• Anonym (wooopaaa)

    HUR kan ni påstå att islam inte förespråkar kvinnoförtryck?

    http://www.swefilmer.com/prostitution-bakom-slojan-2004/prostitution-bakom-slojan-2004-video_eff70bbc6.html
    (dokumentär)

    Hur kan ni människor som står bakom islam påstå att det inte aktivt pågår kvinnoförtryck?
    Kvinnorna i Iran är värda hälften så mycket som mannen, både i hemmet och i samhället. Kvinnorna är lägre avlönade än männen(om de ens har ett arbete), kvinnornas vittnesmål i rättsväsendet betyder hälften så mycket som en mans gör, Kvinnorna tvingas till att bära slöja i filmen även om det är uppenbart att de inte vill det egentligen. Kvinnor i ett äktenskap måste be mannen om LOV för att ens få tillstånd att åka och hälsa på sina föräldrar? Små flickor tvingas att gifta sig mot sin vilja och räknas som kvinnor redan vid nio års ålder...
    Kan någon vänlig själv här inne förklara för mig på vilket sätt Islam INTE skulle vara en kvinnoförtryckt religion?

     
  • Svar på tråden HUR kan ni påstå att islam inte förespråkar kvinnoförtryck?
  • Mandel

    Det är säkert skådespelare i filmen som agerar utifrån ett manus skrivet av en islamofob. Det förstår väl alla att islam inte förtrycker kvinnor utan de är fria att gå klädda som de vill, jobba med vad de vill, har rösträtt, får gå på stan och shoppa, de får gifta sig med vem de vill osv.
    Inga problem alls.

    Det är inte Islam - Muhammed som tycker att kvinnor ska förtryckas utan det är så klart endast ett litet fåtal män som valt att tolka koranen helt fel. Ett fåtal... 


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Smilla0608

    Det är inte Islam. Läs Koranen och se om det står där, allt som finns i länken du skickade. Har en kollega därifrån å hon säger sj att Iran säger sej ha sharia lagar men det är bullshit. Inget i islam som säger att kvinnan är mindre värld ex. Nu försvarad jag INTE, utan man ska bog ta reda på sann fakta innan man blint tror på allt som skrivs.

  • Lena

    Jag skulle säga den iranska kulturen är förtryckande och att den använder islam som ursäkt.

  • Anonym (Skilja på äpplen)

    Står Inget om det di rabblar upp i Koranen, alltså är det inte religionens fel. Däremot har det i religionens namn byggts upp en kultur där kvinnan anses vara mindre värd i vissa sammanhang. Inte samma sak som att det är religionen som förespråkar detta.

  • Polly74

    Finns väl inget enkelt svar där, tyvärr. Kan bara ge min syn på problemen med religion och politik.

    I många islamistiska länder pågår kvinnoförtryck. Det beror på att de styrande har en tolkning av islam som är extrem och det har man blandat in i statspolitiken. Iranska styret kör med sharialagar och åker man till Afghanistan så är det talibanerna som kör en liknande linje om inte värre. I andra länder har man börjat skilja på religion och politik, som i Tunisien tillexempel, där jobbar man för att få demokrati och det senaste valet var öppet även för kvinnor som ville rösta. I Turkiet har de styrande kämpat med att sekularisera samhället sen 30-talet, man vill alltså skilja på islam och politik. Det finns inga muslimska lagar i Turkiet men det är fortfarande ingen demokrati och kvinnorna har lik förbannat inte samma rättigheter som männen. Där kan man inte skylla på islam, det handlar om samhällstraditioner som är svåra att bryta.

     Sen kan man också se att vissa länder med muslimer i majoritet har börjat förkasta sånt som traditionellt förknippats med islam. I Somalia där man av tradition omskurit kvinnor har man sen 2012 lagstiftning som förbjuder såna ingrepp, och många religiösa ledare i området (inte alla) har tagit ställning emot omskärelsetraditionen som ofta påståtts vara en del av islamskt leverne. Så precis som inom andra religioner så finns det skillnader mellan religionen och utövandet av religionen, och det hänger på vem som tolkar islam om den lokala varianten ska vara kvinnoförtryckande eller försöka jobba för människors lika rättigheter. Att införa demokrati eller skapa lika rättigheter för män och kvinnor är inget man gör på en pisskvart, och vissa länders ledare kämpar emot med näbbar och klor, som just Iran och Afghanistan.

    Å den andra sidan är det inget unikt för islam. Tittar man på kristendomen så är den i sin äldre form strikt patriarkalisk, och kvinnor har inget att säga till om i samhället. Det slås ju fast i bibeln att "kvinnan tige i församlingen" och vi har fortfarande 2013 kristna svenska präster som exempelvis är emot kvinnopräster. Inom de ortodoxa kyrkorna är män och kvinnor absolut inte jämställda. Går man sen tillbaka till de gamla landskapslagarna som gällde i Sverige innan vi fick lagstiftning som gällde i hela landet, så ser man snabbt att kvinnorna var lika rättslösa som kvinnor i vissa muslimska länder är idag. Även de svenska kvinnor som ansågs "fria" dvs inte var tjänstefolk måste ha en målsman som företrädare och kunde sällan ta egna beslut i någon fråga. Fram till 1965 var det inte olagligt i Sverige att våldta sin fru, så våra kvinnors rättigheter är inte så gamla de heller, även om Sverige aldrig varit muslimskt. Och skulle den hårdföra falangen inom Kristdemokraterna göra statskupp i Sverige skulle det inte dröja länge innan vi fick lagändringar som förbjöd abort, med mera.

    Med andra ord: det hänger mer på vem som bestämmer och hur den personen tolkar religionen, än på religionen i sig självt. Det finns bra saker inom alla religioner men alldeles för ofta används religion som ursäkt för att förtrycka människor. Finns ett uttryck som passar, "När fan läser bibeln...."   

  • Polly74

    Sry, glömde skriva: jag är själv kristen lutheran men kan se det goda och onda i alla religioner, även min egen.

  • Niju

    Islam och Irans dumma lagar är två olika saker...idioter som tolkar Koranen som det passar dom!

    Sen är Islam en nyare religion jämfört med judendomen och kristendomen, dom ligger helt enkelt 100-200 år efter...

Svar på tråden HUR kan ni påstå att islam inte förespråkar kvinnoförtryck?