• Anonym (kristen)

    Oskuld före äktenskapet

    Hej undrar bara om ni killar skulle kunna tänka er att dejta en oskuld samt vänta på henne tills ni är gifta ?
    undrar också om det finns andra tjejer kristna eller muslimer /ateister som funderar på att vänta eller bara forfarande är oskuld av ngn annan andledning , själv så vill jag vänta eftersom jag är kristen , undrar bara hur vanligt det är i sverige tex..?? 

  • Svar på tråden Oskuld före äktenskapet
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-06 10:21:30 följande:

    Nej, man "vanliga" kristna i Sverige brukar inte vara särskilt strikta med reglerna (har jag fått för mig? Det kanske inte stämmer). Oftast är de som är mer konservativa frikyrkliga.
    Det stämmer nog att det är betydligt vanligare med en konservativ inställning till sex inom frikyrkorna, men visst förekommer det bland "vanliga kyrkokristna" också. Det finns nog en ganska stor spridning inom kyrkan. Jag har hört kyrkliga familjerådgivare som tycker att det är helt ok att ha ett antal sexpartners innan man gifter sig, och det finns de som lägger stor vikt vid äktenskapet.   
    Samtidigt pågår det kanske också en "sexuell frigörelse" inom frikyrkorna, såtillvida att liberalare åsikter om preventivmedel, skilsmässa, för- och utomäktenskapligt sex m.m. vinner terräng. För många ungdomar upplevs det kanske som en större uppoffring att välja avhållsamhet i dag än för 10-20 år sedan, så det blir bara de allra mest övertygade och motiverade som gör det.
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-06 10:33:00 följande:
    Man kan börja äktenskapet med preventivmedel om man har avsikten att få barn, men vill vänta lite pga exempelvis utbildning. Inom vissa kretsar är det vanligt att kvinnan slutar jobba (eller inte alls börjat jobba) när hon gifter sig och då kan paret börja bilda familj direkt. Men nuförtiden är det också vanligt att kvinnan först vill plugga eller jobba lite och då kan paret vänta med familjebildningen. Man får också begränsa antalet barn - främst av hälsoskäl, men även om man helt enkelt inte orkar med fler eller inte har råd. Det finns olika synpunkter angående antalet barn. Vissa säger att minimum är två barn. Andra säger att man borde ha en flicka och en pojke. Att däremot skaffa 10 pojkar som man inte orkar med bara för att få en flicka, anses inte vara en god idé. Ens fysiska och psykiska hälsa kommer alltid först. Hur tänker ni kring barn och preventivmedel? 
    Eftersom vi valde att ha sex från förlovningen, men inte ville ha graviditet innan vi var gifta, var det ganska givet att vi skulle använda preventivmedel. Valet föll på kondom, också av den orsaken att vi ville vara på säkra sidan med tanke på att hennes tidigare samlag hade varit oskyddade, och åtminstone några av männen högst troligt hade ett större antal partners bakom sig. Sen blev det bara att vi fortsatte att använda kodom de perioder i äktenskapet när vi ville skjuta upp barnalstrandet. Nu har vi de tre barn vi vill ha, så nu är det bara att dra på kondomen varje gång... Inte riktigt lika skönt som utan men helt ok. Funkar bra för oss.
  • Anonym (Har väntat)
    Anonym (väntat) skrev 2013-06-06 10:17:55 följande:

    Jag påstår ju att jag också skulle ha märkt det långt innan äktenskapet. Vi lärde känna varandra riktigt väl och jag tror att ens sexualitet liksom är en del av personligheten och att jag skulle ha märkt om vi inte varit kompatibla. Det skulle ha visat sig på andra områden med. Däremot är skilsmässa tillåtet inom judendomen och ett av skälen som speciellt nämns som godtagbart är om kvinnan inte tillfredställs.
    Intressant blandning av konservativt och progressivt inom judendomen. Strikta regler för sex, men preventivmedel tillåtet. Och kvinnan ska bli tillfredsställd! Tänk så många västerländska/kristna kvinnor som har fått finna sig i att ställa upp på sex när mannen kräver det, men sen har fått nöja sig med korta orgasmlösa samlag.
  • Anonym (Har väntat)

    Anonym (kristen), TS, vad får du för intryck av diskussionen här? Det är ganska spretigt, men det ger en mångfacceterad bild av avhållsamhetens villkor. Blir du stärkt i ditt val eller blir du avskräckt?  Hur gammal är du? Har du kompisar och närstående som också vill vänta, så att ni kan stöda varandra? 

