra. Min man och jag rör vid varandra på ett vänskapligt, icke-sexuellt vis under avhållsamheten, men skulle exempelvis aldrig vara nakna tillsammans eller något liknande, även om det inte leder till sex. Ju mer man gör sig "förbjuden", desto roligare blir det sedan     
    Men kan ni sova tillsammans under den vita perioden då? Tappar ni aldrig kontrollen och ger er hän under fel period?
Svar på tråden Oskuld före äktenskapet