Inlägg från: Anonym (Ägg) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ägg)

    Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?

    Tänkte göra maräng o då ska man ha äggvita, när äggen är råa finns det ju bara äggula eller sånt där genomskinligt så alltså måste man tillaga ägget först? Ska man koka eller steka? Ska man bara tillaga det genomskinliga som sen blir äggvita eller ska man tillaga gulan också? Hur får man ut gulan innan man kokar ett ägg? Irriterande att inte kokboken kan vara lite mer detaljerade i sina förklaringar!

  • Svar på tråden Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?
  • Anonym (Ägg)
    Severus skrev 2013-06-12 23:21:53 följande:
    Du vispar förstås det genomskinliga

    Jaja, att det ska vispas står i receptet :) men ska det kokas eller stekas först?
  • Anonym (Ägg)
    Tissetass skrev 2013-06-12 23:25:23 följande:
    Du vispar den råa äggvitan tills den blir fluffig?

    Finns ju ingen rå äggvita *facepalm*
  • Anonym (Ägg)
    bomull skrev 2013-06-12 23:26:15 följande:
    Du ska ju självklart steka dom! Det är bara när man gör pannkakssmet man kokar dom först.

    Nä? Jag brukar ha hela ägg i pannkakssmeten? Gör jag fel då? Jag Harbin serverat pannkakor på råa ägg :O att ingen sagt nånting
  • Anonym (Ägg)
    Tissetass skrev 2013-06-12 23:29:11 följande:
    Det genomskinliga är rå äggvita...

    Men det är juice vitt innan det är tillagat? Borde det inte heta typ äggslem eller liknande istället för äggvita om man syftar på det genomskinliga rått?
  • Anonym (Ägg)
    Alexiandra skrev 2013-06-12 23:31:45 följande:
    Jag är rätt säker på det är en skämttråd. Men det genomskinliga är det som heter äggvita, och rå är den just genomskinlig.  Så vill du göra maränger vispar du den tills det blir ett hårt skum, då blir den dessutom vit så oroa dig inte. Annars är det valfritt om du vill koka eller steka äggvitan innan du försöker vispa den till skum, men bjud inte på de marängerna när du har besök ;) 

    Är du säker på att äggslemet blir äggvita av att vispas? Måste det inte tillsättas värme för att det ska bli äggvita? Eller genererar en elvisp tillräckligt med värme för att det ska bli vitt? Hur gör man om man bara har en handvisp?
  • Anonym (Ägg)
    Aileen Allannah skrev 2013-06-12 23:35:45 följande:
    Det behövs inte värme, äggvitan blir vit på grund av luften du vispar in. Har du handvisp får du vispa jävligt länge bara. Fast jag tror att du helt enkelt ska gå ut och köpa maränger. Och nej, du är inte anof.

    Nänä, det där går jag inte på, jag minns att mamma gjorde maränger på vintern när jag var liten o kall vinterluft är inte tillräckligt varmt för att få slemmet vitt :) Anof har väl inte haft problem med maränger vad jag minns? Länka till den tråden isf, alltid kul att läsa anof trådar
  • Anonym (Ägg)
    Alexiandra skrev 2013-06-12 23:37:31 följande:
    Enklaste är ju att du helt enkelt tar och vispar äggslemmet så ser du själv. Om man bara har en handvisp rekommenderar jag att man köper färdiga maränger i affären. Det går att göra maränger med handvisp men man får vispa utav bara helvete... Jag brukar fuska med ättikssprit när jag handvispar - men det blir aldrig lika bra handvispat som elvispat. "Äggslemmet" ska vara så hårt vispat att du kan hålla bunken upp och ner utan att det glider/rinner ur bunken. 

    Jag får köra med elvispen då :) att man ska kunna hålla skålen upponer vet jag. Men ättiksprit i maränger? Det låter verkligen inte gott
  • Anonym (Ägg)
    Aileen Allannah skrev 2013-06-12 23:41:03 följande:
    Aha, okej. Precis där gick du aningens för långt för att folk ska tro dig.

    Min mamma gjorde maränger på vintern, hon gjorde såna där marängspöken när jag fyllde år en gång.
  • Anonym (Ägg)



    Det ni säger verkar stämma, men jag har en teori, är det sockret som gör äggslemet vitt tro?

Svar på tråden Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?