  • Anonym (sthlm)
    Anonym (Har väntat) skrev 2013-06-06 10:18:09 följande:
    Menar du att dina föräldrar fick stora problem för att de väntade med sex? Hur gamla var de? Kunde de hantera problemen och få äktenskapet och sexlivet att funka? 
    Hade de testat innan hade de vetat att det inte skulle fungera. Det blev aldrig bra. De var väl mellan 20 och 30 när de gifte sig. Skilsmässan kom när de var över 50 (hålla ihop för barn och familj etc...).

    Nu ska jag inte klaga - jag hade inte funnits om de gjort annorlunda. Men de hade åtminstone undvikit just de kval de nu gick tvingades/valde gå igenom och på så vis kanske haft lyckligare liv. Gissar att det hela är åtminstone ett skäl till att de inte pådyvlade mig samma värderingar. Jag fick aldrig ens höra antydan till levnadsregler av det slaget så trots att jag växte upp frikyrkligt upplevde jag "inget sex före äktenskapet" som något som bara förekom i ortodoxt religiösa länder eller i kulturer där barnen gifts bort i unga år. Helt främmande, m.a.o.
  • Anonym (kristen)
    Anonym (Har väntat) skrev 2013-06-06 15:45:06 följande:
    Anonym (kristen), TS, vad får du för intryck av diskussionen här? Det är ganska spretigt, men det ger en mångfacceterad bild av avhållsamhetens villkor. Blir du stärkt i ditt val eller blir du avskräckt?  Hur gammal är du? Har du kompisar och närstående som också vill vänta, så att ni kan stöda varandra? 

    Hej jag har kristna vänner dock inga som valt att vänta , ingen i min familj är troende alla är ateister så jag är inte uppväxt i en kristen miljö alls, utan detta är ngt som jag funderat på väldigt länge själv .

    Tror inte att gud straffar en om man inte är oskuld på sin bröllopsnatt , och tror definitivt inte att alla som inte är kristna eller ateister kommer hamna i helvetet . Men det känns bara mer speciellt och romantiskt att vänta på sin make/maka oav om man är religiös eller inte. tror heller inte att många kommer att träffa sin äkta själsfrände på jorden utan kanske i himmlen . Men som sagt alla är olika , vill också vänta då många i min vänskrets som tonåring hade sex väldigt tidigt redan vid 12-13 års åldern och dom fick fruktansvärda rykten genom hela skoltiden fick ingen respekt alls , och jag bestämde mig redan då att sån vill jag inte vara , tyckte väl att jag hade mer självrespekt än dom , men just då ville jag inte vänta på äktenskapet utan bara tills jag blev kär på riktig .

    Och nu när jag dejtat några killar så valde jag att vänta med att ha sex med dom för tidigt å tillslut så tog förhållandet slut och jag känner mig väldigt glad över att jag väntat annars hade jag ångrat att jag hade sex med dom , men nu unrar jag om jag borde vänta tills jag blir riktigt kär och känner att den personen är rätt för mig eller om jag borde vänta ändå tills bröllopsnatten , enligt bibeln ska man , men min präst säger att ingen väntar så det spelar ingen roll , det är därför jag känner mig lite osäker på vad jag vill göra , och oav vad jag väljer så är det inte för att jag vill göra gud till lags för jag tror som sagt inte att man straffas för att man inte var oskuld när man gifte sig , gud har skapat människan genom evolution och det är ju meningen att vi ska föröka oss men eftersom jag känner att bibel FÖR MIG inte är en fakta bok utan kristnas TOLKNING av guds och jesus budskap vet ju ingen säkert , varken kristna ateister muslimer judar eller någon om vad som igentligen stämmer och det är därför jag spkapade dena tråden ... men ingen verkar stötta eller försöka förstå utan bara dömmer o säger att det är sjukt så nu e jag ännu mera osäker .....
  • Anonym (kristen)
    Anonym (Har väntat) skrev 2013-06-06 15:45:06 följande:
    Anonym (kristen), TS, vad får du för intryck av diskussionen här? Det är ganska spretigt, men det ger en mångfacceterad bild av avhållsamhetens villkor. Blir du stärkt i ditt val eller blir du avskräckt?  Hur gammal är du? Har du kompisar och närstående som också vill vänta, så att ni kan stöda varandra? 

    Är förresten bara 21 år ..
  • lykantrophona
    Anonym (kristen) skrev 2013-06-06 21:19:59 följande:

    Hej jag har kristna vänner dock inga som valt att vänta , ingen i min familj är troende alla är ateister så jag är inte uppväxt i en kristen miljö alls, utan detta är ngt som jag funderat på väldigt länge själv .

    Men som sagt alla är olika , vill också vänta då många i min vänskrets som tonåring hade sex väldigt tidigt redan vid 12-13 års åldern och dom fick fruktansvärda rykten genom hela skoltiden fick ingen respekt alls , och jag bestämde mig redan då att sån vill jag inte vara , tyckte väl att jag hade mer självrespekt än dom , men just då ville jag
    Intressant, istället för att stödja dina vänner när de råkar ut för illvilliga rykten så, väljer du att se det som att det är deras egna fel för att ha haft sex? Att de saknade självrespekt?

    Kolla upp begreppet "slut shaming".
  • Anonym (Kunde inte)

    Jag är tjej! Jag velade sedan jag var runt 16-17 år. Till slut bestämde jag mig för att "nej nu ska jag bara göra det jag vill och känner är rätt för stunden" och jag blev en helt annan människa kände jag. När jag inte hade en massa krav på mig själv rent sexuellt. Idag är jag glad att jag inte undvikit sex innan giftermål. Hade jag inte haft sex innan så hade jag nog bara velat gifta mig bara för att äntligen få ha sex!


    Anonym (Har väntat) skrev 2013-06-04 10:15:41 följande:
    Är du tjej eller kille? Hur känner du själv inför att de har haft sex? Kan du står för ditt val eller känns det som ett misslyckande? Min fru var bestämd med att hon skulle vänta till äktenskapet, men när hon var 26 gav hon efter och hade sex med flera män. Det var jobbigt för henne först, men sen hittade hon ett balanserat förhållningssätt där hon behöll sin principiella grundinställning, men accepterade att hon hade misslyckats och kunde också bejaka de erfarenheter hon hade fått.

  • Anonym (kristen)
    lykantrophona skrev 2013-06-06 21:35:57 följande:
    Intressant, istället för att stödja dina vänner när de råkar ut för illvilliga rykten så, väljer du att se det som att det är deras egna fel för att ha haft sex? Att de saknade självrespekt?

    Kolla upp begreppet "slut shaming".

    dom var ej kristna mina vänner och kände aldrig att dom gjort fel inte ens när folk kallade dom såna saker dom bara skrattade och fortsatte , dom förstod aldrig att dom stkämde ut sig själva , och jo jag försökte visst prata med dom men eftersom dom inte ville förändras o inte ansåg at det var fel så växte vi helt enkelt ifrån varandra och jag fick nya vänner . jag tycker inte att man saknar självrespekt bara för man har sex utanför äktenskapet ,utan när man kanske har sex med 30-50 pers om året i den åldern bara för att man vill ha uppmärksamhet av killarna i skolan och tror att det är så man blir populär. och nej jag överdriver INTE den siffran vissa av mina kompisar då hade tom sex med främande människor utomhus framför folk ..en tjej på en parkbänk på en skola när alla var där , jag tycker det är slampigt o det var därför jag inte vill umgås med dom men om det är helt naturligt för dig så!!!!
Svar på tråden Oskuld före äktenskapet